Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Německá kocovina: nejhorší vstup do kvalifikace v historii

Gelsenkirchen (Německo) - Fotbalisté Německa prožívají nejhorší vstup do kvalifikace na velký šampionát v historii. Svěřenci trenéra Joachima Löwa nejprve v sobotu podlehli poprvé v historii Polsku (0:2) a místo rehabilitace v úterý v Gelsenkirchenu pouze remizovali 1:1 s Irskem poté, co John O'Shea vyrovnal v samotném závěru. Po třech zápasech tak mají na kontě jen čtyři body. 

Německý trenér Joachim Löw
zdroj: ISIFA

"Nebyla to ale žádná smůla. Sami jsme si to nadrobili," přiznal brankář Manuel Neuer, náhradní kapitán za zraněného Bastiana Schweinsteigera. Stejně hodnotil bodovou ztrátu i trenér Löw. "Můžeme vinit jen sami sebe, protože jsme nedokázali mít zápas v posledních pěti šesti minutách pod kontrolou."

Obránce O'Shea na úterní večer podle svých slov jen tak nezapomene. V jubilejním 100. utkání za reprezentaci vystřelil Irsku gólem v 94. minutě cennou remízu a zvýšil tím jeho naděje na postup na ME. "Je to absolutně pohádkový konec. Bylo to neuvěřitelné, na tohle budu vzpomínat hodně dlouho. Už nebylo co ztratit, jestli prohrajete 0:1 nebo 0:2, je jedno. Přišel dobrý centr do vápna, někdo to vrátil před branku a nejlepší brankář světa nestačil zareagovat. Skvělý moment," uvedl.

Němci naopak zažívají mistrovskou kocovinu, která je postihla i před čtyřiceti lety. Jejich dosud nejhorším startem do kvalifikace na velký turnaj byl totiž úvod bojů o ME 1976, kdy čerství světoví šampioni v prvních třech duelech v přepočtu na nynější tříbodový systém získali jen pět bodů. "Samozřejmě jsme si představovali, že si z těchto říjnových zápasů odneseme víc bodů," přiznal Löw.

Mistrovský tým z Brazílie prochází v novém kvalifikačním cyklu proměnou, kterou způsobily i zdravotní problémy tradičních opor. Z 23 šampionů měl Löw proti Irsku k dispozici jen třináct. Kromě Schweinsteigera chyběli například Sami Khedira, Mesut Özil či Marco Reus, jenž už kvůli zranění přišel o zlatý turnaj v Brazílii. "Až se vrátí, budeme mít více možností a budeme moci lépe reagovat na různé situace," řekl trenér.

Löw naznačil, že ho částečná krize jeho svěřenců až tolik nepřekvapila. "Ještě nemáme rychlost a preciznost, to jsem ale trochu očekával. Nedá se předpokládat, že všichni budou mít po takovém mistrovství světa maximum psychických a fyzických sil," uvedl.

Němečtí fotbalisté v tabulce skupiny D ztrácejí na vedoucí duo Irsko, Polsko tři body. Svou bilanci by měli rozšířit v listopadu, kdy je čeká outsider celé kvalifikace Gibraltar, jenž je poslední se skóre 0:17. "Gibraltar porazíme a dáme se dohromady. A příští rok udeříme," varoval soupeře Löw.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články