Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na kempu je jiný Darida než před čtyřmi lety. Teď nejsem jen do počtu, hlásí

Kranzach (Rakousko) – Zatímco před čtyřmi roky odjížděl Vladimír Darida na soustředění fotbalové reprezentace před mistrovstvím Evropy jako úplný nováček, dnes už patří mezi klíčové hráče týmu. "Byl jsem poprvé v národním týmu a koukal jsem, jak to chodí. Sbíral jsem zkušenosti a doufal, že se dostanu na mistrovství," vzpomíná plzeňský odchovanec. Tentokrát měl Darida nominaci na závěrečný turnaj jistou dlouho dopředu. 

"Vzpomínám si, že před čtyřmi lety jsem si šel po obědě lehnout a vypnul jsem si zvuk na mobilu. Měl jsem tam pak padesát nepřijatých hovorů od agenta, lidí ze svazu, z Plzně. Tak jsem se dozvěděl, že se mám sbalit, protože jedu s reprezentací na soustředění," popisoval Darida události z roku 2012, který byl pro jeho kariéru zlomový.

Na soustředění před čtyřmi lety se mu povedl přípravný zápas s Izraelem a nakonec se probojoval do nominace trenéra Michala Bílka. "Pamatuji si, že když si mě trenér zavolal k sobě na pokoj, kde se mělo rozhodnout, tak jsem tam šel snad pět minut a přemýšlel jsem, jaký bude verdikt," dodal.

Po čtyřech letech vyrazil na soustředění do Rakouska jiný Darida, zkušenější a jasný člen základní sestavy. "Je to jiný Darida. Stalo se toho od té doby hodně. S Plzní jsem hrál Ligu mistrů, pak přestup do Freiburgu, sestup a nyní angažmá v Hertě Berlín. Tehdy jsem mohl jen doufat, že se podívám na hřiště. Teď už se ode mě čeká, že tu nebudu jen do počtu," dodal Darida.

Je nám líto, video expirovalo.
Darida: V přípravě chceme vybudovat automatismy

Zvláště když patří k nejvytíženějším českým hráčům v zahraničí a je oporou bundesligové Herthy, za kterou odehrál 35 zápasů. "Je to důkaz, že jsme minulý rok s (agentem) Ondrou Chovancem vybrali správný tým. Chtěl jsem jít z Freiburgu do většího klubu a současně hrát. Bylo to super. Přineslo mi to sebevědomí, protože i týmu se dařilo. Měli jsme volnou hlavu, sbírali jsme body, nestresoval nás boj o záchranu. Člověk nemusí přemýšlet, že případná prohra ho potápí," vysvětloval Darida zlepšení z uplynulé sezony.

Nyní se na své výkony z klubu pokusí navázat i na šampionátu. Pomoci mu k tomu mají i nové stříbrné kopačky. "Teď je na trénincích prošlapuji, aby byly připravené na mistrovství Evropy. Jsou hodně výrazné. Mám raději, když jsou kopačky vidět, než když jsou černé," popsal. A mohou stříbrné kopačky symbolizovat i medailové ambice na turnaji? "Bylo by to pěkné. Pro nás je cíl postup ze skupiny. Pak se uvidí," dodal. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články