Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Na Euro se české davy nehrnou. Lístky jsou stále ještě k dispozici

Paříž - Lístky na fotbalové mistrovství Evropy jsou ještě stále k dispozici. Týká se to jak pátečního zahajovacího zápasu Francie - Rumunsko, tak i dalších duelů v základních skupinách. A výjimkou nejsou ani česká utkání se Španělskem a Chorvatskem. Přesto se do Francie záplavy českých fanoušků nehrnou. Může za to zejména přetrvávající bezpečnostní riziko po loňských teroristických útocích v Paříži.

Stadion v Nice bude jedním z deseti dějišť fotbalového ME 2016
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

Přestože předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta ještě minulý týden deklaroval, že zájem českých fanoušků mnohonásobně převyšoval původně předpokládanou nabídku a lístky na jeden zápas chtělo až třicet tisíc lidí z tuzemska, bublina nakonec trochu splaskává.

"Zájem je menší než v předchozích letech, což je pochopitelné vzhledem k aktuální situaci ve světě. Jednoznačně za to může hrozba terorismu, lidé mají strach," říká Vojtěch Beránek z cestovní kanceláře Czech Sport Travel, která se specializuje na výpravy na sportovní akce. Pro ME organizuje cestu zhruba patnáctistům fanoušků.

Společnost vypravuje dvě letadla na utkání českého národního týmu se Španělskem a dvě letadla na zápas s Chorvatskem. Na všechna tři utkání české reprezentace pak pojede několik autobusů. Další fanoušci, kteří si lístky sehnali sami, se navíc vypravují i po vlastní ose.

Vstupenky za původní ceny jsou k mání

Ti, na které se nedostalo, nicméně stále mají šanci. Rozhodnou-li se na poslední chvíli, lístky na některé duely lze sehnat přes inzeretní portály nebo rovnou oficiální stránky UEFA téměř za původní cenu.

Aktuálně jsou k dispozici ještě vstupenky (odstupňované ve čtyřech kategoriích) na 14 utkání základních skupin. Vedle zmíněných duelů Španělsko - ČR (asi 250 lístků v druhé cenové kategorii, jeden v přepočtu za 2837 Kč) a ČR - Chorvatsko (zhruba 500) je třeba možnost sehnat lístek na atraktivní podívanou Portugalsko - Island (méně než 250), slovenští fanoušci se mohou dostat na duely jejich národního týmu s Walesem a Ruskem (více než 1500 vstupenek).

Co se vlastní dopravy týče - francouzské silnice zužují dopravní omezení po nedávných záplavách, aktuální je navíc eventuální hrozba stávek veřejné dopravy. "Tyhle opozice hrají do poslední chvíle vabank," myslí si Pelta.

Euro 2016 ve Francii
zdroj: Reuters autor: ERIC GAILLARD

Euro budou provázet přísná bezpečnostní opatření. Třeba Nice, kde se odehrají čtyři utkání, do nich investovalo v přepočtu 30 milionů korun. Bezpečnostní prohlídky se budou týkat i fanouškovských zón, do nichž se půjde dostat jen přes bezpečnostní rámy.

"Prohlídky budou důkladnější, ale pokud fanoušci přijdou včas, tak se frontám vyhnou. Z mého pohledu je ve Francii určitě bezpečno. Příprava policie je opravdu perfektní. Francie hodně vsadila na tzv. pasivní bezpečnost, takže fanoušci tak velký rozdíl oproti Euru v Polsku a na Ukrajině nepoznají, ale určitě se dá očekávat větší přítomnost policie a armády v ulicích," říká bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký.

Fanoušci, kteří do Francie z různých důvodů nepojedou, mohou využít pražské fanzóny ve Žlutých lázních, kde budou např. tři velkoplošné obrazovky. "Vycházíme vstříc lidem, a proto v Podolí bude taková druhá největší základna," dodává Pelta. Organizátoři očekávají v areálu tisíce lidí, a to minimálně na české zápasy (13., 17. a 21. června).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články