Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Maďarsko: Po 46 letech na Euru. Vyhlíží se ale spíše budoucnost s talenty

Celých třicet let uplynulo, než se maďarský národní tým opět probojoval na velký mezinárodní šampionát. Na letošním Euru rozhodně nelze čekat, že Maďaři budou soupeře drtit tak jako Aranycsapat, jeden z nejlepších celků historie, v 50. letech. Maďarsko se ale snaží o velkou fotbalovou renesanci a letošní mistrovství Evropy bere jako první krok k návratu na vrchol.

Radost maďarských fotbalistů
zdroj: Reuters

Jen hrstka fotbalových týmů se může pyšnit přízviskem "jeden z nejlepších v historii". Aranycsapat, v překladu Zlatý tým, byl jedním z nich. Mezi lety 1950 a 1956 Maďaři poráželi soupeře revolučním stylem fotbalu, vyhráli olympiádu a stali se prvním celkem v historii, který porazil kolébku fotbalu Anglii na jejím hřišti.

Za šest let prohráli "Mighty Magyars" jediný zápas. Šokující porážku si ale připsali v utkání nejdůležitějším - finále mistrovství světa se Západním Německem v roce 1954. A mnozí se shodují na tom, že nebýt prohry, která vyhnala nespokojené Maďary do ulic, nebylo by snad ani povstání v roce 1956. Právě po jeho potlačení se legendární tým rozpadl a maďarská reprezentace už nikdy nezažila podobné vrcholy.

Pád maďarského fotbalu od dob největší slávy je nevídaný. Snad jenom Rakušané si prošli podobným útlumem, na rozdíl od svých východních sousedů ale dnešní tým s Alabou a Fuchsem prosvištěl kvalifikací a už letos může pomýšlet na postup ze skupiny.

To maďarská reprezentace se na mistrovství spíš tak trochu dobelhala. V nejslabší skupině kvalifikace skončila až třetí za Severním Irskem a Rumunskem a předváděla kvalitativně velice podobné výkony jako dříve. Díky rozšíření Eura na 24 týmů se ale výběr vedený Berndem Storckem dostal do baráže, kde se zrovna potkal s výbornou formou. Dvakrát porazil Norsko a po 46 letech se probojoval na mistrovství Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Maďarsko

Ve skupině F jej přitom rozhodně nečeká jednoduchá záležitost. Hned v prvním utkání si to rozdá v derby právě s Rakušany a poté jej čeká klíčový zápas na Stade Velodrome s Islandem. Na papíře se jedná o duely, v nichž by Maďaři mohli mít šanci. Oba týmy ale dlouhodobě předvádějí mnohem lepší výkony.

Maďaři se však mohou opřít o trenéra Bernda Storcka, který po loňském odchodu Pála Dárdaiho do Herthy (kde má mimochodem za sebou fantastickou sezonu) povýšil z křesla asistenta. Během kvalifikace přitom Maďaři měnili kouče už podruhé poté, co musel post opustit Attila Pintér.

Mužstvo si ale sedlo v pravou chvíli a na výkony z podzimu navazuje dodnes. Přestože od té doby nevyhrálo, utkalo se s velice kvalitními týmy, proti nimž se rozhodně neztratilo. Ačkoliv mohou být výsledky z přípravy matoucí, Maďarům se podařilo vybojovat dvě velice slušné remízy s Chorvatskem a Pobřežím slonoviny a prohráli jen s Německem 0:2.

Storckův výběr samozřejmě není nijak oslnivý tým. Hlavní hvězdou a kapitánem je Balázs Dzsudzsák, který působí v Bursasporu a v kariéře měl nakonec zřejmě jiné priority, než čistě sportovní. Jedná se ale o velice talentovaného křídelníka, jenž je hlavním kreativním motorem maďarského týmu a jeho pracovitost je v reprezentaci příkladná.

Klíčový hráč: Balázs Dzsudzsák. Největší hvězda maďarského týmu a kapitán, který v reprezentaci podává vynikající výkony. Kariéra devětadvacetiletého křídla mohla být úplně na jiné úrovni, kdyby se při přestupech rozhodoval více podle sportovní stránky.

Vycházející hvězda: László Kleinheisler. Dvaadvacetiletý záložník za sebou nemá ledajakou sezonu. Na jejím začátku vůbec nehrál kvůli sporům se svým klubem Videotonem. Při debutu v reprezentaci vstřelil parádní rozhodující gól v první baráži proti Norsku. A v lednu si vysloužil přestup do Brém. Zatím si připsal jediný start v základní sestavě, ale zdá se, že nehrát v klubu mu pro reprezentaci zatím celkem svědčí.

Nejdůležitější absence: Zřejmě žádná. Smutná je nenominace pro dvaatřicetiletého stabilního člena širšího kádru Vilmose Vanczáka kvůli zranění. Obránce Sionu má na svém kontě 79 utkání v maďarském dresu, v kvalifikaci toho ale stejně příliš nenahrál.

V ofenzivě se vůbec Maďaři mohou spolehnout na slušné hráče. Ádám Szalai ještě nedávno patřil mezi nejefektivnější útočníky v bundeslize, Nemanja Nikolič zase podle všeho nebyl daleko přestupu do Sparty. Skvělou střeleckou formu z Ferencvárose přenesl i do Legie Varšava, kde letos nasázel 34 gólů. V týmu je i bývalý velký talent Liverpoolu Krisztián Németh, jenž nenaplnil potenciál a v pouhých sedmadvaceti letech působí v Kataru.

I v záloze se najdou hráči, o kterých se možná bude v budoucnu hodně mluvit. Dvacetiletý střední záložník Ádám Nagy letos pomohl Ferencvárosi k suverénnímu titulu. Skaut Bursasporu, který jej sledoval v maďarské baráži proti Norsku, pak o Nagyovi prohlásil, že za 50 let působení ve světovém fotbalu neviděl natolik talentovaného hráče. Vedle Nagye operuje ve středu pole také bývalý útočník Fulhamu, sedmatřicetiletý Zoltán Gera.

Slušnou budoucnost by mohl mít před sebou i László Kleinheisler. Ofenzivní záložník Brém poprvé za reprezentaci nastoupil právě v úvodní baráži v Oslu a ihned vstřelil svůj životní gól, který znamenal vítězství pro Maďary.

Zbytek týmu ovšem podobných kvalit nedosahuje. Velká část maďarského kádru působí v domácí soutěži, jejíž týmy v evropských pohárech dlouhodobě příliš nestačí. Storck ale doufá, že jeho kompaktní systém v rozestavení 4-2-3-1 založený na protiútocích nápaditých křídelníků by mohl fungovat i na Euru. I kdyby ne, Maďaři letošní Euro považují spíše za základ pro budoucí léta.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Maďarska: 4. místo ve skupině

Konečná nominace

Brankáři: Gábor Király (Haladás), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Gulácsi (Lipsko/Něm.)
Obránci: Roland Juhász, Ádám Lang (oba Videoton), Tamás Kádár, Gergő Lovrencsics (oba Lech Poznaň/Pol.), Attila Fiola (Puskás Akadémia), Richárd Guzmics (Wisla Krakov/Pol.), Mihály Korhut (Debrecen), Barnabás Bese (MTK Budapešť)
Záložníci: Zoltán Gera, Ádám Pintér, Ádám Nagy (všichni Ferencváros), Balázs Dzsudzsák (Bursaspor/Tur.), Ákos Elek (Diósgyőri VTK), Zoltán Stieber (Norimberk/Něm.), László Kleinheisler (Werder Brémy/Něm.)
Útočníci: Tamás Priskin (Slovan Bratislava/Slovensko), Ádám Szalai (Hannover/Něm.), Krisztián Németh (Al-Gharafa/Katar), Nemanja Nikolič (Legia Varšava/Pol.), Dániel Böde (Ferencváros)

Trenér: Bernd Storck (Něm.)

Zdroj
ČT sport, espnfc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články