Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Maďaři senzačně ovládli skupinu. Skvělá přestřelka s Portugalskem skončila remízou

Lyon - Maďaři pokračují ve svém neuvěřitelném tažení Eurem a baví diváky skvělou podívanou. Po fantastické přestřelce 3:3 s Portugalskem, ve které padlo nejvíce gólů na Euru, navíc nečekaně vyhráli skupinu F a v osmifinále se s největší pravděpodobností střetnou s Belgií. Portugalsko se přece jen protáhlo do vyřazovacích bojů a v boji o čtvrtfinále se střetne s Chorvatskem.

Maďarsko ovládlo skupinu a je v osmifinále - přesně takové titulky teď chrlí jeden ohromený maďarský deník vedle druhého. O takovém výsledku se přitom svěřencům Bernda Storcka před šampionátem mohlo opravdu jen zdát. Proti Portugalcům s Ronaldem, Islandu s vynikající obranou a černým koněm z Rakouska měli být Maďaři jen sparing partnery. Konečné pořadí ve skupině F ale teď vypadá jako postavené na hlavu.

Maďaři jsou největším překvapením turnaje. Nejen díky výsledkům, když ani jednou neprohráli a s pěti body jsou první, ale i díky předvedené hře. Málokterý tým bavil v základních skupinách více než právě maďarská reprezentace.

A Storckovi svěřenci to potvrdili dosyta i v závěrečném zápase proti Portugalcům. Už jim sice prakticky o nic nešlo, když měli postup do osmifinále jistý, stejně ale odehráli proti Selecau fantastický zápas a remizovali 3:3.

Opět to nebyl zápas Portugalců, kteří zatím na šampionátu rozhodně nepůsobí uvolněným dojmem. To platí i pro jejich kapitána. Cristiano Ronaldo rozehrával každý přímý kop - neustále z větší vzdálenosti od brány, stále sveřepěji, a stále více mimo bránu. Přesto to byl z velké části i jeho zápas - postaral se o dva góly a asistenci a překonal rekord Eura, když se trefil i na čtvrtém šampionátu.

Dzsudzsák - Ronaldo - Dzsudzsák - Ronaldo - Dzsudzsák - Ronaldo. Ve zkratce takový měl zápas průběh a takový měli oba kapitáni vliv na všechny branky v zápase. Maďaři třikrát vedli. Nejdříve se prosadili po Dzsudzsákově centru z rohového kopu, poté co Portugalci nadvakrát nákop odvrátili, se k míči dostal Gera, zpracoval si míč na prsou a z parádního halfvoleje zakončil za Patriciova záda. 

"Nejlepší víno je staré víno. A to nejstarší je čím dál tím lepší. Mám z toho radost," uvedl sedmatřicetiletý Gera, který je druhým nejstarším střelcem historie Eura.

To bylo také nejdelší vedení Maďarů v zápase. Tři minuty před poločasem se konečně prosadil Ronaldo, který se doposud na turnaji trápil. Útočník Realu si ale v mžiku přebral míč, bleskurychle jej poslal na nabíhajícího Naniho a ten zakončil k bližší tyči.

Po změně stran se rozjela pravá přestřelka. Nejdříve začali Maďaři - Dzsudzsákův přímý kop se odrazil ode zdi za Patriciova záda. Jen o tři minuty později ale Ronaldo krásnou efektní patičkou po centru Joaa Maria srovnal na 2:2.

Poté ale byla znovu řada na Dzsudzsákovi. Další přímý kop, tentokrát však střela mířila jen do zdi. Míč se ale dostal zpět k maďarskému kapitánovi, který se nerozpakoval, vypálil a balon si Nani srazil do brány.

Maďaři ale po sedmi minutách opět inkasovali a znovu u toho byl Ronaldo. Střídající Quaresma poslal vynikající centr do vápna, u kterého byl nejdříve portugalský rekordman v počtu startů za reprezentaci a hlavičkou se nemýlil.

Maďaři hráli zcela bez tlaku na svých bedrech a v utkání rozhodně nebyli horším týmem. Naopak zápas mohli i vyhrát, zvláště po šanci Eleka, který obdržel skvělý centr zleva a z první vystřelil, jeho pokus ale skončil jen na tyči.

"Byl to fantastický zápas proti skvělému soupeři. Na to, že jsme dali tři góly, z toho dva já, na to musíme být opravdu pyšní," uvedl Dzsudzsák. "Musím hráčům pogratulovat, protože tohle byl náš nejlepší výkon na turnaji. Myslím, že celému Maďarsku se splnil sen. Co dodat," přidal trenér Bernd Storck. 

Portugalci byli naopak na konci zápasu viditelně spokojeni, že už mají protrápenou úvodní fázi za sebou a mohou jít do osmifinále, ve kterém nebudou favority. Jestli ale takový výkon předvedou i proti Chorvatsku, na turnaji zřejmě o mnoho déle nepobudou.

Portugalský trenér Fernando Santos se ale snažil na výsledku najít pozitiva. "Třikrát jsme prohrávali a pokaždé jsme dokázali vyrovnat. Myslím, že jsme ukázali, co v nás je," uvedl portugalský kouč. "Chtěli jsme přidat čtvrtý gól, ale zase jsme to nemohli moc otevřít, aby nás soupeř nenachytal a nedal nám branku," dodal.

Maďarsko - Portugalsko 3:3 (1:1)

Branky: 47. a 50. Dzsudzsák, 19. Gera - 50. a 62. Ronaldo, 42. Nani. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child - Oliver, Pawson (všichni Angl.). ŽK: Guzmics, Juhász, Gera, Dzsudzsák (všichni Maď.). Diváci: 55 514.

Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász, Korhut - Dzsudzsák, Gera (46. Bese), Elek, Pintér, Lovrencsics (83. Stieber)- Szalai (70. Németh). Trenér: Storck.

Portugalsko: Patrício - Vierinha, Pepe, R. Carvalho, Eliseu - Gomes (61. Quaresma), W. Carvalho, Moutinho (46. Renato Sanches), Mario - Nani (81. Danilo), Ronaldo. Trenér: Santos.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články