Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Lafata: Mistrovství Evropy je největší turnaj, na který se můžu dostat

Kranzach (Rakousko) - Pro Davida Lafatu bude ME s velkou pravděpodobností poslední důležitou reprezentační akcí. Po sezoně musel řešit zdravotní potíže a únavu, ale nyní věří, že vše vyladí do doby, než turnaj začne. Lafata rovněž reflektoval svou konkurenci z klubu i reprezentace Patrika Schicka.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Plno lidí mi říkalo, jestli Euro nechci raději vypustit, ale vím, že kariéra se chýlí ke konci. Fotbal hraju proto, že mě to baví a že se chci někam dostat. Teď jsem tady, chci se připravit na Euro a pak se budu snažit co nejlépe připravit na sezonu se Spartou," prohlásil. "Nároďák je pro mě nejvíc. A mistrovství Evropy je největší turnaj, na který se mohu dostat. Pak už je jen mistrovství světa, ale to je za dva roky a to já už nestihnu. Tomáš Rosický možná, protože on je jak Jarda Jágr v hokeji, ale já to určitě nestihnu," dodal.

Ačkoli je nejlepším střelcem v historii české ligy, sám během jara pochyboval, zda se v nominaci na turnaj objeví. "Měl jsem dva plány. Buď pojedu s rodinou na pořádnou dovolenou, a nebo mi do toho jako každý rok něco vleze. A jsem rád, že mi tam něco vlezlo, protože tuhle nominaci beru jako vrchol kariéry. Kdyby to ale nedopadlo, tak by se mi nezbořil svět a klukům bych fandil u televize," řekl Lafata.

Pochyby měl zejména kvůli svému zdraví, které během jara nedrželo. "Hned na začátku jara mě chytla ploténka v zádech a hrozně se to táhlo. Vždycky, když jsem se z toho dostal, tak se to vrátilo a nedařilo se mi dohnat manko. Do toho ještě přišla angína. Prostě únava materiálu," řekl s úsměvem Lafata. "Profesor Kolář mě dal dohromady, ale chtělo to absolutní klid. Takže jsem nemohl pracovat na fyzičce. Teď to ale musím zaklepat, protože záda drží," dodal.

Nyní už by mu neměl šampionát utéct, i když na soustředění je i čtvrtý útočník Patrik Schick, který je sice jen náhradníkem, ale stále může nominací zamíchat. "Konkurence to určitě je, Patrik vypadá při trénincích dobře. Jsme tu čtyři útočníci s různými kvalitami, každý z nás má něco silnějšího. Bude záležet na trenérovi, koho vybere. Ale neřeším, jestli trenér změní nominaci. Zatím jsem nafasoval všechny věci, jako když na Euro pojedu. Třeba to ještě budu muset vracet," pronesl Lafata s úsměvem.

Schick však pro něj bude konkurentem i ve Spartě, která si ho stáhla z hostování v Bohemians Praha 1905. "Sparta se rozhodně o budoucnost bát nemusí, protože Patrik i Lukáš Juliš jsou kvalitní útočníci a mají před sebou slibnou kariéru. Mně je pětatřicet, takže když budou lepší, tak beru, že budou hrát oni," prohlásil Lafata. "Může to být moje poslední sezona ve Spartě, proto se chci loučit s titulem. A když se to povede, tak se nebudu zlobit, i kdyby to bylo z pozice náhradníka," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články