Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kozáčik po remíze s Anglií: Je to nejcennější nula v kariéře

St. Étienne - V české lize patří fotbalový brankář Matúš Kozáčik k oporám mistrovské Plzně a svou kvalitu prokázal i na mistrovství Evropy. V pondělí pomohl Slovensku vychytanou nulou k remíze s Anglií a byl vyhlášen mužem zápasu. "Remíza byla náš cíl, je to fantastické. Věřím, že čtyři body nám budou stačit k postupu. Toto čisté konto je nejcennější v mé reprezentační kariéře," řekl Kozáčik po utkání slovenským novinářům.

Matúš Kozáčik byl oporou slovenského týmu v zápase s Anglií
zdroj: Reuters autor: Robert Pratta

Zkušený gólman sice v úvodním duelu s Walesem chyboval při přímém kopu Garetha Balea, ale proti Anglii znovu ukázal svou kvalitu. Nejprve vychytal tváří v tvář Jamieho Vardyho, který vystřílel Leicesteru anglický titul. Poté si na něj nepřišli ani Adam Lallana a Nathaniel Clyne, který střílel z úhlu pod břevno, ale Kozáčik reflexivně míč vyrazil.
 
"Rozhodující je, že ani jednou míč do branky neprošel, udrželi jsme bezbrankovou remízu a vybojovali jsme vytoužený bod," řekl Kozáčik. "Angličané jsou mimořádně silní směrem dopředu. Dnes sice měli pár změn v sestavě, ale hodně chtěli vyhrát. Bylo to na nich vidět. S takovým stylem hry se podle mě dostanou dál než do osmifinále," ocenil soupeře.

Ján Kozák: "Matúš chytal výborně, několikrát nás podržel. Ale on podává v reprezentaci dlouhodobě stabilně dobré výkony."

K umlčení anglických střelců mu ale pomohla hodně i obrana, která zablokovala 14 z 27 anglických střeleckých pokusů. Klíčový zákrok předvedl stoper Martin Škrtel v 61. minutě, kdy po přetaženém centru vykopl střelu Dele Alliho, která již směřovala do protipohybu Kozáčika a zřejmě by skončila v brance.

"Stoperská dvojice a (levý bek) Hubočan podali heroické výkony. Tolik míčů, co zblokovali, velká obětavost, to bylo fantastické," hodnotil slovenský internacionál Lubomír Moravčík. "Začal jsem věřit, když Kozáčik chytil šanci Vardymu. Věřil jsem, že to bude jeho den a bude neprůstřelný. Prostě se chytil a fantasticky zachytal. I on podal hrdinný výkon," dodal bývalý hráč Celticu Glasgow.

Kozák si myslel, že k postupu povede cesta jen přes Wales

Trenér Slováků Ján Kozák připustil, že po prohře s Walesem už měl pochybnosti, zda se jeho týmu podaří postoupit do osmifinále mistrovství Evropy. "Před začátkem šampionátu jsem byl po analýzách soupeřů přesvědčený, že na čtyři body můžeme dosáhnout jen vítězstvím nad Walesem. A my s ním prohráli, přesto máme čtyři body. Nakonec se všechno otočilo. Takový je prostě fotbal," řekl Kozák na tiskové konferenci.

Trenér Slovenska Ján Kozák
zdroj: Reuters autor: Handout

"Anglie je kvalitativně o třídu lepší než Wales a uhrát proti ní bod je největším pozitivem našeho výkonu," dodal slovenský lodivod.
 
Zároveň však varoval před předčasnou euforií, i když teď už Slovensko připraví o postup jen velká smůla, jelikož by v dalších skupinách museli outsideři obrat o body favority. "Ještě ale nemáme nic vyhraného. Počkáme na ostatní výsledky. Když postoupíme, budeme samozřejmě velmi spokojení," řekl Kozák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články