Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kouba: Před dvaceti lety jsme byli taky za outsidery

Praha - Současná fotbalová reprezentace má mnoho společného s týmem z roku 1996, který senzačně vybojoval stříbrné medaile na mistrovství Evropy. Myslí si to tehdejší účastníci šampionátu a vidí hned několik paralel. Věří, že tým trenéra Pavla Vrby může na úspěchy z let 1976 a 1996 po dvaceti letech navázat a zopakovat symboliku šestek v letopočtu.

Karel Poborský se raduje z gólu do sítě Portugalska na ME 1996
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Je to podobná situace. Vždy po dvaceti letech. Také mě to mockrát napadlo, že tam ty šestky jsou, ale nechci to zakřiknout," řekl bývalý brankář Ivo Viktor, který vychytal v roce 1976 zlaté medaile a v roce 1996 byl u stříbra jako trenér brankářů. "Po dvaceti letech se věci opakují. My to ve Wembley úplně nedotáhli, tak třeba kluci letos," dodal vicemistr z roku 1996 Pavel Kuka.

Spojitost mezi oběma týmy vidí i brankář Petr Kouba. "My tehdy také byli outsidery a měli jsme skupinu, která byla nazývaná skupinou smrti a kde byl jasný favorit. U nás to bylo Německo, teď je to Španělsko," řekl současný kouč brankářů u mládežnických reprezentací. "Jsou tam určité paralely, ale je to jen o těch klucích, co ukážou na hřišti," dodal.

Stejný názor má i jeden z hrdinů Eura 1996 Karel Poborský. "Dalo by se říct, že podobnost tam je. My také nejeli s moc velkými ambicemi. Také je tam dost hráčů z české ligy. Daly by se ty týmy určitě srovnávat. My tehdy došli do finále, tak proč by oni nemohli také," řekl. Jedinou otázkou prý je, jestli v současném týmu je stejný skrytý potenciál jako tehdy.

Z Poborského, Šmicera, Bergera či Nedvěda vyrostly po úspěšném Euru evropské hvězdy. "Určitě je to hladové mužstvo, když kromě Čecha a Rosy není nikdo v super klubu. Nejsem si ale jistý, jestli ti kluci mají podobnou kvalitu, jako měli tehdy Nedvěd a tito hráči. Tehdy to byl supertým, všichni se prosadili venku. O tom teď trochu pochybuji. Ale jsou tam nadějní hráči, kteří by se mohli chytnout podobně jako tehdy," mínil Viktor.

Oponuje mu však Berger, podle kterého se až ve velkém klubu pozná opravdový potenciál hráče. "Ani tehdy na Euru v Anglii jsem si nemyslel, že máme v týmu budoucího držitele Zlatého míče. Díky tomu, že jsme se dostali do finále, tak se nám otevřely dveře do velkých klubů. Pavel Nedvěd odešel do Itálie a tam se svou pílí vykopal až ke Zlatému míči. Třeba se to povede i někomu z tohoto týmu," řekl Berger.

Právě úspěch na šampionátu by mohl zvýšit zájem týmů z elitních lig o české fotbalisty. "Nás tehdy nikdo neznal. Radek Bejbl pak šel díky Euru do Atlética Madrid, Poborák do Manchesteru a tak dále," vzpomínal Berger. Od té doby se však výrazně zlepšil skauting klubů, které prý už nyní mají o skrytých talentech mnohem lepší přehled. "Týmy, do kterých jsme se tehdy dostávali my, ty nekupují hráče nahodile. V tom to mají současní kluci těžší," přidal Poborský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články