Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Itálie: Zkušená obrana, ale nový útok

Itálie patří na každém turnaji do širšího okruhu favoritů a nejinak tomu bude také letos. Důvody? Pevná a pospolu hrající defenziva, v záloze zkušenost s vycházejícím talentem a v ofenzivě nebezpeční útočníci. S nedávnou obměnou kádru možná ubyla ta nejvyšší fotbalová kvalita, ale s Azzurri se musí vždy počítat.

Slavící fotbalisté Itálie
zdroj: Reuters autor: Mike Finn-Kelcey

Italové prošli kvalifikací suverénně a v deseti zápasech nepoznali hořkost byť jediné porážky. Naopak sedmkrát zvítězili a s dalšími třemi remízami si se ziskem 24 z 30 možných bodů zajistili první místo a automatický postup na mistrovství Evropy. Na druhé Chorvaty měli pohodlný čtyřbodový náskok.

Jak už u Italů bývá zvykem, na vítězství jim často stačí minimum vstřelených branek, neboť těží z téměř neprostupné defenzivy. Také v této kvalifikaci na Euro 2016 se v útoku na góly nadřeli, z deseti duelů vyprodukovali pouze 16 branek. Defenziva byla ale opět spolehlivá a sedm inkasovaných gólů včetně čtyř nulových zápasů hovoří za vše. Italská obrana tak obdržela dvě branky v jednom zápase pouze v Bulharsku.

O ofenzivu se nejvíce staral Graziano Pellé, i když mu stačily pouhé tři branky k titulu nejlepšího italského střelce v kvalifikačních bojích. Po dvou trefách si připsali Éder, Antonio Candreva a Giorgio Chiellini. Azzuri se i přes nízký počet vstřelených branek mohou pyšnit tím, že v každém kvalifikačním utkání alespoň jednou skórovali. Se slabší Maltou přesto zvítězili vždy pouze 1:0, třikrát v průběhu jednoho utkání se Jihoevropané radovali pouze v Ázerbájdžánu (3:1).

Italové se však kromě střílení branek nevyvarovali zbytečných přímých červených karet a zápasy tak nedohráli Leonardo Bonucci (proti Maltě) a Daniele De Rossi (Bulharsko). Disciplína by přitom mohla být jedním z faktorů úspěchu či neúspěchu omlazeného týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Itálie

Gigi, stopeři z Juventusu a italský Pel(l)é

Defenziva stojí na pevných základech mistrovského Juventusu. V brance je nestárnoucí Gianluigi Buffon, rekordman v počtu startů za italskou reprezentaci (157). V obraně hrající na tři zadáky jsou v základní sestavě Buffonovi spoluhráči z klubu viceprezidenta Pavla Nedvěda. Trojice Chiellini – Bonucci – Barzagli je sehraná a hraje pospolu dlouhá léta. Bývalý trenér Juventusu a současný kouč národního týmu Antonio Conte se rozhodl stavět na této spolupráci také v reprezentaci.

Záloha představuje zřejmě nejslabší místo v sestavě. Přestože má ve svém středu mazáka se 102 starty a v současnosti nejlepšího reprezentačního střelce De Rossiho (17 branek), nastupují v záloze vedle něj nedávní nováčci jako je i Alessandro Florenzi, pro které to bude první velký turnaj. V ideální sestavě ještě figurují Antonio Candreva a Emanuele Giaccherini.

V útoku se po odchodu ofenzivních opor napevno zabydlel útočník Southamptonu Graziano Pellé. Právě na britských ostrovech si Pellé udělal v uplynulých dvou sezonách jméno. V Premier League stihl jako nováček 12 branek a letos přidal dalších 11. V reprezentaci má ještě lepší bilanci, když ve dvanácti startech stihl pět branek. Ani jeden z pětice reprezentačních útočníků však nemá více než 12 odehraných zápasů, vedle Pellého se to podařilo jen Cirovi Immobilemu.

Klíčový hráč: Daniele De Rossi. Při absenci ostatních hvězd zálohy bude na legendě AS Řím, aby tvořila hru a vedla svůj tým. Skvělé výkony na křídle předváděl v Neapoli i v reprezentaci v této sezoně i Lorenzo Insigne.

Vycházející hvězda: Stefano Sturaro. Třiadvacetiletý záložník dostává v Juventusu čím dál větší prostor a už loni zazářil v semifinále proti Realu Madrid. Nyní bude i na jeho výkonech stát, kam až Itálie na turnaji dorazí.

Nejdůležitější absence: Marco Verratti. Mladý tvořivý záložník PSG je už dnes jednou z hlavních hvězd italského kádru, kvůli zranění ale neodcestuje do Francie a jeho absence bude znát, stejně jako nepřítomnost Claudia Marchisia. Kvůli svému působišti také chybějí Pirlo či Giovinco, jenž zažívá skvělé angažmá, ale v americké MLS. Na Euro nakonec nepojede ani Riccardo Montolivo.

Na úvod šlágr s Belgií

Na Euru čeká Itálii těžká skupina E. Vedle nepříjemného Irska, na které narazí až v závěru, se Italové nevyhnou Švédsku v čele se Zlatanem Ibrahimovicem a se šesti hráči vítězné sestavy z mistrovství světa do 21 let konané v roce 2015 v Česku.

Úvodním soupeřem ve skupině ale bude ten z nejtěžších a zároveň jeden ze spolufavoritů turnaje. Itálie se střetne v prvním utkání s Belgií, která naznačila svoje možnosti už na posledním mistrovství světa, když vypadla až ve čtvrtfinále s Argentinou po výsledku 0:1.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Itálie: Osmifinále

Konečná nominace

Brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus), Salvatore Sirigu (PSG/Fr.), Federico Marchetti (Lazio)

Obránci: Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli (všichni Juventus), Matteo Darmian (Manchester United/Angl.), Mattia De Sciglio (AC Milán), Angelo Ogbonna (West Ham/Angl.)

Záložníci: Daniele De Rossi, Stephan El Sharaawy, Alessandro Florenzi (všichni AS Řím), Stefano Sturaro (Juventus), Antonio Candreva, Marco Parolo (oba Lazio), Thiago Motta (PSG/Fr.), Emanuele Giaccherini (Bologna), Federico Bernardeschi (Fiorentina)

Útočníci: Graziano Pellé (Southampton/Angl.), Ciro Immobile (Turín), Éder (Inter Milán), Simone Zaza (Juventus), Lorenzo Insigne (Neapol)

Trenér: Antonio Conte

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články