Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Islanďan Hallgrímsson: O tomto vítězství budeme mluvit do konce našich životů

Nice (Francie) - Výhra, na kterou budou vzpomínat po zbytek svých životů. Tak hodnotí fotbalisté Islandu historický postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy přes Anglii. Už samotný zápas označovali za nejvýznamnější ve svých dějinách, ale výhra 2:1 jeho význam ještě mnohonásobně umocnila a postavila celý ostrov na nohy.

Slavící Arnor Ingvi Traustason s fanoušky
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

"Toto je den, o kterém budeme mluvit do konce našich životů," prohlásil jeden ze dvou trenérů Islandu Heimir Hallgrímsson. "Hodně jsme na naší hře pracovali a byl to od nás zatím asi nejlepší výkon. V obraně jsme neměli větší problém a sami jsme si vytvářeli šance. Ale věřím, že naše nejlepší utkání teprve přijde. Když zahrajeme na hranici našich možností, tak se můžeme měřit s kýmkoli. Tohle vítězství navíc zvedne hráčům sebevědomí," dodal.

Velkou radost ze svých svěřenců měl i druhý kouč Lars Lagerbäck, který věří, že si hráči svým výkonem řekli o lepší angažmá. "Tato výhra může velmi ovlivnit jejich životy, jelikož si zaslouží lepší smlouvy, než mají nyní," řekl švédský expert.

"Byl to však především skvělý týmový výkon. Vedli jsme si velmi dobře v obraně. Hráči dělali svou práci a dobře četli hru. A i směrem dopředu to bylo dobré. Tento tým ukázal, čeho je schopný," těšilo Lagerbäcka.

Na výhře ho však mrzelo to, že vyřazení Anglie znamenalo konec jeho dlouholetého přítele Roye Hodgsona na lavičce Albionu. "Je to pro nás velké vítězství. Ale na druhou stranu mi je líto Roye Hodgsona. Nebýt jeho, tak bych tady možná ani neseděl. Trénuji i díky němu. Chovám k němu velký respekt," prohlásil Lagerbäck.

Rychlé vyrovnání rozhodlo

Pro vítězství prý bylo klíčové, že se Islandu povedlo rychle odpovědět na penaltu Wayna Rooneyho, když už dvě minuty na to srovnal Ragnar Sigurdsson. "Klíčové bylo vyrovnání. Vedení Anglie se více projevilo na nich než na nás. Jejich cílem bylo nás hned na začátku odstřihnout a mysleli si, že se jim to povedlo. Jenže my hned srovnali. Kdyby se to nepovedlo, kdo ví, jak by to dopadlo. Z psychologického hlediska to bylo velmi důležité," mínil Hallgrímsson.

Je nám líto, video expirovalo.
Islandské oslavy po výhře nad Anglií

O vyrovnání se zasloužil stoper Sigurdsson, který zužitkoval dlouhý aut od Arona Gunnarssona a prodloužení Kariho Árnasona. "Je to už druhý nebo třetí gól, co jsme tu vstřelili po autovém vhazování. Je to naše zbraň, takže je to nemohlo překvapit. Prostě jsme to dobře zahráli," pochvaloval si stoper Krasnodaru.

"Angličané si asi mysleli, že to bude procházka parkem. Začali dobře, ale když jsme vyrovnali a chvíli na to skóre otočili, tak je to šokovalo. Začali panikařit. Ale dát gól Islandu je prostě složité," usmíval se Sigurdsson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články