Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Island se probránil s Portugalci až k remíze

St. Étienne – Portugalsko nesplnilo ve svém úvodním utkání roli favorita a uhrálo s Islandem pouze bod za remízu 1:1. V zápase bylo jednoznačně lepším týmem s více šancemi, avšak až na jedinou výjimku, kdy skóroval Nani, nedokázalo míč dostat až za záda soupeřova gólmana. Islandu remízu v prvním utkání na ME v historii zařídil po přestávce Birkir Bjarnason.

Birkir Bjarnason
zdroj: ČTK/AP autor: Pavel Golovkin

Island vstupoval do své premiéry na ME v roli jasného outsidera a bylo otázkou, jak se k této roli postaví. Zdali podobně jako Češi pouze tým zaleze na svou polovinu, nebo se bude snažit hrát aktivněji. Ve výsledku to bylo něco mezi tím a Islanďané se na rozdíl od Čechů byli schopni vydávat i na soupeřovu polovinu. Jeden z takových výletů využil Bjarnason a zařídil svým spoluhráčům bod. Přitom začátek utkání, kdy přece jen hodně zalezli na svou polovinu, žádné překvapení nesliboval.

Od Portugalců bylo očekáváno, že se hned pustí do dirigování tempa hry. Míč sice měli častěji u nohy, první – a rovnou jednoznačně gólová – šance ale přišla od Islanďanů. Sigurdsson měl na překonání brankáře Fabricia hned dvě střely, obě mu ale jeho portugalský protivník zlikvidoval. Pro favorita to byl ale hodně velký vykřičník, že nemají soupeře ani na okamžik podcenit.

Postupně ale začal pracovat portugalský zámek a zatlačil Islanďany na jejich polovinu. Nebyla to tak depresivní podívaná jako ta na české vystoupení proti Španělům, i tak ale hráči v bílém hasili mnoho situací na poslední chvíli – po hlavičce Naniho jednu takovou zachraňoval na čáře brankář Halldórsson. Island se nakonec dokázal probránit v defenzivním bloku úvodní půlhodinou, v 32. minutě ale už beci nestačili pokrýt Naniho, který z blízkosti prostřelil Halldórssona a otevřel skóre.

Skóre 0:1 udrželi Islanďané do přestávky, během níž ovšem museli přemýšlet, jak změnit svůj styl hry – pokračovat v hloubění zákopů na vlastní polovině sice bylo možností, příliš se ale zatím týmu nevyplácela. Island se ale rozhodl jít cestou mírného a přijatelného rizika, která mu brzy přinesla úspěch. Bjarnason se totiž ocitl na konci kombinace, kterou zakončil volejem z pěti metrů – portugalská obrana zaspala a nechala mu na provedení kopu až příliš času. Po padesáti minutách byl stav srovnaný na 1:1.

Nani otevřel pohotovou ranou skóre
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Nick Potts

Na portugalské straně byla citelná frustrace Ronalda, který ztrácel lehké míče a jeho střely končily na nohách islandských obránců. Největší portugalská hvězda zůstávala prakticky anonymní – tím hůře pro Portugalsko, že to přenášel i na své spoluhráče. Výjimkou zůstával stále aktivní Nani, jehož další branková příležitost skončila pár decimetrů od tyče. I proto se trenér Santos rozhodl poslat na hřiště často frustrujícího, občas ovšem veskrze geniálního Quaresmu, aby rozhýbal proud hry.

Šlo se do finále – Portugalcům již nezbývalo příliš času. Zkoušel to Ronaldo, který se přece jen dostal do šance a jeho hlavičku jen ztěžka a vrávoravě řešil Halldórson. Island s vypětím všech sil strážil svůj obranný prostor. Jednou z posledních nadějí byl přímý kop Quaresmy, který však odvrátil první obránce a Portugalcům už nezbýval čas. Ve svém prvním duelu tak pouze remizovali s Islanďany.

Cristiano Ronaldo
zdroj: ČTK/PA autor: Phil Oldham

"Měli jsme dát víc gólů, to není žádné tajemství," řekl portugalský kouč Fernando Santos po zápase, ve kterém si jeho tým sice vytvořil velký tlak, proměnit šance však nedokázal. "Ale nemá smysl brečet nad rozlitým mlékem," dodal. "První zápasy jsou vždy těžké. Do dalších zápasů se zlepšíme," slíbil Santos.

Daleko veselejší byl jeho protějšek Heimir Hallgrímsson. "Bylo to naprosto úžasné, jako bychom hráli doma. Naši fanoušci byli neuvěřitelní. Opravdu jako na domácím zápase. Hráčům to hodně pomohlo," neskrýval nadšení po historickém výsledku.

Už předtím se ve skupině odehrál jiný překvapivý výsledek, když Maďarsko dokázalo porazit Rakušany. "Výsledek druhého zápasu ani moc neřeším. Jsem rád, že teď máme bod, díky tomu půjdeme dál s větším klidem. Ale kdybychom Maďarsko porazili, budeme hodně blízko postupu," okomentoval Hallgrímsson nečekaný vývoj ve skupině.

Portugalsko - Island 1:1 (1:0)

Branky: 31. Nani - 50. B. Bjarnason. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Göcek, Simsek (všichni Tur.). ŽK: B. Bjarnason, Finnbogason (oba Isl.). Diváci: 38.742.

Portugalsko: Patrício - Vieirinha, Carvalho, Pepe, Guerreiro - Mário (76. Quaresma), Danilo, Moutinho (71. Sanches), Gomes (84. Éder) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.

Island: Halldórsson - Sävarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson (90. E. Bjarnason), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (81. Finnbogason), Bödvarsson. Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články