Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Island: Excelentní defenziva, Sigurdsson a euforie z historického úspěchu

Islanďané do mistrovství Evropy vstupují s puncem velmi dobře defenzivně sehraného týmu, který navíc na druhé straně hřiště disponuje technickou kvalitou. Trenér Lars Lagerbäck přivezl do Francie mužstvo, které dosáhlo největšího fotbalového úspěchu v dějinách země. Tým okolo Gylfiho Sigurdssona ale rozhodně ještě nemá vše odpracováno a nechce končit po trojici skupinových zápasů.

Islandští fotbalisté
zdroj: ČTK/AP autor: Brynjar Gunnasrson

"Nejsem žádný hrdina. Martin Luther King nebo Nelson Mandela, to byli skuteční hrdinové," říkal Lars Lagerbäck novinářům poté, co jeho svěřenci udrželi klíčovou remízu s Kazachstánem a zajistili si bod potřebný k tomu, aby se mohli podívat na evropský šampionát. Lagerbäck nebude na mistrovství žádným nováčkem - se švédskou reprezentací jezdil na velké akce během minulé dekády pravidelně.

Když ale v roce 2011 převzal neúspěšný islandský výběr, který tehdy právě propadl v další kvalifikaci, nikdo si zřejmě nepředstavoval, že bude mít takový úspěch. Hrdinou islandského fotbalu, který má členskou základnu pouhých jednadvaceti tisíc hráčů a který se poprvé podívá na mistrovství, je tedy nyní již bezesporu.

Lars Lagerbäck
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Do Francie Islanďané vezou tým, který pouze nenaplňuje klišé o velkém kamarádství a kolektivním výkonu, kdy jsou za sebe na hřišti hráči ochotní zemřít. V kádru jsou totiž skutečně velmi kvalitní a talentovaní fotbalisté a toto je nejsilnější generace z ostrovní země. Jádrem jejího úspěchu je silná záloha, avšak na žádném z postů vyloženě tým netlačí bota.

Branku týmu střeží Hannes Haldórsson, o něhož se fanoušci docela strachovali. Ještě v závěru kvalifikace si totiž poranil rameno a jeho rekonvalescence zabrala mnoho měsíců - až v březnu mohl brankář z nizozemského Nijmegenu naskočit do hry. Na hostování v Norsku se ale rozehrál a tento původně filmový režisér je ve svých třiadvaceti letech islandskou jedničkou. 

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Island

Ani defenziva není slabinou týmu, což je jasné už jen při pohledu na počet obdržených branek v kvalifikaci. Šest zní o mnoho lépe než kupříkladu čtrnáct, což je počet gólů v síti českého týmu.

Základem k této statistice jsou stabilní výkony středových obránců Ragnara Sigurdssona a Káriho Árnasona, kterým na krajích obrany pomáhají Birker Saevarsson a Ari Skúlason. Jde o čtyřku, jež zřejmě neuzemní soupeře svými jmény, která ale za sebou má ostré zápasy, z nichž si odnesla výtečnou vizitku.

Přednosti: Island se na Euro kvalifikoval jako jeden z prvních týmů zvláště díky své precizní obraně. Ne nadarmo obdržel Island polovinu gólů v kvalifikaci (tři) až v posledních dvou zápasech, kdy o jeho postupu už bylo jasno. Islanďané mají skvělého týmového ducha, jsou dlouhodobě sehraní už od mládežnických kategorií a drtivá většina hráčů je v ideálním věku či do něj právě dorůstá.

Slabiny: Individuální vybavenost jednotlivých hráčů na některých postech není podobná jako u špičkových týmů. Islandu by mohlo dělat problémy adaptovat se na velmi teplé letní klima ve Francii.

Vycházející hvězda: Do sestavy se v posledních měsících začal prodírat záložník Norrköpingu Arnór Ingvi Traustason, který má na svém kontě tři góly v šesti zápasech. Úlohu v týmu ale nejspíš bude mít jen omezenou.

Kde je Island vysloveně silný, je záloha s klíčovou dvojicí Gylfi Sigurdsson a Aron Gunnarsson. Hvězdný záložník Swansea nastřílel v kvalifikaci šest branek a v klubu prožil výtečné jaro. Bude to jeho individuální výkon, který může tým dostat přes hradbu základních skupin - a to ať už sólovými průniky, přípravou gólů, nebo provedením standardních situací, kterých se tak obávají soupeři na Britských ostrovech.

Jeho parťákem je kapitán výběru Gunnarsson, který má na starosti post defenzivního záložníka - co Sigurdsson odehraje vepředu, za něho Gunnarsson oběhá vzadu. 

Gylfi Sigurdsson v přátelském utkání s Norskem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Největším jménem na soupisce Islanďanů je bezepsoru bývalá hvězda evropských velkoklubů Eidur Gudjohnsen, na hřišti bude ale pálit jiný, o jedenáct let mladší, hráč. Za Kolbeinna Sigthórssona už stovky milionů vyplatily Ajax i Nantes - v prvním klubu si nemohli stěžovat, v tom druhém ale islandský hráč příliš nenahrál, když ho zbrzdila zranění. To se může ukázat jako velké minus, na druhou stranu jde o zkušeného hráče, který za svou zemi nastřílel už téměř dvacítku branek.

Island je týmem, který má na to bojovat o druhou příčku ve skupině za papírově dominantním Portugalskem. Soupeřům dělá problémy především defenzivní vizitka a kreativita Sigurdssona.

Tip na umístění podle redakce webu ČT sport: Osmifinále

Konečná nominace:

Brankáři: Hannes Halldorsson (Bodö Glimt/Nor.), Ögmundur Kristinsson (Hammarby/Švéd.), Ingvar Jónsson (Sandefjord/Nor.). 

Obránci: Birkir Sävarsson (Hammarby IF/Švéd.), Ragnar Sigurdsson (FK Krasnodar/Rus.), Kári Árnason (Malmö/Švéd.), Ari Skúlason (Odense/Dán.), Haukur Hauksson (AIK Stockholm/Švéd.), Sverrir Ingason (Lokeren/Belg.), Hördur Magnússon (Cesena/It.), Hjörtur Hermannsson (IFK Göteborg/Švéd.).
 
Záložníci: Aron Gunnarsson (Cardiff/2. angl.), Emil Hallfredsson (Udine/It.), Birkir Bjarnason (Basilej/Švýc.), Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton/Angl.), Gylfi Sigurdsson (Swansea/1. angl.), Theódór Bjarnason (Aarhus/Niz.), Rúnar Sigurjónsson (Sundsvall/Švéd.), Arnór Traustason (Norrköping/Švéd.).
 
Útočníci: Eidur Gudjohnsen (Molde/Nor.), Kolbeinn Sigthórsson (Nantes/Fr.), Alfred Finnbogason (Augsburg/Něm.), Jón Bödvarsson (Kaiserslautern/Něm.).

Trenér: Lars Lagerbäck

Zdroj
ČT sport, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články