Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Island čeká velká premiéra na ME, v prvním utkání změří síly s Portugalskem

St. Étienne - Na fotbalovém mistrovství Evropy se rozehrává skupina F. Island, který debutuje na velkém mezinárodním turnaji, se pokusí zaskočit favorizované Portugalsko s hvězdným kapitánem Cristianem Ronaldem. Přímý přenos utkání sledujte od 20:30 na ČT sport a našem webu.

Cristiano Ronaldo
zdroj: ZUMA autor: Jorge Amaral

Sedm kvalifikačních vítězství, sedmkrát o jeden gól. S takovou bilancí přijíždějí portugalští fotbalisté na evropský šampionát. V generálce deklasovali Estonsko 7:0 a do Francie se naladili na nejlepší možnou notu.

Dvě branky vstřelil Cristiano Ronaldo, který může na Euru překonat další z řady historických rekordů. Spolu se Švédem Zlatanem Ibrahimovicem bude totiž bojovat o vstřelení gólu na čtvrtém ME.

Kanonýr Realu Madrid zatím vstřelil na turnajích nejlepších mužstev starého kontinentu šest branek a další tři potřebuje k vyrovnání absolutního rekordu Francouze Michela Platiniho. Hvězdu „Bílého baletu“ však od závěru klubové sezony trápí svalové zranění.

Portugalsko - Island

Umístění v žebříčku FIFA: 8. - 34.

Předpokládané sestavy:

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Alves, Guerreiro - Danilo, Mário, Moutinho, Silva - Nani, Ronaldo.

Island: Kristinsson - Skúlason, R. Sigurdsson, Árnason, Saevarsson - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthórsson, Finnbogason.

Absence: Quaresma (nejistý start) - nikdo.

Nejlepší střelci z aktuální nominace: Ronaldo (58) - Sigthórsson (20).

"Vždycky se mluví o tom, že hráči musejí být stoprocentně zdraví, ale realita je jiná. Samozřejmě by bylo ideální, kdyby Cristiano byl zcela fit, ale povolal bych ho, i kdyby byl připraven jen z 80 procent. Pro nás je stejně důležitý jako pro Real, možná víc," uvedl portugalský kouč Fernando Santos.

Hráči Islandu si podobně jako jejich soupeři v generálce s chutí zastříleli. Lichtenštejnsko porazili 4:0. Čistým kontem tak alespoň částečně napravili výsledky z předešlých přípravných zápasů. Svěřenci Larse Lagerbäcka po postupu na Euro odehráli osm utkání, ve kterých inkasovali devatenáct branek.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Portugalsko - Island

Před vzájemným duelem se trenér fotbalistů ze severu Evropy pustil do Ronalda a jeho spoluhráče Pepeho. "Portugalsko má v Ronaldovi jednoho z nejlepších hráčů světa, ale on je také excelentním hercem. A ve finále Ligy mistrů jsme u Pepeho viděli další vystoupení, které by patřilo do Hollywoodu," prohlásil sedmašedesátiletý Švéd, kterého v roli kouče čeká už sedmý velký turnaj.

Zápas Portugalska s Islandem se odehraje od 21 hodin v St. Étienne.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články