Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Irsko: Provede je turnajem víra ve zkušenost a odhodlání?

Irská fotbalová reprezentace přicestovala na evropský šampionát v roli velkého outsidera skupiny. Tým nemá žádnou velkou hvězdu, co mu naopak nechybí, jsou zkušenosti a zarputilost hráčů, kteří vědí, že jde o jejich poslední velký turnaj. Málokdo je ale přesvědčen, že bude trvat déle než jen tři zápasy.

Irští fotbalisté
zdroj: ČTK/PA autor: Brian Lawless

Irové jsou jedním z týmů, který by si nejraději los šampionátu ještě zopakoval - potkat za sebou Švédsko, Belgii a Itálii, to rozhodně nebylo přáním bojovného výběru Martina O'Neilla. Pokud by si ale hráči v zelených dresech chtěli stěžovat, měli by také trochu sáhnout do vlastního svědomí. V první řadě si pak připomenout, že vinou totálně zpackané první půlky kvalifikace na turnaj vůbec jet nemuseli.

Tým byl po remíze se Skotskem na čtvrtém místě a věděl, že jeho šance zůstávají už hodně slabé. I po motivačním výlevu asistenta Roye Keana, kterého za jeho přínos posléze vychválil hlavní kouč O'Neill, se ale hráči zvedli. Irové porazili Gibraltar, Gruzii a hlavně i Německo, přehoupli se v tabulce před Skotsko a zajistili si baráž. V ní porazili v celkovém součtu Bosnu a Hercegovinu 2:1 a znovu se dostali mezi evropskou elitu.

Jon Walters (vlevo) a Robbie Brady
zdroj: ČTK/PA autor: Brian Lawless

Mezi ní ale tým vypadá hodně skromně a nenápadně. Irové nikdy nebyli z mužstev, které by se cpalo na hlavní stránky novin, a raději se spoléhají na tvrdou práci. Platilo to před lety, kdy týmu ze středu hřiště šéfoval Roy Keane, platí to i nyní, kdy je jeho autorita na hřišti rozprostřena mezi Robbieho Keana, Jona Walterse nebo Johna O'Shea.

Další charismatická osobnost a zároveň dlouholetá opora Irska bojuje o místo v brance. Shay Given, hrdina tolika zápasů jak na reprezentační, tak klubové úrovni, ale už nehraje klíčovou roli a mezi třemi tyčemi ho nahradil Darren Randolph. Ten sice za West Ham nastupuje jen do pohárových utkání, v národním mužstvu na něho O'Neill vzpomíná, což se mu zatím vyplácí. Ve stěžejním momentu kvalifikace, vítězství 1:0 nad Němci, totiž Randolph v zeleném dresu na seniorské úrovni debutoval - udržel čisté konto, přihrál dlouhým výkopem na gól Shanu Longovi a jeho tým vyhrál klíčový duel. 

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Irsko

Před ním mají Irové mnoho mezer. V defenzivní čtyřce sice figuruje hráč Evertonu Seamus Coleman nebo létající křídelník Robbie Brady, problémy ale zřejmě nastanou ve středu obrany - O'Shea v pětatřiceti letech už spíše dohrává poslední roky své kariéry, navíc jeho parťákem nejspíš bude muset být prakticky neznámý Richard Keogh. Trenéři ostatních týmů jistě nebudou zahálet s tím, aby svým svěřencům předepsali tlak na irský obranný střed.

Ve záloze O'Neill spoléhá na pracovitého Jamese McCarthyho, který byl ústředním motorem irského postupu. Technicky středopolař Evertonu neuchvátí, avšak jeho pracovitost a zarputilost, která je ostatně znakem celého týmu, hraje roli. K ruce má "Irského Messiho" Wes Hoolahana nebo Glena Whelana, jehož skluzy pomáhají na klubové úrovni fotbalistům Stoke City.

Přednosti: Efektivita a kvalitní hrotoví útočníci Long a Walters, kterým bude pomáhat i Robbie Keane. Dobrá týmová organizace díky trenérům O'Neillovi a Keanovi, díky čemuž Irové v kvalifikaci obdrželi pouhých sedm branek.

Slabiny: Statický a nepříliš kvalitní střed obrany. Irům také chybí větší nápaditost v záloze, Wes Hoolahan je sice velice šikovný středopolař, ale už je mu 34 let a ani Norwichi nakonec nepomohl k záchraně.

Klíčový hráč: Shane Long. Robbie Keane toho možná v reprezentaci odehrál víc, Jonathan Walters zase v kvalifikaci nastřílel více branek. Přímočarý a technicky výborně vybavený útočník Southamptonu je ale v životní formě.

Nejdůležitější absence: Harry Arter, který má za sebou velice solidní sezonu v záloze Bournemouthu, chybí kvůli zranění stehna.

Zatímco na jiných postech by trenér přvítal větší konkurenci, v útoku se o místo či místa na hrotu tlačí více zájemců. Zásluhy mluví pro Keana, pracovitost pro Whelana, šanci ale zřejmě dostane Long. V každém případě nebudou Irové příliš vymýšlet, a raději se pokusí prát míče na nabíhající hráče. Tato taktika proti papírově jednoznačně silnějším týmům může udělat divy - stačí vyčkávat, zaútočit v pravou chvíli a proměnit šanci. 

O'Neillův výběr patří mezi turnajové trpaslíky a byl by téměř div, kdyby se mu podařilo vykličkovat ze skupiny. Stěžejní bude první duel se Švédskem - případná porážka by prakticky znamenala stopku, naopak bodový zisk ponechá karty otevřené až do samého závěru skupiny. Irové se každopádně vzdávat sami nebudou.

Tip na umístění podle redakce webu ČT sport: 4. místo

Konečná nominace

Brankáři: Shay Given (Stoke/Angl.), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday/Angl.), Darren Randolph (West Ham/Angl.)

Obránci: John O'Shea (Sunderland/Angl.), Seamus Coleman (Everton/Angl.), Stephen Ward (Burnley/Angl.), Ciaran Clark (Aston Villa/Angl.), Richard Keogh, Cyrus Christie (oba Derby/Angl.), Shane Duffy (Blackburn/Angl.)

Záložníci: Aiden McGeady (Sheffield Wednesday), Glenn Whelan (Stoke/Angl.), James McCarthy (Everton/Angl.), James McClean (West Bromwich Albion/Angl.), Wes Hoolahan, Robbie Brady (oba Norwich/Angl.), Jeff Hendrick (Derby/Angl.), David Meyler (Hull/Angl.), Stephen Quinn (Reading/Angl.)

Útočníci: Robbie Keane (LA Galaxy/USA), Shane Long (Southampton/Angl.), Jonathan Walters (Stoke/Angl.), Daryl Muphy (Ipswich/Angl.)

Trenér: Martin O'Neill

Zdroj
ČT sport, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články