Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Irové vstřelili vytoužený gól a po výhře nad Itálií postupují dál

Lille – Irskou fotbalovou reprezentaci zachránila na turnaji Bradyho hlavička a po vítězství 1:0 nad Itálií dosáhli na postup ze skupiny. Irové měli po celý zápas herní i střeleckou převahu, naopak Italové se spokojili s vítězstvím ve skupině. Irská reprezentace tak narazí v osmifinále na domácí Francii, Azzurri čeká v atraktivním souboji Španělsko.

Robbie Brady posílá Iry dál
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Irové udávali tempo hry téměř po celou dobu utkání, ale herní převaha ani množství centrovaných míčů prostřednictvím rohových kopů či standardních situací nevedly k brankové radosti. Ostrované přitom věděli, že k naději na postup musí Itálii porazit.

Italové ale hráli co potřebovali s vědomím, že v osmifinále už jsou. Squadra azzurra se zaměřila na defenzivu a když vše směřovalo k bezbrankové remíze, rozhodlo o irské výhře duo Hoolahan – Brady. Prvně jmenovaný jako střídající hráč nacentroval přesný míč do volného prostoru a aktivní Brady, jenž jinak šance spoluhráčům sám vytvářel, byl v pokutovém území na správném místě a hlavičkou poslal Iry do osmifinále.

Od začátku zápasu předváděla obě mužstva tvrdou hru a v prvních minutách byly k vidění drsnější zákroky, po kterých mohla následovat napomínání v podobě žlutých karet. Právě autor nepříjemného skluzu do protihráče Jeff Hendrick byl nejaktivnějším mužem irské sestavy a po deseti minutách hry se dostal k nebezpečné střele zpoza vápna. Jeho pokus levačkou minul horní roh branky jen o centimetry, a tak si mohl Salvatore Sirigu, který nahradil nemocného Buffona v brance, oddechnout.

Za dalších deset minut zahrozili Irové podruhé. Tentokrát využili ostrované oblíbeného prostředku v podobě rohového kopu. Na centr Robbieho Bradyho si naskočil Daryl Murphy a protáhl Sirigua. Irové podnikali po ztrátách Italů na útočné polovině rychlé výpady a centrovanými míči do pokutového území si připravovali šance. V další byl Shane Duffy, ale přetažený centr byl příliš vysoký na vážnější ohrožení brankového prostoru.

Italové, kteří byli jasnými vítězi skupiny už před utkáním, se v prvním poločase nikam nehnali, spíše vyčkávali a nechali iniciativu svému soupeři. Po rychlém průniku Jamese McCleana museli Italové zastavit irského mladíka pouze za cenu faulu. Následovala další standardní situace, ale squadra azzurra odolala. Udeřit tak mohli Azzurri na druhé straně, ale Immobile v ojedinělé šanci nezamířil přesně. Chvíli před přestávkou srazil Federico Bernardeschi v dobré pozici aktivního McCleana, ale rumunský rozhodčí Hategan penaltu nepískl.

Po přestávce se do dobré šance dostal italský útočník Zaza po přesném centru De Sciglia, ale Randolphovu branku těsně přestřelil. Tempo ale diktovali i nadále Irové a poté, co se Murphy protáhl okolo Bonucciho, vyzkoušel z ostrého úhlu Sirigův postřeh. Italové věděli, že musí přidat, a postupem času hru vyrovnali. Irskou reprezentaci ale táhli dopředu za postupovým gólem neúnavní fanoušci.

Italové mohli Irům připravit konečný úder, ale střídající Insigne orazítkoval pouze tyč. Na druhé straně se v ideální pozici objevil Hoolahan, jenže tváří v tvář Siriguovi selhal. Když už se zdálo, že zápas skončí bez branek a Irové vypadnou, nastala rozhodující situace v 85. minutě.

Hoolahan, který v poslední šanci zklamal, odcentroval nebezpečný míč do prostoru mezi penaltou a malým vápnem a důrazný Brady byl u míče dříve než italský brankář. Irská radost mohla propuknout naplno. Třetí místo ve skupině znamená osmifinálový souboj s Francií, Švédové skončili čtvrtí a s Eurem se loučí.

Itálie - Irsko 0:1 (0:0)

Branka: 85. Brady. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe - Tudor, Coltescu (všichni Rum.). ŽK: Sirigu, Barzagli, Zaza - Long, Ward. Diváci: 45 000.

Itálie: Sirigu - Barzagli, Bonucci, Ogbonna - Bernadeschi (60. Darmian), Sturaro, Motta, Florenzi, De Sciglio (82. El Shaarawy) - Zaza, Immobile (74. Insigne). Trenér: Conte.

Irsko: Randolph - Coleman, Duffy, Keogh, Ward - Hendrick, McClean, McCarthy (77. Hoolahan), Brady - Murphy (70. McGeady), Long (90. Quinn). Trenér: O'Neill.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články