Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Ibrahimovic už si za Švédsko další duel nezahraje. Po výhře postupuje Belgie

Nice – Prohra a konec. Hvězdný Zlatan Ibrahimovic si už v dresu Švédska další zápas nezahraje. Výběr Tre kronor závěrečné střetnutí proti Belgii, v němž potřeboval nutně vyhrát, nezvládl a po prohře 0:1 na turnaji končí. Jejich soupeř si naopak triumfem pojistil druhé místo ve skupině a v osmifinále vyzve Maďarsko.

"Poslední zápas Švédska na turnaji bude i mým posledním, takže doufám, že to nebude už zítra. V žádném případě však nebudu končit zklamaný, ale jenom hrdý," řekl před zápasem s Belgií Ibrahimovic. To, co si však nepřál, se stalo skutečností. Švédové sice po 185 minutách na turnaji ukončili čekání na střelu na branku, ale ani na třetí pokus nezískali na turnaji ani bod a jedou domů.

Jejich naděje na postup, který by zajistila jakákoliv výhra, přitom žila dlouho. V čtyřiaosmdesáté minutě ale našel centrem Hazard na vápně Nainggolana, jenž se stal švédským katem. Belgický záložník napřáhl z dvaceti metrů a poslal i díky teči Švédy domů a Ibrahimovice na reprezentační odpočinek.

"Bylo tam trochu štěstí s tou tečí, ale na zadní tyč jsem mířil. Takže to vlastně bylo tečované ideálně. Každopádně nejdůležitější je, že jsme ten gól vůbec dali," řekl střelec. "Protože jinak to byl hodně těžký zápas. Jejich útok nám dělal problémy. Sice jsme si vytvořili hodně šancí, ale dali jsme jen jeden gól, měli jsme být přesnější," dodal.

Belgii zároveň zajistil druhé místo ve skupině E, což také znamená, že v osmifinále Rudí ďáblové vyzvou překvapení turnaje z Maďarska. To na šampionátu ještě neprohrálo a s pěti body opanovalo skupinu F. "Šest bodů z devíti možných je dobrý výsledek, po porážce s Itálií jsme hráli velmi dobře," vychválil dosavadní působení svého týmu na turnaji kouč Belgie Wilmots.

Favorizovaní Belgičané měli v utkání více ze hry, více střel i lepší držení. Švédové však po dvou matných výkonech předvedli, že fotbal hrát umí, a už po pěti minutách mohli jít do vedení. To se na penaltě zjevil úplně osamocený Berg. Jeho střelu však vychytal Courtois, a Seveřané tak mohli oslavit pouze první střelu na branku, jichž nakonec v utkání zaznamenali čtyři.

Ve zbytku první půle však už šance sbírali především Belgičané. Brankáře Isakssona protáhl Lukaku, rukavice střelou z dálky provětral De Bruyne a švédský brankář se musel činit i proti dalším pokusům.

Největší šanci první pětačtyřicetiminutovky však i on musel pouze sledovat. Střílený centr před ním hlavičkou tečoval pravý bek Meunier a celý stadion zahučel, když míč prolétl těsně vedle pravé tyče.

Druhé části dlouho dominovala Belgie, která svírala švédskou obranu pevnými kleštěmi. Na další skutečně velkou příležitost však ďáblové museli počkat až do třiasedmdesáté minuty, kdy tváří v tvář neprostřelil Isakssona Lukaku.

Švédové se začali osmělovat až se závěrečnými minutami, jenže s většími ofenzivními choutkami přišla tvrdá rána, kterou jim zasadil Nainggolan. "Jsem velmi zklamaný. Nicméně ačkoliv jsme prohráli, jsem na své hráče hrdý," řekl po zápase švédský trenér Hamrén.

Závěrečný hvizd pak všechno završil. Největší pozornost však nesměřovala na vítěze, nýbrž na Ibrahimovice, jenž se potkleskem rozloučil s reprezentační scénou. Jeho úctyhodná čísla v národním dresu se zastavila na 116 utkáních a 62 gólech. Pro Švédsko tak skončila jedna velká éra.

Švédsko - Belgie 0:1 (0:0)

Branka: 84. Nainggolan. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert, Fritz (všichni Něm.). ŽK: Ekdal, Johansson - Meunier, Witsel. Diváci: 35 000.

Švédsko: Isaksson - Lindelöf, Johansson, Granqvist, Olsson - Larsson (70. Durmaz), Ekdal, Källström, Forsberg (82. Zengin) - Berg (63. Guidetti), Ibrahimovic. Trenér: Hamrén.

Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan, Witsel - Carrasco (71. Mertens), De Bruyne, Hazard (90.+3 Origi) - Lukaku (87. Benteke). Trenér: Wilmots.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články