Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Historický úspěch. Poláci porazili Švýcary až na penalty a jsou ve čtvrtfinále

St. Étienne - Neporazitelnost Polska ne letošním mistrovství Evropy dál trvá. Výběr Adama Nawalky zvítězil v první části vyřazovací fáze Eura 2:1 nad Švýcarskem po trefě Krychowiaka v penaltovém rozstřelu. V prvním polském čtvrtfinále v historii tak na něj čeká Portugalsko.

Utkání Švýcarsko - Polsko
zdroj: ČTK/AP

Polsko sice přišlo o chválihodnou statistiku, kdy na tomto Euru před duelem se Švýcarskem ještě neinkasovalo, to jej ale nemusí vůbec mrzet. Blaszczykowski, Shaqiri a Krychowiak. Tři hlavní skórující muži zápasu, tři důležité trefy. První dvě z nich padly ještě v základní hrací době, v následném půlhodinovém prodloužení ale šance zůstaly nevyužity. V penaltovém rozstřelu pak zklamal Xhaka.

Poláci se hned od úvodu vytasili s výborným presinkem. Už po 25 vteřinách hry mohl být na světě nejrychlejší gól Eura. Nepovedenou rozehrávku Sommera špatně zachytil Djourou, Lewandowski mu okamžitě sebral míč, ale švýcarský gólman jej vychytal. Vzápětí dorážel Milik střelou nad.

Obrana souboru Vladimira Petkovice moc nestíhala, situaci jí neulehčil ani chybující kapitán Lichtsteiner. Hluchou švýcarskou desetiminutovku utnul až Dzemaili testovacím nákopem balonu do boční sítě.

Proti Polákům to ale tým ze země helvétského kříže neměl lehké. Zdravě agresivní Nawalkův tým zdvojoval, dorážel, případně dlouho držel míč a kombinoval daleko efektivněji než jeho soupeř, jehož přihrávky oscilovaly na úrovni povedenosti. Vyprávět by o tom mohli třeba Schär nebo Mehmedi. Fabiańského, který v brance nahradil zraněného Sczensného, neohrozily hlavička Behramiho ani přízemní pokus Rodríguéze.

Sebevědomí Poláci mohli po půl hodině otevřít skóre hlavičkou Krychowiaka, jemuž z rohu centroval Milik. A po parádním pasu zahrozil obstřelem i Grosicki. Na druhé straně zkusil tečovaný balon usměrnit do branky Dzemaili. A když nedáš, tak dostaneš, v tomto případě od Blaszczykowského, kterému přes polovinu hřiště sprintující Grosicky naservíroval jasnou tutovku, již si záložník patřící Dortmundu nemohl nechat ujít.

Manko chtěl hned zkraje druhé půle smazat ve vápně Shaqiri, jenže šanci prováhal. Pomoct tak mohl Švýcarům polský obránce Pazdan, jeho téměř vlastní gól Fabiański vychytal. Poláci byli najednou z tempa, o čemž svědčil i další průchoďák pro Shaqiriho.

Petkovicovi nezbývalo nic jiného než stáhnutí Dzemailiho, kterého nahradil mladičký supertalent Embolo, aby doplnil osamoceného Seferovice v útoku. A Švýcaři se pomalu ale jistě posouvali k obrannému bloku. Ke gólu měl blízko Rodríguez, z přímáku šla jeho střela přesně do horního rohu, Fabiański ale balon vytáhl. A jasné srovnání pak viselo ve vzduchu deset minut před koncem, kdy Seferovic nastřelil po standardce břevno.

Shaqiriho parádní nůžky a gól Švýcarska na 1:1
zdroj: ČTK/AP

Polsko znatelně uvadalo, jeho obrana si dala pauzu a Švýcarsko v 82. minutě zaslouženě trestalo. Lichtsteiner nacentroval před bránu, balon se dostal k Shaqirimu a ten výstavními nůžkami a zatím gólem turnaje upravoval na 1:1. A když se Poláci nezmohli na odpověď, šlo se do prodloužení.

Byla to opatrná hra - jedna chyba mohla na obou stranách všechny snahy zhatit, ale Švýcaři tlačili na pilu přeci jen víc. Bez šancí však nejsou góly, které nepřinesla ani druhá patnáctiminutovka, i když Derdiyok měl rozhodnutí dvakrát na kopačkách a zaváhání Sommera mohl využít zase Piszczek. Na řadě tak byl penaltový rozstřel.

Lichtsteiner bez komplikací nasměroval míč doprostřed brány, Lewandowski kontroval zavěšením pod Sommerovu šibenici. Jenže nervy neudržel Xhaka, když nártem pálil zcela vedle, Milik byl ovšem neomylný. Švýcary udržela při životě pohodová střela Shaqiriho, ale Glik opět proměnil. Schärův vzkaz znamenal srovnání na 3:3. Skórovali i Blaszczykowski a Rodríguez a šanci zapsat se do polské fotbalové historie tak dostal Krychowiak. Jak praví klasik, je to loterie, ale někdo vyhrát musí. A Polsko to dokázalo.

Švýcarsko - Polsko 1:1 (1:1, 0:1), na penalty 4:5

Branky: 82. Shaqiri - 39. Blaszczykowski. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Schär, Djourou - Jedrzejczyk, Pazdan. Penaltu proměnili: Lichtsteiner, Shaqiri, Schär, Rodríguez - Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski, Krychowiak. Penaltu neproměnil: Xhaka. Diváci: 38 842.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami (77. Fernandes), Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (58. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) - Seferovic. Trenér: Petkovič.
Polsko: Fabiaňski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczyňski (101. Jodlowiec), Grosicki (104. Peszko) - Milik, Lewandowski. Trenér: Nawalka. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články