Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francouzi si na cestě do semifinále pohráli s Islandem 5:2

Paříž/Saint-Denis – Islandskou pohádku na evropském šampionátu rázně ukončila domácí reprezentace. Francouzi od začátku utkání dominovali v koncovce a díky vysoké produktivitě snadno přehráli Islanďany. Dvěma brankami pomohl k jednoznačnému vítězství Olivier Giroud. Island tak končí svou pouť ve čtvrtfinále, naopak Francie se může těšit na semifinálový souboj proti Německu.

Fotbalisté Francie oslavují branku
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Fotbalisté Islandu nedokázali zopakovat výkon z osmifinálového duelu proti Anglii a poté, co inkasovali brzký gól, obdrželi druhou branku hned v závěsu, když na Girouda navázal Pogba. Francouzi těžili z vysoké efektivity, když si další vyložené šance připravili až v závěru prvního poločasu a obě využili. Na rozdíl čtyř branek zvýšili Payet a Griezmann.

Brankostroj se však nezastavil ani ve druhé půli a hráči připravili divákům další tři branky a postarali se tak o zápas s nejvyšším počtem branek v základní hrací době. Francie si udržovala pohodlný náskok i přes dvojité snížení Islanďanů a pohodlně dotáhla utkání ke kýženému postupu do semifinále.

Islanďané však odchází z turnaje i přes porážku jako vítězové. "Naše defenziva nefungovala tak, jak jsme si představovali, ale není nic divného na tom, že jsme po tolika zápasech ve stejné sestavě unavení. Vrátili jsme se ve druhém poločase do hry, ukázali jsme charakter a jsme šťastní, že jsme druhé dějství vyhráli," konstatoval islandský forvard Sigthórsson. "Je to v tuhle chvíli zklamání, ale jsme pyšní na to, co jsme zde dokázali, a na podporu, kterou jsme měli. Však se podívejte na tu atmosféru, je to skutečně krásné," dodal.

První střelu zápasu si připsal Dimitri Payet, ale přízemní střelou z větší vzdálenosti nepřekvapil islandského brankáře Halldórssona. Francie se však k očekávanému tlaku nedostala, Island byl aktivní, a kdyby se při otočce Birkir Bjarnason lépe zorientoval, mohl svou střelou zpoza vápna ohrozit francouzskou branku, kterou střežil jako obvykle Hugo Lloris.

Přesto nedokázala islandská defenziva udržet delší dobu nulu na kontě inkasovaných branek. Po nenápadné akci vysunul Matuidi kolmicí za obranu Oliviera Girouda a ten bez čekání propálil dělovou levačku Halldórssona mezi nohama. Než se Island vzpamatoval z prvního nezdaru, přišla druhá rána.

O pár minut později zahrával netradičně Antoine Griezmann rohový kop a do vzduchu se nejvýše zavěsil Paul Pogba. Hlavičkou tak zvýšil už na 2:0 po pouhých dvaceti odehraných minutách. Snížit mohli hráči Islandu po klasické akci z autu, ale po Gunnarssonově dlouhém vhození a prodloužení dráhy míče Sigthórssonem přestřelil branku Bödvarsson. Islanďané se nedokázali dostávat do střeleckých příležitostí, naopak Francouzi vyučovali lekci z produktivity.

Po další francouzské kombinaci Griezmann přiťuknul volnému Payetovi, který si navedl míč na levou nohu a přesnou střelou na vzdálenější tyč zvýšil. Francouzům to ale nestačilo, ještě do přestávky přidal čtvrtou branku po samostatném úniku Griezmann. Na Island čekal do druhé půle náročný úkol zabránit ještě vyšší porážce.

Začátek druhé půle přitom Islanďanům vyšel. Na pravé straně se uvolnil Gylfi Sigurdsson a přesným stříleným centrem vybídl k zakončení ve skluzu Sigthórssona, který tak snížil na rozdíl tří branek. Jenže naštěstí pro Francouze se tentokrát Giroud setkal se střeleckou formou a po dalším centru Payeta byl v hlavičkovém souboji důraznější než protihráči.

Francouzi ve zbytku druhého poločasu kontrolovali hru a kombinacemi nedali Islanďanům prostor k protiakci. Zápas se více méně dohrával, islandským bojovníkům viditelně docházely síly. Přesto se v závěru dostali ještě ke snížení po hlavičce Bjarnasona a připravili svým fanouškům poslední radost.

Francouzi tak zvítězili nad Islandem vysoko 5:2 a v semifinále se střetnou v očekávané bitvě s Německem. Druhé semifinále obstará dvojice Wales a Portugalsko. "Z dnešního večera si můžeme odnést mnoho pozitiv a mám velkou radost kvůli hráčům, kteří si toto zasloužili, a kvůli fanouškům, kteří za námi stáli po měsíce. Jsem rád, že jsme jim mohli nabídnout něco, aby se usmívali a cítili šťastní a mohli se těšit na další týden," řekl francouzský kouč Didier Deschamps.

"Německo je nejlepším týmem, o tom není pochyb, přestože měli ve čtvrtfinále s Itálií občas potíže. Ale jsme mezi nejlepšími čtyřmi a dáme do toho vše proti nejlepšímu týmu nejen v Evropě, ale i na světě," dodal trenér vítězů k semifinálovému soupeři.

"Jsme nesmírně spokojeni, bylo to kvalitní. Ale chceme se stále zlepšovat a vymazat některé menší chyby v defenzivě. Proti Německu bychom za ně těžce zaplatili. Od začátku jsme ukazovali, co dokážeme. Byli jsme velice koncentrovaní a bojovali jsme. Jdeme teď s velkou sebedůvěrou do zápasu s Německem, ale jsou to mistři světa," uvedl Giroud, kterého fanoušci zvolili hráčem utkání.

Francie - Island 5:2 (4:0)

Branky: 12. a 59. Giroud, 20. Pogba, 43. Payet, 45. Griezmann - 56. Sigthórsson, 84. B. Bjarnason. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel, Liesveld (všichni Niz.). ŽK: Umtiti - B. Bjarnason. Diváci: 76 833.

Francie: Lloris - Sagna, Umtiti, Koscielny (72. Mangala), Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet (80. Coman) - Giroud (60. Gignac). Trenér: Deschamps.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason (46. Ingason), R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (83. Gudjohnsen), Bödvarsson (46. Finnbogason). Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články