Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francie v závěru dobyla albánskou bránu a po výhře 2:0 slaví postup

Marseille – Ke konci zápasu na albánskou branku létala střela za střelou. Francuzi však ne a ne se prosadit. Národním hrdinou se nakonec stal pět minut před koncem střídající Antoine Griezmann, který prolomil francouzské trápení v koncovce. Druhý gól přidal v nastavení Dimitri Payet a kohouti mohou po výhře 2:0 slavit předčasný postup ze základní skupiny. Naděje Albánců jsou naopak značně zmenšené.

Radost francouzských hráčů
zdroj: ČTK/AP autor: Thanassis Stavrakis

Měl to být jednoznačný souboj Davida s Goliášem. Čekaly se gólové hody Francie, jenže Albánie všechny zaskočila svým soustředěným a srdnatým výkonem, díky kterému zastavovala francouzskou lavinu po téměř celý zápas. Povolila až v samotném závěru.

Po Payetovi, který zachraňoval tři body v samotném závěru prvního utkání s Rumunskem, se tentokrát národním hrdinou stal hráč Atlética Madrid Griezmann, jenž utkání začal mezi náhradníky. Hvězdný útočník se pět minut před koncem stal prvním Francouzem, který z jednadvaceti střel trefil branku, a jeho pokus rovnou prošel za záda brankáře Berishy.

Dvacet střel mimo bránu

V nastavení přidal druhý gól Payet, jenž se dostal do vápna, kde si míč šikovně zasekl a poslal ho na vzdálenější tyč. Díky tomu v tabulce střelců vyrovnal vedoucího Rumuna Bogdana Stancua. Útočník West Hamu si gól zasloužil, celý zápas totiž posílal centry do pokutového území svým spoluhráčům, kteří se ovšem trápili v koncovce.

Francouzi totiž ze dvaceti úvodních střel netrefili ani jednou prostor mezi třemi tyčemi, čímž si vysloužili zápis do historie. Nejblíže byl Olivier Giroud, který ale orazítkoval pouze tyč.

Balkánci se v druhém poločase snažili ubránit francouzskou lavinu, ale v první půli byli rovnocenným partnerem a dokonce si vypracovali větší množství gólových příležitostí. Francie mohla být ráda, že do šaten odcházela za bezbrankového stavu. Hned po změně stran navíc trefil tyčku záložník Memushaj.

Albánci nakonec překvapivou remízu nedokázali udržet a se dvěma prohrami jsou jejich šance na postup mizivé, nicméně svým statečným a srdnatým výkonem jistě potěšili fanoušky své i ostatní.

Deschamps: Pogba ani Griezmann nebyli z lavičky nadšení

"Je to vždycky těžké proti týmům, které jsou u vás takhle natěsno. Nakonec jsme to zvládli, i když v docela pozdním čase," řekl trenér Francie Didier Deschamps, který zaujal vynecháním Pogby i Griezmanna v základní jedenáctce. "Pogba byl náhradníkem spíše z taktických důvodů. Myslel jsem, že potřebujeme systém s dvěma defenzivními záložníky. Griezmann ani Pogba nebyli nadšení, že jsou na lavičce," vysvětlil.

Albánci předvedli sympatický, i když nakonec k úspěchu nevedoucí výkon. "Můj tým odolával až do konce, ale celý zápas jsme jen nebránili. V prvním poločase a na začátku druhé půle jsme měli jasnější šance," doplnil kouč Albánie Gianni De Biasi.

Francie - Albánie 2:0 (0:0)

Branky: 90. Griezmann, 90.+6 Payet. Rozhodčí: Collum (Skot.) - MacGraith (Ir.), Connor - Madden, Beaton (všichni Skot.). ŽK: Kanté - Kukeli, Abrashi. Diváci: 63.670.

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Matuidi - Coman (68. Griezmann), Payet, Martial (46. Pogba) - Giroud (77. Gignac). Trenér: Deschamps.

Albánie: Berisha - Hysaj, Ajeti (85. Veseli), Mavraj, Agolli - Kukeli (74. T. Xhaka) - Lila (71. Roshi), Abrashi, Memushaj, Lenjani - Sadiku. Trenér: De Biasi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články