Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Francie: Les Bleus cílí na titul, který by mohl pomoci rozpolcené zemi

Francie do šampionátu vyráží jako velký favorit, možná dokonce jako ten největší. Pořadatelská země se může opřít o skvělý kádr plný talentovaných mladých hráčů. Ani letos však neunikli Les Bleus kontroverzím mimo hřiště, Francie ale doufá, že národní tým naopak dokáže zemi znovu sjednotit podobně jako před osmnácti lety po vítězném mistrovství světa.

Asi žádný turnaj se v posledních letech pro Francii neobejde bez velké kontroverze. I když už má letos trenér Didier Deschamps na soupisce k dispozici skvělý kádr a víceméně bezproblémové hráče, Francií před šampionátem kromě stávek a povodní otřásají i diskuze o nepovolání Karima Benzemy, Mathiea Valbueny, ale i Hatema Ben Arfy.

O absenci útočníka Realu Madrid a záložníkovi Lyonu se vědělo již delší dobu. Až teď ale diskuze nabrala poněkud jedovatý spád. Legenda Manchesteru United Eric Cantona nepřímo obvinil Deschampse z rasismu - kouč kromě Benzemy nepřidal na soupisku ani dalšího hráče severoafrického původu Hatema Ben Arfu, jenž má za sebou fantastickou sezonu v Nice. Ke kritice se přidal i sám Benzema, který naznačil, že Deschamps byl pod vlivem francouzské krajní pravice, která hlásá značně antimuslimskou rétoriku.

V kádru Francie sice figuruje jeden hráč severoafrického původu Adil Rami, na soupisku byl ale dopsán až dodatečně kvůli obří marodce stoperů. Deschamps poté oznámil, že proti Cantonovým slovním výrokům se bude bránit soudně. V samotné Francii přitom byly útoky brány se značnou rezervou jako další osobní Cantonova půtka proti Deschampsovi. Nevraživost legendy Manchesteru vůči současnému trenérovi je totiž koloritem francouzského fotbalu již dávno.

Nic to však nemění na tom, že okolo francouzského mužstva znovu panuje dosti rozporuplná nálada. A to je v rozdělené společnosti hostitelské země, která nesdílí názor na imigraci, hodnoty a žije v permanentním strachu z dalšího teroristického útoku, jistý problém.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Francie

Bude absence Benzemy paradoxně pomocí pro útok?

V samotném francouzském kádru ale podle všeho žádné rozepře nejsou a tým je jednotný. A to je velký a důležitý rozdíl od dřívějších šampionátů, kdy tým provázely značné problémy. V roce 2010 mužstvo stávkovalo na protest proti výstřednímu kouči Raymondu Domenechovi, o dva roky později na Euru byl francouzský tým znovu nejednotný, což vyvrcholilo naštvaným vulgárním projevem Samira Nasriho vůči novinářům.

V jistém smyslu může být absence Benzemy pro tým prospěšná i na hřišti (které je mimochodem téměř doslovný překlad Deschampsova jména). Francouzský trenér dával útočníkovi Realu Madrid šanci za šancí, i když se mu na reprezentační úrovni vůbec nedařilo. Benzema vstřelil pod trenérem Deschampsem od roku 2012 pouze 12 gólů v 36 zápasech a na hrotu útoku působil poněkud ztraceně.

O místa na ofenzivních pozicích se nyní pere zástup obrovských talentů. Anthony Martial zažil výborný debutový ročník v Manchesteru United, Kingsley Coman zase letos ukázal svůj enormní příslib v Bayernu. Největším tahounem francouzského mužstva v útoku ale bude nejspíš Antoine Griezmann, který má za sebou fantastickou sezonu v Atlétiku a spoustu důležitých branek na svém kontě.

Francie čeká, že z těchto tří hvězdiček (v případě Griezmanna už jasné hvězdy) má už teď jedny z nejlepších útočníků v Evropě. Všichni jsou mimořádně rychlí, technicky vybavení a na svůj věk velice efektivní, což z Francie dělá jeden z nejobávanějších týmů na Euru.

Klíčový hráč: Antoine Griezmann. Při absenci hrotového útočníka světových kvalit bude na něm, aby střílel branky.

Vycházející hvězda: Kingsley Coman. Křídelní hráč Bayernu má v devatenácti letech na svém kontě tři tituly ze tří elitních soutěží a mohl by být velkou zbraní z lavičky.

Nejdůležitější absence: Téměř nemožné vybrat jen jednu, chybějící hráči by vydali na vlastní jedenáctku. Z různých důvodů se do francouzské reprezentace nedostali třeba Karim Benzema, Hatem Ben Arfa, Mamadou Sakho, Raphael Varane, Jeremy Mathieu, Alexandre Lacazette, Lassana Diarra, Adrien Rabiot a mnoho dalších.

Všichni tři se ale alespoň ze začátku poperou o posty na křídlech a čeká se, že Francie nastoupí na šampionátu převážně v rozestavení 4-3-3. Na hrotu se bude Deschamps spoléhat na Oliviera Girouda, jenž má na svém kontě letos 24 gólů za Arsenal, provázejí ho ale i značně nevyrovnané výkony.

Skvělou sezonu má za sebou i André-Pierre Gignac, který se netradičně vydal do Mexika a v týmu U.A.N.L. Tigres nasázel 32 branek. Otázka je, jakou úroveň má mexická liga v porovnání se špičkovými evropskými soutěžemi, podle odborníků je ale srovnatelná s francouzskou Ligue 1.

Slabiny? Obrana a lehká nezkušenost

Francie má k dispozici i vynikající zálohu se všemi druhy typově odlišných hráčů, kteří se mohou doplňovat. Přes absenci Lassany Diarry by jeho roli mohl nahradit bez problémů letošní kometa N'Golo Kanté, který měl velký podíl na titulu Leicesteru. Vedle něj budou nejspíš figurovat Pogba, jenž musí unést zodpovědnost ve středu zálohy, to se mu ale i v Juventusu v průběhu sezony dařilo čím dál více. Běhavý a technicky skvěle vybavený Matuidi za sebou nemá zcela ideální ročník v PSG, o jeho kvalitách ale není sporu.

Jediný problém pro Francii tak bude v obraně, kde se zranili hned čtyři výborní stopeři, kteří by se dnes bez problémů dostali do základní sestavy - Varane, Sakho, Zouma i Mathieu. Z dvojice Koscielny - Rami je zvláště obránce Sevilly pro domácí fanoušky nepřesvědčivou volbou. Ani stoper Arsenalu se ale přes nesporné kvality neubrání občasným kiksům ve velkých zápasech.

PROFILY EURA

Skupina A: Francie - Rumunsko - Albánie - Švýcarsko
Skupina B: Anglie - Rusko - Wales - Slovensko
Skupina C: Německo - Ukrajina - Polsko - Severní Irsko
Skupina D: Španělsko - Česko - Turecko - Chorvatsko - Česko
Skupina E: Belgie - Itálie - Irsko - Švédsko
Skupina F: Portugalsko - Island - Rakousko - Maďarsko 

Na krajích obrany pak budou figurovat hráči, kterým již dávno bylo třicet let - třiatřicetiletý Bacary Sagna a pětatřicetiletý Patrice Evra. Byť oba ještě plní důležitou roli v obou klubech, rychlostní vybavenost a únava je v jejich případě možná důležitějším faktorem než u jiných spoluhráčů.

Celkově má ale Francie široký a mimořádně kvalitní kádr. Záleží ale i na tom, jak se může projevit jeho lehká nezkušenost na špičkové úrovni. Pouze Patrice Evra ze všech hráčů v kádru vyhrál Ligu mistrů na rozdíl od třinácti hráčů ve španělském kádru. Na druhé straně ale hráči mohou být dravější po úspěchu než někteří jejich kolegové z Německa a Španělska, kteří vyhráli prakticky vše, co mohli.

Otázkou je i připravenost francouzského mužstva, které kvůli pořadatelství neodehrálo od mistrovství světa jediný soutěžní zápas. Les Bleus sice mezitím odehráli řadu přípravných utkání se špičkovými soupeři, přesto jsou výsledky i tempo přípravných zápasů velice ošidné.

Les Bleus se ale mohou opřít o fakt, že se jim na domácích šampionátech daří skvěle. Ovládli poslední Euro, které hostili na domácí půdě v roce 1984 a v paměti stále zůstává i triumf na domácím šampionátu v roce 1998. Pořadatelství tak národnímu týmu historicky svědčí a letos by úspěch Les Bleus pro zjizvenou Francii mohl být o to důležitější.

Tip na umístení podle redakce webu ČT sport: Vítěz

Konečná nominace

Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham/Angl.), Steve Mandanda (Marseille), Benoit Costil (Rennes).
Obránci: Adil Rami (Sevilla/Šp.), Laurent Koscielny (Arsenal/Angl.), Eliaquim Mangala, Bacary Sagna (oba Manchester City/Angl.), Samuel Umtiti (Lyon), Patrice Evra (Juventus/It.), Lucas Digne (AS Řím/It.), Christophe Jallet (Lyon). 
Záložníci: Paul Pogba (Juventus/It.), Blaise Matuidi (PSG), Morgan Schneiderlin (Manchester United/Angl.), N'Golo Kanté (Leicester/Angl.), Yohan Cabaye (Crystal Palace/Angl.), Moussa Sissoko (Newcastle/Angl.), Dimitri Payet (West Ham/Angl.).
Útočníci: Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), Anthony Martial (Manchester United/Angl.), Kingsley Coman (Bayern Mnichov/Něm.), Olivier Giroud (Arsenal/Angl.), André-Pierre Gignac (Tigres/Mex.).

Trenér: Didier Deschamps

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články