Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Fotbal je nespravedlivý, zní z Francie. Lepší než hollywoodský film, píše portugalský tisk

Paříž/Lisabon – Zatímco Portugalci po závěrečném hvizdu finále odstartovali na hřišti velké oslavy, hráči Francie sklesle sledovali zem a podobná nálada vládla i v médiích obou zemí. Portugalské weby popsaly rozhodující střetnutí jako nezapomenutelný den a oslavovaly zejména Cristana Ronalda. Francouzský tisk byl plný negativních titulků.

Portugalci mistry Evropy
zdroj: Reuters

Server deníku Correiro da Manha píše o 10. červenci, kdy se v pařížském finále utkali Portugalci s Francií, jako o "dni Portugalska". Titul je podle webu o to sladší, oč větší překážky museli portugalští fotbalisté překonat - stadion plný hrdých Francouzů, výborný tým domácích fotbalistů, Ronaldovo zranění nebo pochybení rozhodčího, který měl některé fauly trestat přísněji.

Osudu portugalského kapitána, který musel kvůli faulu francouzského záložníka Dimitrie Payeta střídat už po 24 minutách, si všímá také server deníku Expresso. Ronaldovo zranění podle webu ukázalo, že ani taková hvězda, jejíž kvality považuje Portugalsko za samozřejmé, není nezničitelná.

V momentě Ronaldova odchodu ze hřiště by si podle listu na portugalský tým nikdo nevsadil, ten se ale vzepřel osudu. Podrželi ho přitom hlavně brankář Patrício a střídající útočník Éder, který rozhodl gólem v prodloužení.

Právě dramatické rozuzlení šampionátu, kterému předcházela tyč Francouze Gignaca v nastavení druhého poločasu, připomíná portugalskému listu Jornal de Notícias hollywoodský film. Podobnou zápletku by si podle něj ale nedokázal představit ani nejlepší světový scenárista, natož aby ji napsal.

Server deníku vnímá vítězství Portugalců, které přišlo 12 let po porážce v domácím finále šampionátu s Řeckem, jako největší úspěch portugalského fotbalu a nezapomenutelný den pro tento sport. Další weby píší o impozantním nebo věčném úspěchu.

"Horor, krutost, zklamání"

Ponurejší zprávy se objevovaly ve francouzských médiích. Finále se stalo tématem číslo jedna i na internetových stránkách politicky zaměřených deníků. V titulcích udávají tón výrazy jako "horor", "krutost" a "zklamání", nechybí však ani poděkování francouzské reprezentaci za "téměř dokonalý" turnaj. "Finále se nehraje, finále se vyhrává," připomněl sousedům list La Libre Belgique.

"Fotbal je jen sport, ale určitě to není sport spravedlivý," míní Le Monde. Připouští nicméně, že v portugalském vítězství byla jak nespravedlnost, tak i spravedlnost. Na jedné straně si Portugalsko už dlouho trofej zasluhovalo kvůli fotbalové kultuře, národní vášni pro fotbal a talentu svých hráčů. Nespravedlnost spočívá v tom, že Francie si titul na domácí půdě přinejmenším zasloužila také, ale svůj díl štěstí vyčerpala v předchozím utkání proti Německu, stejně jako fyzické síly.

Přesto se ve finále zdálo, že jen hráči v modrém mají chuť hrát - koneckonců portugalští šampioni na ME vedli jen po 73 ze 720 minut strávených na trávníku. Turnaj se podle deníku sotva zapíše do análů svou kvalitou, nicméně Portugalsko navždy zůstane evropským šampionem roku 2016 a Francie smolným finalistou.

"Francie je K.O., zpropadené Portugalsko," ulevuje si v titulku Libération, nicméně oceňuje, že soudržný portugalský tým dokázal i bez své hvězdy Cristiana Ronalda, zraněného hned v úvodu utkání, odolat modrému náporu a nakonec v prodloužení skórovat. Fotbal je sport, který se hraje týmově, a vítězství obstarali Portugalsku řadoví vojáci, míní list a dodává, že za portugalský přínos fotbalu není jeden titul přehnaná cena.

L'Équipe poznamenává, že podle předem napsaného scénáře měl francouzský tým po evropském a světovém titulu v letech 1984 a 1998 vyhrát doma i další trofej. Ale pohádka nedopadla dobře, jakkoli modrý tým byl téměř dokonalý a vítězství bylo velice blízko. Portugalci i přes rychlé vyřazení zraněného Ronalda odolali a uštědřili krutou porážku Francouzům, kteří po Éderově dělové ráně mezi tyče dopadli z oblak na zem.

"Nový portugalský národní hrdina by bezpochyby vůbec nehrál, kdyby se Ronaldo nezranil," podotkl list. Připomněl také, že Portugalsko neporazilo francouzský tým od roku 1975, tedy dlouhých 41 let, a deset posledních zápasů prohrálo - než tuto sérii v nejlepší chvíli přerušilo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy