Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fitzel: Přítomnost rodin hráčů na soustředění pomůže pohodě v týmu

Kranzach (Rakousko) – Čeští fotbalisté si s sebou na soustředění do Rakouska vzali i své rodiny. K netradičnímu kroku přistoupil manažer fotbalové reprezentace Dušan Fitzel spolu s trenérem Pavlem Vrbou, kteří si od něj slibují větší pohodu v týmu. Kvůli šampionátu totiž hráči přijdou o čas, který mohli s rodinami strávit na dovolené.

Manažer české fotbalové reprezentace Dušan Fitzel
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Snažíme se vytvářet pohodu v týmu. Je to čistě pragmatický důvod. Hned po konci lig začínal minikemp, pak hned soustředění a následně odjezd na šampionát. Kluci by tak neměli žádnou dovolenou s rodinou. Proto jsme zvolili tuto variantu. Dokonce jsme zvažovali, že bychom to soustředění dělali někde u moře, ale nakonec jsme se shodli, že je rakouská varianta lepší," řekl Fitzel.

Ačkoli v českém fotbale s tímto krokem nejsou zkušenosti, ve světě už se taková varianta praktikuje. "Nemám to z vlastní hlavy. Dělají to třeba i Poláci. Z mnoha stran jsem slyšel, že je to pozitivní. Někteří nás od toho zrazovali, že to nemáme vyzkoušené, ale když to nevyzkoušíme, tak to nepoznáme. Prostě jsme do toho šli a musím za ty dva dny tady říct, že jsou z toho všichni nadšení a spokojení," uvedl Fitzel.

Přesvědčilo ho mimo jiné vyprávění manažera týmu New York Red Bulls ze zámořské MLS. "Když první rok vzali manželky na soustředění, tak jich jelo asi jen 40 procent. Ale mělo to prý úžasný dopad na celou sezonu. Rodiny se tam seznámily, hráče to pak drželo více pohromadě, potkávaly se na grilovačkách a manželky spolu měly ve VIP sekcích co řešit. Druhý rok pak byla na soustředění stoprocentní účast," řekl Fitzel.

Dušan Fitzel: "S Maltou jsme zlomili všechny historické rekordy. Měli jsme výbornou kvalifikaci na mistrovství Evropy, kdy jsme získali sedm bodů, což na poměry Malty není málo."

V české reprezentaci je nyní účast zhruba sedmdesát procent. "Z hlavy to nevím, ale asi jen šest nebo sedm hráčů tu nikoho nemá," řekl Fitzel.

Jedním z nich je stoper Tomáš Sivok. "Já zde rodinu měl původně mít, ale zrovna se stěhujeme, protože děti už začnou chodit do školy v Čechách. A všechno se to tak sešlo, že tu nakonec nejsou," řekl obránce tureckého Bursasporu.

Příliš ho to ale nemrzí, protože program soustředění je tak náročný, že by na rodinu stejně neměl příliš času. "Volného času opravdu moc není. Sice bych byl rád, kdybych tu rodinu měl, ale stejně bych si ji moc neužil. Věnovat se jim při této zátěži by bylo těžké," uvedl Sivok.

Hráči si podle Fitzela plní povinnosti stejně jako na každém jiném soustředění a s rodinou mohou být jen ve volném čase. "Pravidla máme nastavená. Kluci kromě tréninků mají povinný odpočinek, pak mohou jít za rodinami. Nastavuje se to vždy podle denního programu," řekl Fitzel.

Přítomnosti rodin podle něj nahrálo i to, že se muselo narychlo měnit místo soustředění. Původně mělo být v Seefeldu, nakonec se však koná ve 115 kilometrů vzdáleném Kranzachu u Walchsee. "Seefeld byl variantou číslo jedna, ale majitel pronajímal hotel přes agenturu, která se dostala do insolvence a nemohli nám zaručit, že hotel včas otevřou. Proto jsme zvolili druhou variantu. Paradoxně je ale pro náš plán vzít sem rodiny dokonce lepší," doplnil Fitzel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články