Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Domácí Francie se pokusí prolomit rumunský obranný val

Paříž – Čekání na začátek fotbalového mistrovství Evropy je u konce. V úvodním střetnutí šampionátu vyzvou domácí Francouzi nevyzpytatelného soupeře z Rumunska. Od týmu trenéra Didiera Deschampse se očekává, že potvrdí pozici jednoho z největších favoritů turnaje. Rumuni ale nebudou lehkým soupeřem. V kvalifikaci nikdo neměl lepší obranu než oni. Přímý přenos utkání včetně slavnostního ceremoniálu sledujte od 20:15 na ČT sport nebo na našich webech.

Radost fotbalistů Francie
zdroj: ČTK/AP/ autor: Thibault Camus

Rumunští fotbalisté v deseti zápasech kvalifikační skupiny inkasovali pouze dvě branky a neprohráli jediné utkání. Právě defenziva řízená neapolským stoperem Vladem Chirichesem je hlavní zbraní týmu, a na Francii bude, aby ji dokázala překonat.

"První zápas o ničem nerozhoduje, ale je důležitý, protože udává tón celého turnaje. Hráčům věřím, že to zvládnou," řekl trenér Deschamps, který jako hráč získal v domácím prostředí s Francií titul mistra světa v roce 1998. O dva roky později vyhrál i ME.

Poradit si musí bez útočníka Karima Benzemy, který se nedostal do nominace kvůli skandálu s vydíráním spoluhráče. Nahradí ho kanonýr Arsenalu Olivier Giroud, který se blýskl dvěma góly v generálce proti Skotsku. Fanoušci však spoléhají především na hvězdu Atlética Madrid Antoinea Griezmanna. Velké věci očekávají i od mladíků Anthonyho Martiala a Kingsleyho Comana.

Problémem Francie by mohla být defenziva, kde chybí zraněný Raphaël Varane a dvojice Koscielny - Rami není příliš sehraná. Rumunsko se toho pokusí využít a vylepšit svou nepříznivou bilanci na ME, kde z dosavadních šestnácti utkání vyhrálo jediné.

Zápas budou provázet maximální bezpečnostní opatření. Právě u Stade de France, kde se bude hrát, se v listopadu odehrál jeden z útoků islámských radikálů na Paříž, při kterých zemřelo 130 lidí. Zahajovací a finálové utkání byly vyhodnoceny jako nejrizikovější duely.

Zápasu bude předcházet koncert hudební hvězdy Davida Guetty a švédské zpěvačky Zary Larssonové, kteří společně vytvořili hymnu šampionátu. Úvodní show se zúčastní 600 účinkujících včetně kankánových tanečnic a akrobatů, dojde i na přelet francouzského letectva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články