Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Defenziva povolila až v závěru. České naděje na bod proti Španělsku utnul Piqué

Toulouse (Francie) – Téměř celý zápas byli pod enormním tlakem a na polovinu Španělska se příliš nedostávali. Čeští fotbalisté však v úvodním vystoupení na mistrovství Evropy proti Španělsku dlouho drželi naději na senzační remízu. Obhájce titulu ale převahu nakonec přetavil v zisk tří bodů, když se tři minuty před koncem prosadil hlavou stoper Gerard Piqué. 

Desítka českých hráčů v poli stála na hranici vápna a mnohdy i za cenu padání do střel se snažila zabránit, aby některý z míčů prošel na brankáře Čecha. Kouč Vrba svým svěřencům naordinoval defenzivní způsob hry, a i když chvílemi připomínal slavný "prešovský beton", až do sedmaosmdesáté minuty fungoval na výbornou. Pak ale přišel zlom.

Tlačící Španělé dostali sérií přihrávek míč na levé křídlo, kde si balón na centr navedl Iniesta. Hvězdný záložník Barcelony ho poslal do vápna, kde se nejvýše vyšplhal stoper Piqué a přesnou hlavičkou rozdrtil české naděje na bodový zisk. Tedy v ten moment to tak vypadalo.

Češi mohli totiž ještě v závěru vystřelit senzační remízu. Darida však ránu z vápna nedokázal umístit za záda De Gey, jenž musel předvést druhý těžký zákrok v zápase a uchránil tak vítězný vstup pro obhájce titulu.

Je to škoda, odehráli jsme dobré utkání. Vzadu jsme byli kompaktní, ale Španělé mají velkou kvalitu. Kdybychom to udrželi do konce, bylo by to skvělé. Mohl jsem nakonec znovu srovnat, ale musel bych to trefit víc k tyči. Měl jsem míč mezi nohama, tak se mi nestřílelo ideálně a bohužel to šlo doprostřed," řekl po utkání Darida.

Češi tak odcházeli z hřiště zklamaní. Pravdou však je, že Španělé po celé utkání měli velký tlak a svého soka na vlastní polovinu pouštěli úplně minimálně. Šance svěřenců kouče Vrby dlouho držel brankář Čech, jenž se musel skvělým zákrokem blýsknout už po šestnácti minutách, kdy na něj z bezprostřední blízkosti vypálil Morata.

Vytáhlý útočník úřadujících šampiónů českého brankáře prověřil znovu po půl hodině hry. Sudí nepískl ruku Busquetse, kterou signalizoval Darida. Míč se poté dostal právě k Moratovi, jehož křižnou střelu vytěsnil Čech konečky prstů na roh.

Španělé, kteří rozjížděli na české polovině pro sebe typický kolotoč a utkání nakonec zakončili s 603 přihrávkami na kontě, ještě přitlačili na pilu v závěru poločasu, kdy nejprve nebezpečně pálil Alba a poté Silva, Čech však své spoluhráče opět podržel.

Podobný obrázek hry pokračoval hned po změně stran. Španělsko v úvodu druhé půle Čechy přitlačilo a už po pár vteřinách si dobře hrající Hubník zblokoval přízemní centr na tyč. Český stoper o sobě dal vědět také o chvíli později, kdy se položil do střely Nolita, jež mířila mezi tři tyče.

"U té tyčky mi šel míč na stojnou nohu, ale věděl jsem, že to jde vedle, takže jsem byl v klidu. Oni hodně přebíhali, snažili jsme se hrát v bloku, ale nějaká okénka tam byla," popsal střetnutí Hubník.

Střední obránce Plzně byl hodně vidět a postaral se také o první velkou šanci českého týmu ve střetnutí. V sedmapadesáté minutě se po centru Krejčího ve skluzu dostal do výborné pozice a jen díky dobrému zákroku De Gey zůstal stav neměnný.

S přibývajícím časem se ovšem kolem českého obranného valu začala stahovat smyčka. Češi sice obětavě padali do střel a snažili se ubránit skvělý výsledek. Jejich nadějě ale zničila sedmaosmdesátá minuta, po níž Piqué rozjásal španělskou část publika a zajistil favoritovi tři body.

"Hráli jsme dobře. Kontrolovali jsme hru, jen nám to tam dlouho nechtělo spadnout. Povedlo se to až mně po fantastické přihrávce Iniesty. Je velmi důležité, že jsme začali ziskem tří bodů," zhodnotil duel střelec vítězné branky Piqué.

Čeští fotbalisté tak znovu protáhli negativní bilanci s týmem z Pyrenejského ostrova. Se Španěly prohráli počtvrté v řadě a pošesté nad nimi nevyhráli. Naposledy se jim to podařilo v listopadu 1990 v Praze na Strahově v poměru 3:2.

"Výhodou tohoto šampionátu je, že se dá postoupit i se třemi body ze třetího místa, takže máme dva zápasy na to, abychom jednu výhru uhráli. S Chorvatskem i Tureckem to bude jiné utkání," zůstal po porážce v klidu brankář Čech.

Španělsko - ČR 1:0 (0:0)

Branka: 87. Piqué. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Limberský (ČR). Diváci: 33 000.

Španělsko: De Gea - Juanfran, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Iniesta, Fábregas (70. Thiago) - Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro). Trenér: Del Bosque.

ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Darida, Plašil - Gebre Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí - Necid (75. Lafata). Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér ČR): "Věděli jsme, že nás čeká zkouška ohněm. Španělé samozřejmě byli lepší, ale mrzí mě, že jsme dostali gól tři minuty před koncem. To je škoda. Těší mě však, že jsme si vytvořili tři dobré šance, to se proti Španělům moc nestává. V první půli jsme mohli být v přechodové fázi přesnější, jako se nám to povedlo v poslední minutě poločasu. Kvalita Španělů byla velká, ale na druhou stranu musím říct, že jsme hráli na hranici našich možností. O to je větší škoda, že jsme to neudrželi. To by byla odměna za tvrdou práci, kterou jsme předvedli."

Vicente Del Bosque (trenér Španělska): "Vzali jsme iniciativu do svých rukou a dominovali jsme. Nakonec přišel gól po perfektní přihrávce Iniesty a hlavičce Piquého. Byla to fenomenální akce. Jsem šťastný za výhru."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články