Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dechovka, pivo a objetí: česko-chorvatské rande uprostřed Francie

St. Étienne – Uprostřed Francie se sešly davy Čechů a Chorvatů. Centru St. Étienne celý den dominuje červenobílá chorvatská šachovnice a červenomodrobílé české dresy. Pivo teče proudem, ulicemi zní české i chorvatské písně – někdy lehce zaměnitelné. Polojasno, teplota se pohybuje lehce nad dvaceti stupni Celsia. Tohle je velký fotbalový den.

Je krátce po desáté hodině. Na jednom ze záchytných parkovišť na obří písčité ploše stojí čtyři česká auta. Tři pořadatelé instalují poslední zábrany. Do výkopu na Stade Geoffroy Guichard zbývá necelých osm hodin.

Na stadion je to ze čtvrti Terrasse pár stanic tramvají, do centra ještě o několik minut déle. Každá souprava je ozdobena malou chorvatskou a českou vlaječkou.

Už od jedenácté hodiny to žije na náměstí Jeana Jaurese. Na rozhlehlé ploše před katedrálou svatého Karla Boromejského navážejí sudy s pivem. Od prvních momentů se zdá být zřejmé, kteří fanoušci budou mít početní převahu. Chorvaté okupovali větší část území a svou přítomnost dávají hlasitě najevo. Češi se snaží kontrovat klasickým: "Kdo neskáče, není Čech."

Kdo zatím převahu rozhodně nemá, jsou bezpečnostní sbory. Ve stínu stromů postávají tři vojáci, auta s policisty si teprve klestí cestu na své místo. Odbíjí poledne.

Fanoušci dopoledne:

A o pár hodin později:

Chorvaté "dobyli" i místní radnici. Před vstupem urputně drží červenobílomodrou zástavu. O pár set metrů dál zní nápěv "stáli sokolíci…" ovšem v chorvatském provedení. Přichází pochopitelná česká odezva a do ulic St. Étienne míří vzduchem "Vysoký jalovec".

Čtyři hodiny před zápasem je už největší náměstí plné a fotbalových dresů všude požehnaně. První hloučky ale už směřují k centru dění – na stadion Geoffreye Guicharda.

Chorvatská televize natáčí před hloučkem, který symbolizuje dosavadní přátelskou atmosféru. V objetí zde stojí fanoušci obou táborů – na chorvatské vlajce uprostřed je velkými písmeny napsáno Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Mezi českými fanoušky vládne před duelem s Chorvatskem dobrá nálada
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články