Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čtvrtfinále uzavře souboj Davida s Goliášem. Ukončí Francouzi islandskou pohádku?

Paříž – Senzační tažení Islandu evropským šampionátem pokračuje. Svěřenci dvojice Lagerbäck-Hallgrímsson poslali domů impotentní Anglii a v dalším kole play-off změří síly s pořadatelskou Francií. Reprezentace Les Bleus však podobné překvapení dopustit nehodlá. Fotbalisté ze země galského kohouta otočili nepříznivě vyvíjející se osmifinále proti bojovníkům z Irska a touží poprvé od roku 2000 postoupit mezi nejlepší čtveřici ME. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a našem webu, utkání komentují Vlastimil Vlášek a Luděk Zelenka.

Francouzští fotbalisté si uvědomují, že do utkání vstoupí v roli jednoznačných favoritů. K soupeři však chovají respekt. "Lidé říkají, že Anglie Island podcenila, ale tím ubírají Islandu na jeho kreditu. V kvalifikaci doma i venku porazil Nizozemsko. Má velmi dobré hráče, sám jsem hrál proti proti Gylfimu Sigurdssonovi, když byl v Tottenhamu. Lidé mluví jen o jejich dlouhých autech, ale oni vědí, jak hrát fotbal," varoval obránce Patrice Evra.

Přesto domácí výběr o postupu nepochybuje. "V žádném případě Island nepodceňujeme, ale patříme k nejlepším týmům v Evropě, jsme mezi favority na vítězství a hrajeme doma. Už kvůli fanouškům nic jiného než postup nepřipadá v úvahu," dodal spoluhráč Bacary Sagna.

Island s pouhými 330 tisícovkami obyvatel se postupem do čtvrtfinále postaral o jedno z největších překvapení historie šampionátů. Soupeř českého celku z kvalifikace na turnaji nejlepších mužstev starého kontinentu ještě neprohrál, neporazitelnost tak drží v pěti utkáních. Domácí výběr nenašel přemožitele dokonce osmkrát za sebou.

"Myslím, že to bude podobné jako s Anglií. Nebudeme pod tlakem celého fotbalového světa, že musíme vyhrát. Chceme vyhrát, ale není to nezbytně nutné. To je pro nás veliká výhoda. Můžeme jít do zápasu uvolněně a ukázat to nejlepší, co v nás je," uvedl jeden z dvojice islandských trenérů Heimir Hallgrímsson.

Pro inspiraci nemusel ani příliš pátrat v paměti. "Chtěl bych, aby to skončilo tak, jako to skončilo s Leicesterem. Také my máme hráče, kteří asi mají menší individuální kvality, skoro nikdo nehrál Ligu mistrů, ale můžeme to vykompenzovat kolektivní prací a týmovým duchem," zmínil islandský kouč letošní vítězství Leicesteru v anglické lize, které také nikdo nečekal.

Francie všech šest branek na Euru vstřelila až během druhé půle a v osmifinále proti Irsku musela po pauze otáčet stav 0:1, čemuž by se tentokrát ráda vyhnula. "Nesmíme čekat na probuzení až do poločasu, protože by mohlo být příliš pozdě. Musíme být naplno koncentrovaní od začátku. A jsem si jistý, že budeme," prohlásil Evra.

"Každý hraje proti Francii s cílem hlavně neinkasovat. Oni pak své soupeře unaví a v závěru zápasů dávají klíčové góly. Proti Francii se musíte koncentrovat 96 minut, ne jen 90," dodal trenér Hallgrímsson.

Domácím budou chybět dva hráči kvůli karetnímu trestu. N'Gola Kantého by měl v záloze nahradit Yohan Cabaye a Adila Ramiho na stoperu pak Eliaquim Mangala nebo Samuel Umtiti. Pro dvaadvacetiletou čerstvou akvizici Barcelony by to byla premiéra v reprezentačním A-týmu.

Šance na postup do semifinále podle redakce webu ctsport.cz: Francie 80 % - Island 20 %

Předpokládané sestavy:

Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Matuidi, Cabaye, Pogba - Griezmann, Giroud, Payet.

Island: Halldorsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthorsson, Bodvarsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články