Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Cristiano Ronaldo: Jsme blízko a věřím, že tentokrát vyhrajeme

Lyon - Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo rozhodl semifinálový souboj s Walesem gólem a asistencí, postup do finále evropského šampionátu však pochopitelně označil za úspěch celého mužstva. Hvězdný fotbalista Realu Madrid věří, že se ve Francii nebude opakovat rok 2004, kdy tým z Pyrenejského poloostrova v boji o titul podlehl Řecku.

Portugalec Cristiano Ronaldo (vlevo) se snaží uniknout Ashley Williamsovi z Walesu
zdroj: REUTERS autor: Robert Pratta

"Minule to bylo jiné, bylo mi devatenáct let, hrál jsem první finále, debutoval jsem. Po dvanácti letech je tu další finále a já cítím hrdost. Vždycky jsem snil o tom, že s Portugalskem získám nějakou trofej. Jsme blízko a věřím, že tentokrát vyhrajeme. Hráči, fanoušci i celé Portugalsko si to zaslouží," řekl novinářům Ronaldo.

Portugalci před semifinále remizovali v normální hrací době ve všech pěti zápasech na turnaji. Osmifinále s Chorvatskem rozhodli v prodloužení a čtvrtfinále s Polskem až po penaltovém rozstřelu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Portugalsko - Wales

"Prožili jsme si těžké chvíle, ale je lepší špatně začít a dobře skončit. Tohle je maraton, ne sprint. Ukázalo se to u mě, ale i u Renata Sanchese a Naniho, gól dal také Ricardo Quaresma. Národní tým je o všech, nejenom o mně," prohlásil jednatřicetiletý útočník.

Proti Walesu otevřel skóre v 50. minutě hlavou po rohovém kopu, o tři minuty později jeho střelu tečoval do branky Nani. Trojnásobný držitel Zlatého míče devátou trefou na evropských šampionátech vyrovnal rekord Francouze Michela Platiniho.

"Rekordy jsou pěkné. Už jsem jich mnoho zlomil v klubu i reprezentaci a budu v tom pokračovat. Ale nejsem rekordy posedlý, protože přicházejí tak nějak přirozeně. Nejdůležitější je, že jsme postoupili do finále. Nikdo nečekal, že to dokážeme, ale my jsme si věřili a jsme tam," zakončil Ronaldo.

Trenér Santos: Vždycky jsme měli herní plán

Herní plán ušitý na míru každému soupeři. I to je podle trenéra Portugalska Fernanda Santose důvod, proč jeho fotbalisté na mistrovství Evropy postoupili až do finále. "Vždycky jsme měli herní plán. V útoku i obraně a nebylo nás snadné porazit. Umíme hrát mnoha způsoby, protože každý soupeř je jiný. Wales velmi rychle posouvá míč, takže jsme se jim snažili zamezit, aby ho hráli za nás. Ale je to i o vstřelené brance, což se nám podařilo," řekl novinářům Santos.

Portugalsko bylo na francouzském Euru kritizováno, protože před semifinále nevyhrálo v normální hrací době jediný zápas. "Někdy jsme hráli krásný fotbal, jindy nebyl tak pěkný, ale myslím, že třeba proti Chorvatsku jsme absolvovali úžasný strategický duel. Udělali jsme vše, co bylo potřeba. Je nám jedno, jestli to je krásné, nebo ne. Ale na utkání s Walesem se muselo hezky dívat," prohlásil Santos.

Jeho svěřenci v nedělním finále na pařížském Stade de France vyzvou lepšího z dvojice Francie - Německo. "Bude to vrchol mé kariéry. Už jsem nějaká finále zažil, ale z osobního hlediska to bude nejvíc, protože je to moje vlajka a vlast," upozornil Santos. "O soupeři jsem ještě nepřemýšlel. Střetnou se dva velmi silné týmy a budu se snažit jejich zápas sledovat velmi pozorně. Potom si soupeře zanalyzujeme. V neděli chceme vyhrát a já připravím týmu tu nejlepší možnou strategii," dodal rodák z Lisabonu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články