Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chtěl být jen v základu, nakonec vůbec nepojede. Lovren chybí v nominaci Chorvatů

Záhřeb - V nominaci chorvatské reprezentace, která se na letošním Euru utká ve skupině s Českou republikou, nefiguruje Dejan Lovren. Stoper Liverpoolu na soupisce chybí i kvůli svému nedávnému prohlášení, že na mistrovství Evropy chce mít jisté místo v základní sestavě, jinak by nechtěl jet. A tak jej trenér Ante Čačič do svého kádru nevzal. Jinak ale v nominaci nechybí žádná chorvatská hvězda včetně Modriče, Rakitiče či Mandžukiče.

Dejan Lovren s trenérem Liverpoolu Jürgenem Kloppem
zdroj: AP autor: Jon Super

Lovren, kterého s Liverpoolem ve čtvrtek čeká finále Evropské ligy proti Seville, se s Čačičem nepohodl po březnovém přípravném utkání s Maďarskem (1:1). Když zjistil, že do utkání nezasáhne, přestal se rozcvičovat a poté kouče kritizoval v médiích.

"Do Francie pojedu buď jako hráč základní jedenáctky, nebo zůstávám doma," prohlásil tehdy Lovren, podle kterého dvaašedesátiletý kouč porušil slib. "Řekl mi, že v Budapešti budu hrát druhý poločas, a přitom jsem nenastoupil. Nebudu lhát, ale byl jsem opravdu naštvaný," přiznal bývalý obránce Dinama Záhřeb, Lyonu nebo Southamptonu.

"Natrvalo jsem mu dveře nezavřel," upozornil nyní Čačič. "Až si uvědomí, že musí být týmový hráč, může se vrátit. Až mu dojde, že ke spoluhráčům, trenérovi a realizačnímu týmu se nemůže chovat povýšeně, třeba najde cestu zpátky," dodal.

V předběžné nominaci chorvatského týmu jinak nechybí žádná z opor. V bráně se tak Chorvaté mohou spolehnout na Danijela Subašiče z Monaka, jedou i dlouholeté stálice v obraně Čorluka či Srna.

Hlavní síla výběru Anteho Čačiče bude ve středu pole, kde se o místa poperou Modrič, Kovačič, Rakitič, ale i duo z Interu Brozovič a Perišič. Pojede i velká naděje chorvatského fotbalu Alen Halilovič, kmenový hráč Barcelony, který strávil sezonu na hostování v Gijónu.

"Je důležité, aby pozvánka do národního mužstva byla vnímána jako odměna. Nikdo se nepojede do Francie předvádět. Pro každý zápas vybereme co nejlepší možný tým. Někteří nebudou nominováni, někteří nebudou hrát, ale atmosféra musí být dobrá," prohlásil Čačič.

Závěrečným testem před Eurem budou utkání s papírovými outsidery Moldavskem a San Marinem. "Máme určité požadavky a uvidíme, jak budou hráči reagovat. Vzhledem k tomu, jak těžké budeme mít soupeře ve Francii, je dobré se připravovat s relativně lehčími protivníky," vysvětlil Čačič. "Budeme pracovat na kreativní hře a jasných řešeních situací," přidal dvaašedesátiletý kouč.

Týmy musejí odevzdat své konečné nominace do 30. května. Chorvatsko se na šampionátu ve Francii v základní skupině postupně utká s Tureckem, českou reprezentací a nakonec s obhájcem titulu Španělskem.

Nominace Chorvatska

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Hajduk Split), Ivan Vargič (Rijeka), Dominik Livakovič (Dinamo Záhřeb).
Obránci: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Darijo Srna (Šachtar Doněck/Ukr.), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev/Ukr.), Šime Vrsaljko (Sassuolo/It.), Gordon Schildenfeld (Dinamo Záhřeb), Ivan Strinič (Neapol/It.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.), Duje Čaleta-Car (Salcburk/Rak.).
Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Marcelo Brozovič, Milan Perišič (oba Inter Milán/It.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Alen Halilovič (Gijón/Šp.), Domagoj Antolič, Marko Rog, Ante Čorič (všichni Dinamo Záhřeb).
Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Nikola Kalinič (Fiorentina/It.), Andrej Kramarič (Leicester/Angl.), Duje Čop, Marko Pjaca (oba Dinamo Záhřeb).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články