Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chorvatští fanoušci rozpoutali peklo. Jsou to sportovní teroristi, prohlásil Čačič

St. Étienne – Vypadalo to na poklidný zápas plný chorvatského veselí a českého smutku. Fanoušci v červenobílém se bavili dobře od začátku duelu. Když Ivan Rakitič zvyšoval na 2:0, zněly stadionem v St. Étienne chorvatské chorály. Závěr zápasu však změnily nepokoje mezi fanoušky vítězícího mužstva, při nichž dělbuch zranil i jednoho z pořadatelů. Podle trenéra Anteho Čačiče to byl spolu s odchodem Luky Modriče klíčový moment utkání. Češi dokázali srovnat na 2:2. Zítra se případem začne zabývat disciplinární komise UEFA.

"Chceme se hlavně omluvit České republice, UEFA a všem lidem na světě, kteří se na nás dívali," prohlásil střelec druhého gólu Ivan Rakitič.

Pět minut před konce za stavu 2:1 pro Chorvaty vylétlo ze sektoru několik světlic, jeden dělbuch ohrozil i jednoho z pořadatelů. "Co se stalo, je teror. To nejsou fanoušci, jsou to chuligáni, nemají místo na stadionu ani zápase," prohlásil Čačič.

Celý den se přitom nesl v St. Étienne v pohodovém souznění českých a chorvatských barev, ulicemi zněly písně obou táborů, lidé se objímali. Konflikt přišel nečekaně, ale nikoli mezi soupeři, ale uvnitř chorvatského tábora.

Ante Čačič:

"Omlouvám se. Jsou to sportovní teroristi, nepatří na stadion. Nejdůležitější na tom je, že naše země s těmito lidmi nechce mít nic společného."

Rozběsněné příznivce se pokusili zklidnit sami chorvatští hráči, v sektoru pro balkánský celek přesto došlo k potyčkám a jeho část následně vyklidila policie.

"Viděli jste, že tu byla celá řada chorvatských fanoušků, chovali se slušně, férově, skákali, fandili, tancovali. Už před zápasem se radovali spolu s českými fanoušky. Tohle byla skupina nějakých deseti lidí. Doufám, že se je podaří potrestat. Tihle lidé jsou děsiví," pronesl rozhodně kouč Čačič.

Zdrcený z potyček, které na několik minut přerušily zápas, byla i chorvatská opora Ivan Rakitič, střelec druhého gólu. "Je to opravdu hloupé. Nemůžeme to brát jako výmluvu, ale ta situace nás ovlivnila," přiznal hráč utkání Rakitič. "Není pro nás snadné o tom mluvit, protože jsme do té doby hráli skvěle. Myslím si, že ostatní hráči jsou na naší straně," dodal.

Podle trenéra nezvládl tým návrat po několikaminutové odmlce. "Přestali se soustředit a samozřejmě za to mohli fanoušci. Plýtvali jsme energií, abychom fanoušky uklidnili. Jsem rád, že jsme nakonec neprohráli," uzavřel Čačič.

Chorvatsko velmi pravděpodobně neunikne dodatečnému trestu. Rusko za podobné výtržnosti fandů, kteří však v duelu s Anglií zaútočili i na tábor příznivců soupeře, bylo podmínečně vyloučeno z turnaje a musí zaplatit 150 tisíc eur. Rusku však přitížilo, že podobné problémy mělo i na minulém šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články