Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chorvatsko: Černý kůň se špičkovou zálohou, ale i rozepřemi

Chorvaté vstupují do evropského šampionátu s velkými očekáváními a v pozici černého koně. Po delší době mají k dispozici skvělý kádr s hráči, kteří plní důležitou roli v nejlepších evropských klubech. Stranou fotbalové kvality ale musel tým čelit vzájemným rozepřím a trenér Ante Čačič i proto opomenul v nominaci Dejana Lovrena. V cestě za postupem stojí mimo jiné i Česko.

Luka Modrič a Ivan Rakitič
zdroj: ČTK/PA autor: Sanjin Strukic

Chorvaté postoupili na Euro přímou cestou i přes to, že v sedmém a osmém utkání zaváhali. Nejprve remizovali v Ázerbájdžánu 0:0 a poté prohráli 0:2 v Norsku, čímž si hodně zkomplikovali situaci. V závěrečných duelech ale zvítězili nad Bulharskem (3:0) a Maltou (1:0) a o bod přeskočili Nory na druhém místě za vítěznými Italy.

Trenér Čačič se mohl opřít o perfektní defenzivní práci mužstva, když Chorvaté inkasovali pouze pět branek v deseti duelech, z toho pětkrát udrželi čisté konto. Ofenziva si také plnila svou úlohu dokonale a dvacet vstřelených branek dává Chorvatům naději, že by na Euru neměli mít problém se střílením gólů.

Střelecký souboj v kvalifikační skupině jasně ovládl Ivan Perišič, autor šesti branek. Mario Mandžukič, útočná hvězda Juventusu, stihl za poslední rok a půl pouze osm reprezentačních zápasů, také proto vstřelil v kvalifikaci pouze jednu branku. O to více může Chorvaty těšit, že se i bez jeho většího příspěvku probojovali na závěrečný turnaj.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Chorvatsko

V záloze s klenoty Barcelony a Realu

V týmu Chorvatska je drtivá většina krajánků, z domácí ligy jede jen šest hráčů. Ze základní sestavy se přitom jedná pouze o obránce Gordona Schildenfelda, který hájí barvy Dinama Záhřeb. V brance je opora defenzivy Danijel Subašič a v obraně před ním ční rekordman v počtu reprezentačních startů (130) a kapitán Darijo Srna.

To nejlepší ale mají Chorvaté v záloze. Uprostřed středové řady operují zástupci z nejprestižnějších týmů La Ligy – Barcelony a Realu Madrid. Ivan Rakitič a Luka Modrič jsou pověstní pro svůj přehled ve hře a v klubech zásobují nejlepší útočníky světa geniálními přihrávkami.

A výborně se oba záložníci jevili i v kvalifikaci. Oba se dohromady podíleli na osmi brankách z dvaceti chorvatských. Rakitič si připsal branku a tři asistence, Modrič se zase postaral o dva góly a stejný počet přihrávek.

Pokud se k záloze, na jejímž křídle zářil v kvalifikaci Perišič z Interu Milán, přidá také Madžukič, mohou mít soupeři s chorvatskou ofenzivou velké problémy. Alternativou za Mandžukiče by měl být Nikola Kalinič hájící barvy Fiorentiny.

Klíčový hráč: Luka Modrič. A Ivan Rakitič. Těžko vybrat, který z dua skvělých elegantních chorvatských záložníků je pro hru Vatreni důležitější. Na hrotu bude důležité, aby si zdraví udržel Mandžukič, ale Kalinič i Kramarič nejsou vůbec špatné alternativy. A o šest gólů se postaral i z křídla Ivan Perišič.

Vycházející hvězda: Byl by to bezpochyby Alen Halilovič, kdyby nebyl překvapivě vyřazen z konečné nominace. Jeden z největších talentů v záloze na světě a kmenový hráč Barcelony každopádně v konečném kádru Anteho Čačiče chybí. Přednost místo něj dostali Marko Rog či Ante Čorič z Dinama Záhřeb, a zvláště druhý jmenovaný středopolař už dlouho budí pozornost velkoklubů.

Nejdůležitější absence: Zmíněná nepřítomnost Alena Haliloviče je překvapivá, záložník na hostování v Gijónu by toho ale stejně příliš nenahrál. Mediálně hodně peprná byla výměna názorů mezi Dejanem Lovrenem a trenérem Čačičem, která nakonec vyústila v nenominaci stopera Liverpoolu.

Rozpolcenost a nespokojenost fanoušků

Chorvaté se ve skupině D na úvod utkají v utkání s Tureckem. Následně nastoupí proti českému týmu a skupinu uzavřou duelem proti Španělům. Vzhledem k vysoké útočné potenci a skvělé obraně by Chorvaté mohli představovat černého koně skupinové fáze a kdo ví, kde se jejich pouť zastaví.

Problémem by ale mohly být rozpory okolo národního týmu. Podpora reprezentace ze strany fanoušků je na bodu mrazu. "Celková podpora národního týmu je na historickém minimu," říká chorvatský novinář Aleksandar Holiga.

Příznivci jsou podle něj rozpolceni na dvě strany. Jedni bezpodmínečně podporují národní tým, druzí se zase ošívají proti údajné rozsáhlé korupci. Problémem je podle nich i nepříliš výrazná postava trenéra Čačiče a vzrůstající pravicový extremismus fanoušků, který byl patrný i při utkání s Itálií, kdy byl do hřiště vryt hákový kříž.

Negativní atmosféra by mohla tým postihnout i na Euru, týmu schází také jasný herní plán. "Tým je až příliš závislý na Modričovi, nemá opravdového defenzivního záložníka a Rakitičova role nebyla nikdy dobře vymezena," soudí Holiga, který věští Chorvatsku konec v základní skupině. "Je také zřejmě pravda, že Čačič mezi hráči nemá dostatek respektu ani autority."

Tip redakce webu ČT sport na umístění Chorvatska: Čtvrtfinále

Konečná nominace

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Hajduk Split), Ivan Vargič (Rijeka).

Obránci: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Darijo Srna (Šachtar Doněck/Ukr.), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev/Ukr.), Šime Vrsaljko (Sassuolo/It.), Gordon Schildenfeld (Dinamo Záhřeb), Ivan Strinič (Neapol/It.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.).

Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Marcelo Brozovič, Ivan Perišič (oba Inter Milán/It.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Marko Rog, Ante Čorič (všichni Dinamo Záhřeb).

Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Nikola Kalinič (Fiorentina/It.), Andrej Kramarič (Leicester/Angl.), Duje Čop, Marko Pjaca (oba Dinamo Záhřeb).

Trenér: Ante Čačič

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články