Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Čeští trenéři: Španělé změnili celý fotbal, v poslední době ale obměnili i svůj styl

Praha - Hned v prvním zápase na Euru narazí Češi na Španělsko, které evropskému fotbalu kraluje jak na klubové, tak na reprezentační úrovni. Španělské prostředí v posledních deseti letech změnilo celý fotbal a styl La Roja s krátkými přihrávkami je nezaměnitelný. Španělsko ale po neúspěchu na MS v Brazílii podle českých trenérů a odborníků změnilo i svůj styl.

Španělští fotbalisté
zdroj: Reuters

"Za posledních deset let totálně změnili fotbal," prohlásil předseda České unie trenérů Verner Lička. Styl neustálého držení míče a krátkých přihrávek je přitom pouze jedním z faktorů. Lička i další odborníci oceňují především španělský kontrapresink, kterým po ztrátě ihned získávají míč zpět, a soupeře tak nepouštějí do útoku.

"Jejich chování po ztrátě míče je vzorem. Oni změnili pohled na defenzivu, nedostávají góly z protiútoků a brání procentuálně mnohem méně času než ostatní týmy, protože míč hned získávají zpět. Netvrdím, že šampionát vyhrají, ale hlavní favorit jsou," dodal Lička.

Španělsku se povedlo to, co doposud žádnému evropskému týmu v historii - obhájit vítězství na mistrovství Evropy a mezitím ovládnout mistrovství světa. Velký náraz ale Španělé zažili před dvěma lety v Brazílii, kde je ve skupině na mistrovství světa smetlo Nizozemsko i Chile. 

Španělé se ale podle odborníků s neúspěchem dokázali vyrovnat s chladnou hlavou a začali pozvolna s přestavbou kádru. Změnil se i jejich styl hry. "Oni dlouho praktikovali horizontální hru. V roce 2014 s tím neuspěli, vyměnili hráče a teď hrají více vertikálně a roztrhávají defenzivu soupeře. Je to těžko bránitelné. (Trenér) Pavel Vrba to bude mít velmi těžké," míní sportovní ředitel Sparty Jaroslav Hřebík. "Oproti minulosti je ve španělské hře také více razantního zrychlení," přidává se i Lička.

V reprezentaci skončili Xavi, David Villa, Fernando Torres či Xabi Alonso. Až na nečekanou porážku na Slovensku ale vyhráli každý kvalifikační zápas. "Patřili k nejúspěšnějším týmům kvalifikace, a to za plné přestavby týmu," ocenil Lička.

Skvěle jsou na tom i španělské kluby, které v posledních třech letech kralují Lize mistrů. A jen v letošní sezoně se do semifinále evropských pohárů probojovalo hned pět španělských týmů.

Mezi klíčové hráče Španělska patří stále stopeři Sergio Ramos a Gerald Piqué, záložníci Cesc Fábregas a Andrés Iniesta. Podle českých odborníků je ale nepostradatelným mužem zejména defenzivní záložník Sergio Busquets. "Především jistí ofenzivní spoluhráče, ale sám je velmi inteligentní a pomáhá španělské hře přesnou rozehrávkou," vyzdvihl záložníka Barcelony Hřebík.

Český tým se tak musí připravit na to, že většinu zápasu bude hrát bez míče. Pak ale musí být schopen využít každou příležitost k protiútoku a být efektivní. "Pamatuji si, když jsme s nimi v roce 2011 hráli ve finále mistrovství devatenáctek, tak jsem hráče upozorňoval, že po zisku míče musí jít druhá přihrávka nahoru, protože třetí už tam dát nepůjde. Snažili jsme se s nimi hrát aktivně, ale u mladších hráčů je to snazší než u dospělých, kde musíte pracovat s návyky z klubů," řekl Hřebík.

Ke klíčovým prvkům české hry bude patřit trpělivost a udržování koncentrace po celé utkání, což je při hře bez míče náročné. "Zažil jsem zápasy se Španělskem a nerad na to vzpomínám, protože to nebylo z naší strany o fotbalu, ale o kondici. Bylo to jedno z nejhorších utkání mé kariéry," popisoval bývalý reprezentační útočník Milan Baroš.

Českému týmu by však mohlo pomoci, že se Španělskem hraje hned první utkání, které týmu z Pyrenejského poloostrova často nesedí. Na MS 2014 v něm prohráli 1:5 s Nizozemskem, na ME 2012 jen remizovali 1:1 s Itálií a na MS 2010 podlehli Švýcarsku 0:1.

"Určitě to může být výhoda, protože v minulosti už ukázali, že s prvními zápasy mají problémy a tyto zápasy možná i podceňují," řekl trenér Luboš Kozel, který se jinak nechává španělským fotbalem hodně ovlivňovat. "Snad tam bude jejich bohorovnost. Rozhodně to ale našim klukům nezávidím a nechtěl bych být v jejich kůži," dodal trenér Liberce Jindřich Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články