Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Česko se na úvod Eura pokusí zaskočit španělského superfavorita

Toulouse – Nejtěžší možný vstup do turnaje čeká české fotbalisty na mistrovství Evropy ve Francii. V Toulouse změří síly s vítězem posledních dvou šampionátů a jedním z největších favoritů ME Španělskem. Reprezentanti by se rádi pokusili o podobné překvapení, o jaké se v generálce Španělů postarala výhrou Gruzie. V samostatné historii ale Česko ještě favorita z Pyrenejského poloostrova neporazilo, ve čtyřech vzájemných duelech uhrálo pouze jednu remízu a vstřelilo jediný gól. Přímý přenos utkání sledujte od 14:00 na ČT sport a našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

Souboj se Španělskem nebude z hlediska postupu ze skupiny D úplně klíčový, jakýkoliv bodový zisk by však byl pro Čechy příjemným bonusem na úvod. Do osmifinále projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky na třetích místech.

"Každý zápas začíná 0:0 a ten bod klidně můžeme uhrát. Hlavně bude důležité, abychom dokázali zahrát turnaj na hranici možností. Když se nám to podaří, máme šanci. Když ne, v téhle skupině budeme mít těžko nějakou šanci," řekl brankář Petr Čech.

"Před začátkem kvalifikace nám mnoho lidí nevěřilo a teď je situace stejná. Los nám určil velmi těžkou skupinu. Kdyby se nám podařilo postoupit, byl by to z mého pohledu úspěch," dodal kouč Pavel Vrba, kterého čeká trenérská premiéra na Euru.

Pavel Vrba: "Samozřejmě respektujeme Španělsko, má skvělé hráče v top klubech. Na druhou stranu my jsme postoupili z těžké skupiny z prvního místa, takže není důvod, proč bychom neměli mít sebevědomí."

Španělsko jako první dokázalo vyhrát dvě Eura pro sobě, vstupy do velkých akcí mu ale příliš nevycházejí. Z posledních tří zahajovacích duelů na ME nebo MS uhrálo jediný bod a před dvěma lety na světovém šampionátu utrpělo v úvodu debakl 1:5 s Nizozemskem.

"Vstup do turnaje je vždy důležitý a bylo by dobré, kdybychom zvládli uhrát nějaký bod. Musí se ale sejít víc věcí. Musíme se vydat úplně na hranici možností, asi i za. A proti takhle silnému týmu potřebujete mít i to štěstí, že třeba nebudou mít svůj den," uvedl středopolař Vladimír Darida.

Španělé v generálce podlehli Gruzii 0:1 a Češi tuší, že o to těžší to pro ně může být. "Kdyby vyhráli 5:0, budou si třeba myslet, že my budeme asi na stejné úrovni. Takhle nastoupí v plné koncentraci. Myslím, že je to pro nás nejtěžší možný vstup do turnaje," řekl stoper Tomáš Sivok.

Přestože Španělé omladili tým, stále vynikají kombinační hrou, a Češi se musí připravit na to, že budou hodně běhat bez míče. "Je to náročnější psychicky než fyzicky. Obehrávají to jak házenou a člověk musí být furt nachystaný, kdy to přijde. Je to hodně o koncentraci," podotkl Sivok.

Trenér Vrba v posledních dnech ještě váhal na dvou postech v sestavě. Nyní už je rozhodnutý o tom, kdo nastoupí v zahajovací jedenáctce. "Mám jasno a neřeknu," podotkl s úsměvem dvaapadesátiletý kouč. Ve hře je možná i varianta, že tým nastoupí bez klasického hrotového útočníka.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Fábregas, Iniesta - Silva, Morata, Nolito

Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický, Krejčí - Necid

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články