Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi v deseti ubránili v Amsterdamu vítězství 3:2

Amsterdam – Čeští fotbalisté se rozloučili s kvalifikací mistrovství Evropy vítězstvím 3:2 v Nizozemsku, díky němuž vyhráli skupinu A. Skóre otevřel ve 24. minutě Pavel Kadeřábek, za jedenáct minut přidal druhý gól Josef Šural. Těsně před pauzou byl vyloučen hostující Marek Suchý, ale v oslabení si dal domácí Robin van Persie vlastní gól a poté už jen Klaas-Jan Huntelaar a Van Persie snížili.

Pavel Kadeřábek
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Češi měli už od září jistý postup, naopak Nizozemci jako třetí tým ze světového šampionátu budou poprvé od roku 1984 na Euru chybět. Los základních skupin turnaje ve Francii je na programu 12. prosince v Paříži. "Řekl bych, že do té doby, kdy jsme hráli v jedenácti, to byl náš nejlepší výkon v téhle kvalifikaci. Pak už to byl spíš boj, i když myslím, že nejen srdcem, ale i s kvalitou. Hráči předvedli podle mého fantastický výkon," hodnotil trenér Pavel Vrba.

Kouč Vrba udělal oproti sobotní domácí porážce 0:2 s Tureckem šest změn v základní sestavě a poprvé v kvalifikaci nenastoupil žádný sparťan. V útoku dostal šanci Necid, v záloze hráli Skalák a Plašil, na stoperu Kadlec, netradičně na levém beku Gebre Selassie a do branky se vrátil Čech. Gólmanská jednička měla hned v první minutě práci. Po rychlém útoku ze strany postupoval sám k brance El Ghazi a Čech jeho přízemní střelu vykopl. Nizozemsko potřebovalo k udržení naděje na účast v baráži zvítězit a začalo náporem.

Hosté však úvodní tlak přečkali, srovnali hru a ve 24. minutě otevřeli skóre. Necid sklepl míč Skalákovi, který přihrál do strany na Kadeřábka. Pravý bek Hoffenheimu si posunul balon do běhu a s přehledem obstřelil domácího brankáře. Dočkal se druhé reprezentační trefy. "Dal jsem si dobrý první dotyk. Říkali jsme si, že ten gólman chytá poprvé, tak ho musíme zkoušet. Viděl jsem, že on spíše počítá s tím, že budu přihrávat, tak jsem to zkusil na první a on naštěstí spadl," řekl Kadeřábek.

Nizozemci znervózněli, naopak český celek dobře kombinoval a v 35. minutě zvýšil. Necid přiťukl Šuralovi, který si elegantně obhodil Van Dijka a v pádu prostřelil Zoeta. Liberecký záložník si připsal premiérový gól v národním týmu. "Před zápasem mě nenapadlo, že bych mohl dát gól, ale Necka (Necid) na sebe natáhl do rohu dva hráče a prohodil mi to. Sice jsem mohl střílet hned, ale zkusil jsem to takhle a vyšlo to," radoval se Šural.

Domácí fanoušci zareagovali pískotem a nizozemský kouč Blind místo obránce Riedewalda nasadil útočníka Van Persieho. Ve 42. minutě si hosté zápas zkomplikovali. Suchý fauloval unikajícího Depaye, a protože byl posledním hráčem, udělil mu sudí Skomina červenou kartu. Vrba v poločase stáhl Necida a na stopera postavil Procházku.

Češi se v oslabení s přehledem bránili a křečovitě hrající Nizozemci se nedostávali do šancí. Naopak v 66. minutě nacentroval z přímého kopu Skalák a zmar bronzového týmu z loňského světového šampionátu dokonal vlastním gólem Van Persie.

Chvíli poté Nizozemci přece jen snížili, když se po rohu prosadil hlavou Huntelaar. V 83. minutě se "Oranjes" přiblížili na rozdíl jedné trefy, po Dostově přiťuknutí špičkou kopačky překonal Čecha svým padesátým gólem v reprezentaci Van Persie. Ten se vzápětí zlobil, že sudí Skomina neodpískal penaltu za Procházkův zákrok a naopak udělil domácímu hráči žlutou kartu za údajné simulování.

V hektickém závěru už hosté výhru udrželi a zopakovali výsledek ze vzájemného duelu na Euru 2004. Samostatná reprezentace vyhrála desátý z jedenácti závěrečných zápasů kvalifikační skupiny ME či MS. "Závěrečný tlak byl velký, ale smekám před všemi hráči, protože hráli velice dobře. Jsem rád, že jsme potvrdili to, co jsme začali loni na podzim. V kvalifikaci jsme ukázali jasnou tvář," řekl Vrba.

Nizozemsko - Česko 2:3 (0:2)

Branky: 70. Huntelaar, 83. Van Persie - 24. Kadeřábek, 35. Šural, 66. vlastní Van Persie. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Vinčič, Žganec (všichni Slovin.). ŽK: Huntelaar, Blind, Van Persie, Sneijder - Skalák, Gebre Selassie. ČK: 42. Suchý. Diváci: 45 000.

Nizozemsko: Zoet - Tete, Bruma, Van Dijk (64. Dost), Riedewald (39. Van Persie) - Wijnaldum, Sneijder, Daley Blind - El Ghazi (69. Lens), Huntelaar, Depay. Trenér: Danny Blind.

Česko: Čech - Kadeřábek, Suchý, Kadlec, Gebre Selassie - Darida, Pavelka - Skalák, Plašil (86. Škoda), Šural (71. Kalas) - Necid (46. Procházka). Trenér: Vrba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články