Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi s postupem v kapse hostí rozjeté Turky

Praha – Turci hrají o všechno, Češi o první místo ve skupině a také o co nejlepší nasazení pro los šampionátu ve Francii. Na den přesně rok od výhry 2:1 v Istanbulu tentokrát Turecko vítají Češi doma na Letné, a i když už mají od minulého zářijového duelu v Lotyšsku jistotu postupu, chtějí uspět. Turecko soupeří na dálku s Nizozemskem o třetí místo znamenající baráž. Zápas na Letné začne ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT sport a náš web už od 20:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté odehrají proti Turecku předposlední utkání kvalifikace

"Turecko je pojem samo o sobě a má fantastické fotbalisty," řekl stoper Václav Procházka. "Neznám nikoho, kdo by přijel hrát zápas a nechtěl vyhrát. Ale je to o tom vědění, že nemáte nůž na krku, pro spoustu hráčů to může být uvolňující. Ideálně bychom chtěli vyhrát oba zápasy, ale čekají nás dvě těžká utkání se soupeři, kteří hrají o život," dodal brankář Petr Čech.

Jeho celek si zářijovou výhrou 2:1 v Lotyšsku s předstihem zajistil účast na mistrovství a ve zbylých zápasech bude hrát na dálku s Islandem o prvenství ve skupině. Oba týmy mají shodně 19 bodů. "Překvapili jsme tím, že jsme si zajistili dvě kola před koncem postup. Myslím, že je to pro nás ideální dvojzápas," řekl trenér Pavel Vrba. "Hráčům, co se týká motivace, nemusíme nic říkat. Jak Turci, tak Nizozemci patří k nejlepším ve skupině. V zápasech s takovými mužstvy se ukáže, jakou mají hráči doopravdy kvalitu. Nebude to obyčejné přípravné utkání," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Národní tým: Motivace na Turecko chybět nebude

Boj o koeficient

Češi potřebují uspět i pro lepší nasazení při losu šampionátu. Ve složitém žebříčku jsou nyní na rozhraní druhého a třetího koše. "Vím, že jsme na rozhraní košů. Bylo by dobré něco uhrát a dostat se do vyššího koše. To by byla výhoda. Ale není to zase něco, co by výrazně pomohlo zvýšit výkon. Je to podobné jako v klubu, kde také hrajeme o koeficient, i když už je rozhodnuto. Je to motivace navíc," mínil Procházka.

Zajímavosti:

- Turecko vyhrálo jen 3 z 18 vzájemných duelů

- poslední 2 vzájemné duely vyhráli Češi, předtím 2x triumfovalo Turecko

- Češi 5 z 6 vítězných duelů kvalifikace ovládli poměrem 2:1

- Češi inkasovali ve všech 13 zápasech pod trenérem Vrbou

- Turecko 7 zápasů po sobě neprohrálo a v posledních 4 inkasovalo jediný gól

- Turecko naposledy prohrálo loni v listopadu v přípravě s Brazílií 0:4

Bilance:

ČR - Turecko (včetně Československa): 18 12-3-3 44:14.

ČR - Turecko: 8 5-1-2 20:9.

Reprezentanti mohou ve svých zápasech také hodně ovlivnit boj o třetí místo ve skupině. Turci mají dvoubodový náskok na Nizozemce. "Osobně si myslím, že ať skončí třetí kdokoliv, stejně postoupí na ME. Volba je hrozně těžká. Spíš si vážím toho, že jsme se dostali před tato dvě mužstva, která podle mě byla favority skupiny," řekl Vrba.

Místo Čecha Vaclík. Kdo místo Limberského?

Už dopředu avizoval, že obmění sestavu. "Někteří hráči dostanou víc prostoru než v minulých zápasech," podotkl kouč, který v jednom utkání plánuje mezi tyče místo Petra Čecha postavit Tomáše Vaclíka. Kvůli rekonvalescenci stále chybí kapitán Tomáš Rosický a do nominace se po nedávné autonehodě v opilosti nedostal obránce David Limberský. Místo něj by mohl nastoupit někdo z trojice Michal Kadlec, Martin Frýdek nebo Filip Novák.

Český celek v kvalifikaci doma ještě neprohrál, ale Turci cestují do Prahy sebevědomí. Po nepovedeném vstupu do kvalifikace ve skupině šestkrát za sebou neprohráli a po minulé výhře 3:0 nad Nizozemskem mají blíž k baráži než "Oranjes".

"Nesmíme se zabývat myšlenkami na Francii. Jediné, co nás musí zajímat, je odehrát soustředěně celých 90 minut a pokud možno zvítězit," řekl trenér Fatih Terim.

Předpokládané sestavy:

ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Suchý, Procházka, Novák - Darida, Pavelka (Plašil) - Skalák, Dočkal, Krejčí - Necid.

Turecko: Babacan - Özbayrakli, Aziz, Balta, Erkin - Inan - Calhanoglu, Tufan, Özyakup, Turan - Yilmaz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články