Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi generálku nezvládli. Po zaváháních Čecha a Rosického prohráli s Koreou 1:2

Praha - Do úvodního zápasu Eura se Španělskem má český národní tým před sebou ještě spoustu práce. Poslední přípravný zápas před začátkem mistrovství Evropy Češi prohráli v Edenu s Koreou 1:2. Velkou měrou k prohře přitížil letargický výkon v prvním poločase a individuální zaváhání Petra Čecha a Tomáše Rosického, po nichž se prosadili Jun Bit-Garam a Suk Hyun-jun. Za českou reprezentaci hned po změně stran snížil Marek Suchý, ale i kvůli vyloučení Gebre Selassieho to bylo ze strany českého týmu vše.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Jestli se Pavel Vrba doposud mohl opřít o opory, byli jimi vždy Petr Čech a Tomáš Rosický. Jenže obě největší hvězdy českého národního týmu neměly proti Koreji svůj den. Brankář české reprezentace si nepohlídal bližší tyč při přímém kopu Juna Bit-Garama, kapitán národního týmu zase přišel o míč v prekérní pozici a vybídl tak Koreu ke skórování druhé branky.

Čeští fotbalisté ale po prvním poločase prohrávali 0:2 zcela zaslouženě. Korejci byli v samém úvodu zápasu aktivnější a snažili se tvořit hru. Obraz zápasu se ale záhy přelil do nezáživného a pomalého souboje, v němž se žádný z hráčů hlavně nechtěl zranit.

Po 20. minutě se ale vše zlomilo. Rosický se prokombinoval do vápna a vypálil k bližší tyči, Jung Sung-ryong ale byl pozorný. Poté už však šla do vedení Korea. Ke standardní situaci se postavil Jun Bit-Garam a střela k bližší tyči se od břevna odrazila do brány. Petr Čech přitom ránu zřejmě mohl chytat.

Český národní tým inkasovaná branka probudila a vyrovnat mohl Krejčí po spolupráci s Gebre Selassiem, ale jeho pokus byl zblokován mimo bránu. O chvíli později se téměř mohl radovat Rosický, ale jeho prudká střela ze standardní situace jen těsně prosvištěla vedle levé tyče. O tři minuty později zahrozil ještě Son Heung-min, střílený centr útočníka Tottenhamu ale Gebre Selassie na poslední chvíli srazil na roh.

Tomáš Necid se ve 40. minutě prosadil v souboji po centru z pravé strany po spolupráci Kadeřábka s Rosickým, hlavičkoval ale jen těsně vedle levé tyče. A prakticky záhy měl Rosický na svědomí laps, který poslal Koreu do dvoubrankového vedení. Český kapitán na vlastní polovině hřiště až příliš dlouho rozmýšlel, co s míčem, až mu míč vypíchli Korejci. Jun Bit-Garam se hned vydal směrem na bránu, předal Sukovi a ten tvrdou ranou propálil z úhlu Čecha.

A Korejci se mohli radovat i potřetí, když Češi nechali při rohu zcela volného Juna Bit-Garama, jeho střela z voleje ale byla neškodná.

Po změně stran Pavel Vrba sáhl hned ke čtyřem změnám v sestavě, které do značné míry reflektovaly i výkony v prvním poločase. Suchý, Skalák, Plašil a Limberský přišli na hřiště místo Kadlece, Šurala, Pavelky a Kadeřábka.

A snížení přišlo necelou minutu po změně stran. Suchý se napřáhl ke střele a po obří teči Kwaka se míč odrazil za záda Junga. Aktivní český tým mohl za chvíli srovnat na 2:2 - zcela neubráněný Suchý si výborně naskočil na centr z přímého kopu, ale v jasné příležitosti hlavičkoval nad bránu. A co se nepodařilo stoperovi Basileje, mohl dokonat obránce Brém. Centr z levé strany prodloužil do volného prostoru Necid, tvrdá střela Gebre Selassieho se ale jen odrazila od vzdálenější levé tyče.

Dobrý rozjezd českého týmu v druhé půli ale zbrzdila červená karta pro jinak slušně hrajícího a aktivního Gebre Selassieho. Krajní obránce si nešetrně naskočil kopačkou vpřed do hlavičkového souboje, byl ale zezadu přistrčen, a tak byl poněkud přísně po druhé žluté vyloučen.

Česká reprezentace se ale přesto dostala do další vyložené šance. Po centru Daridy se mohl k míči dostat Necid, ale v souboji padl na zem. Ke střele se ale dostal Sivok a Jung měl těžkou práci. Po centru z rohového kopu hlavičkoval Sivok, ale jeho střela mířila jen těsně vedle.

Čtvrt hodiny před koncem zápasu se mohl ekvilibristicky prosadit Skalák. Po centru Limberského křídelník Brightonu málem přeloboval Junga střelou hrudí z velkého vápna. To už ale bylo ze strany českého týmu vše.

ČR - Korea 1:2 (0:2)

Branky: 46. Suchý - 26. Jun Pit-karam, 40. Suk Hjon-čun. Rozhodčí: Stefanski - Sadczuk, Borkowski (všichni Pol.). ŽK: Gebre Selassie, Sivok, Darida - Či Tong-won. ČK: 60. Gebre Selassie (ČR). Diváci: 16 490.

ČR: Čech - Kadeřábek (46. Limberský), Sivok, Kadlec (46. Suchý), Gebre Selassie - Darida, Pavelka (46. Plašil) - Šural (46. Skalák), Rosický, Krejčí (70. Pudil) - Necid (79. Škoda). Trenér: Vrba.
Korea: Čung Song-rjong - Jong I, Kim Ki-hi, Kwak Te-hi, Čang Hjon-su - Ču Se-čong (63. Han Kuk-jong), Čong U-jong (83. Hong Čong-ho) - Son Hung-min (90.+2 Im Čchang-u), Jun Pit-karam (63. I Če-song), Či Tong-won (90.+4 Ki Song-jung)- Suk Hjon-čun (87. Hwang I-čo). Trenér: Stielike.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy