Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Centrum Paříže zaplavila zeleno-červená, Portugalci si užívají postup

Paříž – Trousící se fanoušci ze všech stran. Z vrchu od Trocadéra, odkud je tradičně nádherný přímý výhled na Eiffelovu věž, ale také ze směru od pařížské Invalidovny nebo z dalších výchozích bodů – stanice Bir-Hakeim a nádraží Montparnasse. Tisíce lidí táhnoucí se na Martova pole, kde se na obrovském prostoru od začátku června shlukují, aby společně zhlédly zápasy mistrovství Evropy. Z fanouškovské zóny jsme vysílali Facebook Live, pusťte si záznam.

Fanzóna Eura v Paříži
zdroj: ČT sport

Pouliční prodavači dočasně stáhli z ulic své obligátní přívěskové Eiffelovky. Byznys s vlajkami, šálami a trubkami teď prostě kvete víc. Procházím ulicí Charlese Floqueta, která je lemována desítkami těžkooděnců s kulomety, v postranních uličkách je zase připravena řada napěchovaných antonů.

Prohlídky před vstupem do fanzóny
zdroj: ČT sport

Všechny, kteří se chtějí do fanouškovské zóny dostat, čekají tři důkladné prohlídky. Policisté nejprve zlikvidují všechny tekutiny, do areálu je zapovězeno vzít si i např. zapalovače.

Následuje další průzkumná hranice. Opět se zaměřuje na svršky, povrchně i batohy, ale tentokrát i nápisy na vlajkách. A aby toho nebylo málo, pokud má kdokoliv batoh, jde i na třetí prohlídku. Tentokrát musí vekerý obsah vysypat na stůl a jde se zkoumat. Tady neproklouzne ani myš. I když...

Bezpečnostní kontroly před velvyslanectvím ČR v Paříži
zdroj: ČT sport

Drtivě převládá zelená a červená, případně madridské dresy s Cristianem Ronaldem, ve výrazně užší míře pak i velšské barvy. Hraje se semifinále s Portugalskem, jde tu o všechno. Co nedokonal Island, to chce "trhnout" Gareth Bale a spol. Už si smlsli na Belgičanech a pohádka je blízko.

Čáru přes rozpočet jim ale v rychlém sledu činí Ronaldo a Nani. A tisíce lidí propukají v neuvěřitelný řev, který musí vítr donést snad až na Montmartre.

Fanzóna Eura v Paříži
zdroj: ČT sport

Zástupy Portugalců, kteří místo s kyselými tvářemi opustili o poločase, křičí na bulvárech, kde zápas za pochodu sledují u televizí v rozsetých barech.

Ti skleslejší, zejména Velšani a Francouzi, si spravují náladu – a tady je ta myš – hašišem. Ve velkém. Pro ostatní je k dispozici např. alkoholické pivo, které je v prodeji pouze ve vratných kelímcích a hlavně na speciální, kreditem přednabitou kartu. Za její označení si organizátoři účtují zálohu 1 euro.

Fanoušci Portugalska
zdroj: ČT sport

Lidé tak mají důvod se vrátit – ať už kvůli čtvrtečnímu semifinále domácí Francie s Německem, tak i na vyvrcholení turnaje. Na nohou teď jsou ale hlavně Portugalci, jejichž jízda noční Paříží bude dlouhá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články