Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Čech před Tureckem: Jako odvetu za Euro 2008 to neberu. Musíme hrát speciálně

Lens (Francie) – Brankář Petr Čech nechce vnímat úterní zápas proti Turecku jako odplatu za rok 2008, kdy jeho chybou nakonec zápas v posledním kole základní skupiny na Euru skončil prohrou 2:3. "Odveta je to za kvalifikaci v Praze, kdy jsme prohráli 2:0," řekl Čech. Je přesvědčen, že národní tým má šanci uspět a postoupit do osmifinále mistrovství Evropy, pokud převládne týmový duch. Jednička Arsenalu spoléhá i na velkou podporu fanoušků.

Petr Čech na tréninku české reprezentace
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Marius Becker

"Musíme hrát speciálně, skvěle," řekl Čech na úvod tiskové konference v Lens, kde se Češi na místním stadionu poměří s týmem Fatiha Terima. "Máme to ve svých rukou," dodal.

Odlišnost zápasu oproti kvalifikaci na ME 2016 spatřuje v jediné devadesátiminutové šanci. "Je to boj o semifinále, kdežto kvalifikace je dlouhodobá záležitost. Oba týmy teď jsou ve stejné situaci – musí vyhrát, aby měly šanci postoupit," řekl Čech.

Jako odplatu za rok 2008, kdy mu vypadl míč z rukou a Turci se dostali zpět do utkání, které Češi vedli 2:0, aby nakonec díky dvěma gólům Nihata Kahveciho zvítězili 3:2, ale úterní duel nebere. "Vyhrál jsem večeři. V autě jsem nahlásil, že tahle otázka padne," řekl pobaveně. "Ne, jako odplatu to neberu. Je to osm let. V turecké reprezentaci je od té doby asi jen pět fotbalistů, kteří v tom týmu tehdy působili," zvážněl.

Turecko na letošním ME zatím prohrálo s Chorvatskem 0:1, nezvládlo ani zápas se Španělskem (0:3). V týmu nepanuje dobrá nálada, hráči jsou psychicky dole. "Důležité je, jak budeme hrát my a jak ten zápas zvládneme. Musíme se soustředit na sebe, abychom podali týmový výkon v nejdůležitějším zápase o postup. Soupeře můžeme ovlivnit pouze tím, jak budeme hrát my," uvedl Čech.

Turecko rozhodně nebere jako nejslabšího soupeře z "české" skupiny D. "Patří do skupiny vedle Španělska a Chorvatska. Je to velmi kvalitní tým. My jsme také první zápas prohráli a ve druhém jsme prohrávali. To nic nemění. V Praze hráli dobře a mají pořád šanci postoupit, takže nehledíme na to, jestli se jim první dva zápasy povedly, nebo ne. O to větší budou mít motivaci, aby to napravili," řekla česká gólmanská jednička.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi kvůli mokru nemohli na tréninku do vápna, Vrba už má náhradu za Rosického

Čech ví, že Turecko má ve středu pole kvalitní fotbalisty. "Ale vybírat bych nechtěl. Mohou tam nastat změny. My se připravujeme na všechny hráče stejně," zdůraznil. Jako velkou ztrátu v českém týmu vnímá absenci zraněného Tomáše Rosického. "Je to klíčový hráč. My žádné velké hvězdy nemáme, ale kompaktnost by nám mohla hrát do karet," řekl.

Ví, že se hraje o všechno, ale až samotný zápas podle něj ukáže, zda se bude hrát ofenzivně, nebo ne. "To vyplyne ze situace na hřišti. Jak se vám daří a k čemu vás soupeř pustí. Budeme chtít najít způsob hry, který nám přinese úspěch. Matematika je jasná. Musíme vyhrát, to by byla nejlepší varianta," přeje si Čech a doufá ve velkou podporu českých fanoušků. "V úvodních zápasech dorazili všichni, kdo měli možnost přijet. Jsme rádi, podporu cítíme a doufáme, že se za to odměníme vítězstvím," řekl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články