Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bosák fandí outsiderům a říká: Letošní Euro? Málo gólů, ale špatný fotbal to není

Lens (Francie) – Jaké je mistrovství Evropy ve fotbale pohledem komentátora České televize Jaromíra Bosáka? "Jsme ve Francii, takže nemůžete čekat, že vše bude stoprocentní. Ale docela to jde, čekal jsem to upřímně trochu horší," přiznal v rozhovoru pro webový speciál ČT mefotbal.cz a v přímém přenosu Facebook Live, který si můžete pustit ze záznamu. Bosák je rád, že na Euru uspěli i outsideři. "Vždycky jim fandím, aby udělali díru do světa. S vystoupením malých zemí jsem velmi spokojen."

Jaromír Bosák
zdroj: ČT

Zaznamenal jste nějakou kritiku na organizátory letošního Eura?

Jediný problém je, že spousta z nich nemluví jinou řečí než francouzsky. Občas může haprovat nějaká domluva, když potřebujete něco rychle zjistit a dozvědět se. Ale oni se vám snaží pomoct rukama nohama a vždycky se domluvíte. Snad to bude držet trend i v dalších částech Eura.

Jak hodnotíte atmosféru na šampionátu?

Na stadionech je výborná, když tedy pominu excesy Rusů či Chorvatů. Já tohle fakt nechápu, jet na fotbal s tím, že se jdu pomlátit. Zatím ale vše probíhá dobře, jen padá trochu míň gólů, přítom se nehraje špatný fotbal. Spousta zápasů je dobře koukatelných, jen se týmy naučily hrát na téhle úrovni defenzivy.

A co říkáte na kvalitu trávníků, dresů či míčů?

Hlavně v Lille to byla katastrofa, na tom by se u nás nemohla hrát ani druhá liga. To by prostě rozhodčí nepovolili. Kvalita dresů, s tím měli hodně velkou honičku Švýcaři, pro Pumu je to parádní reklama. Bůhví, komu to dali vyrobit a kam. A ani s balony to není nejjednodušší, protože když se několikrát za zápas mění, protože ucházejí, pak balon praskne... Když to dáte všechno dohromady, tak zjistíte, že těch nedorazů je trochu moc.

Švýcarská spotřeba dresů byla opravdu vysoká
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Kdo je podle vás černým koněm turnaje?

Teď jsem myslel na Otu Černého. Nevím, jestli se dá použít tohle přirovnání, protože Francie bude nahoře, ale strašně mě baví Wales. Přál bych jim, aby šli hodně daleko. Co se týká toho, jak hrají a jak jsou schopni konkurovat třeba Anglii, jak přejeli Rusy, kteří tedy byli hodně bezmocní, to mě baví.

A od koho jste naopak čekal víc?

Určitě od Rakušanů, jednoznačně. V přípravě totiž hráli velmi dobře.

Co říkáte na výkony Rusů na mistrovství Evropy?

Příšerné. Tam nebylo srdce, touha, tam nebylo nic. Když jsem viděl, jak čtyři hráči odmítají kapitánskou pásku, jak s tím nechtěli být spojováni... A to tam mají za dva roky mistrovství světa? To jsem zvědav, co s tím budou dělat.

Zklamaní ruští fotbalisté. Na mistrovství Evropy skončili v základní skupině
zdroj: Reuters autor: Sergio Perez

A jak hodnotíte projev Zlatana Ibrahimoviče?

Je velký rozdíl hrát francouzskou ligu a hrát na mezinárodní nejvyšší úrovni. Ibra, ať je to jak chce, já ho mám hodně rád, i když dokáže být na hřišti arogantní, že by ho člověk zabil, umí neskutečné věci s balonem. Ale nemládne a na téhle úrovni ho hlídala kvalita. Podle toho to taky vypadá.

Rozhodčí tu pískají dobře, nebo k nim máte výhrady?

Na jedné straně se mi líbí to, že se pouští daleko tvrdší hra, než jsme byli zvyklí. Nějaké simulování nebo to, že se dva hráči srazí, jeden se chytne za hlavu a válí se po zemi, to se prostě nepíská, někdy i na úkor toho, že jde o nedovolený zákrok. Ale mně se líbí, že se z fotbalu zase má stát mužná hra plná soubojů, že by to nemělo být pro nagelované slečinky. Na druhou stranu dělají poměrně dost chyb, některé dost ovlivňující zápas, ale to tak bude vždycky. Nemyslím si, že by o všem měly rozhodovat přístroje. Lidský faktor je pro hru důležitý. Ale je spousta situací, ve kterých vám video může pomoct k tomu, aby vyhrál ten, kdo byl lepší.

Anglický rozhodčí Mark Clattenburg
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Uwe Anspach

Najdete si vůbec čas na váš oblíbený golf?

Tady ne, to vůbec. Nemám s sebou ani věci, nic. Jsme v jednom zátahu, střídáme místa, stadiony.

(redakčně krácený rozhovor z chatu FB Live webu ČT sport)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články