Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

BLOG Vlastimila Vláška: Walesem pro mě Euro začalo, Walesem pro mě i končí

Na začátku by mě vůbec nenapadlo, že Bale a spol. postoupí až do semifinále, a možná ještě dál. Když se ale člověk podívá blíže na velšský výběr, tak to není zas až takové překvapení jako třeba v případě Islandu. A výkon, který Velšané předvedli proti Belgičanům, byl úchvatný.

Vlastimil Vlášek
zdroj: ČT24

Klíčoví hráči dobře načasovali formu a lepší se každým zápasem. Už jsem zvědavý, jak si povedou ve středu v Lyonu proti Portugalcům, kteří naopak na mistrovství až tolik nepřesvědčují, ale stále postupují. Počítám, že spousta sázkařů zkusí věřit Velšanům i tentokrát, i když bude chybět klíčový záložník Ramsey.

Skoro měsíc ve Francii plný fotbalu přinesl hodně poznatků o hře, týmech i zemi samotné. Třeba to, že se pár francouzských slovíček opravdu hodí, mimo Paříž bezesporu. Že čekat s přecházením silnice na zelenou je tady dávný přežitek. Vůbec doprava ve velkých městech je někdy pořádný chaos, žádné pruhy, auta přejíždějí sem tam, ale žádný ťukanec jsem neviděl. Asi v tom umí chodit, i jezdit.

Ale člověk si musí zvyknout i na další místní zvyklosti, třeba v restauraci se odpoledne mezi druhou až sedmou nenajíte, vaří se jen přes oběd a pak večer. To vám i ty skvělé bagety začnou lézt krkem.

Když už si chcete jít ve volném dni zaplavat do bazénu, přejedete půl města, propracujete se dovnitř, tak vás vykáže nekompromisně plavčík, že v plavkách-trenkách rozhodně ne, tady do bazénů jen v plavkách-slipech a koupací čepici k tomu. That is France, dodá na usmířenou. Lidé jsou tady velmi milí, ale hezky po česku něco ukecat, na to moc neslyší.

Ale ještě k fotbalu. Záleží, z jakého pohledu se na šampionát díváte, ale musím říci, že uspořádán byl velmi dobře. Obzvláště když vezmeme v potaz, v jaké atmosféře různých hrozeb museli pořadatelé pracovat. Ano, někdy byly otravné neustálé kontroly, po x-té vyndat obsah batohu, atd., ale vzhledem k tomu, co se tady dělo v posledních měsících, se to dalo pochopit.

Atmosféra na stadionech? Asi to nejlepší z celého Eura. Ať hrál Island, Španělsko, Rakousko, Česko, kdokoliv, tak podpora byla mohutná. Na stadionu, ve městě, případně fanzonách. Většina fanoušků se přijela bavit a bylo to znát při každém zápase. Exces ruských bitkařů v Marseille byl výjimkou, většinou viděl člověk družit se příznivce různých zemí a vše probíhalo srdečně.

Na jednu stranu se dá souhlasit, že některé zápasy předvedenou hrou nudily, ale já tvrdím, jakou jistotu máme, že by to bylo jiné s menším počtem účastníků? Naopak většina nováčků byla příjemným zpestřením. Třeba Wales, na jehož semifinále s Portugalskem se už chystáme s Luďkem Zelenkou. Tak na slyšenou ve středu večer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články