Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

BLOG: Turecká deprese a naštvaný Terim

Lens (Francie) - Cosi shnilého skrývá se v týmu tureckém. Dobrá kvalifikace, ale také rozhádané soustředění a ani jeden bod ze zápasu proti Chorvatsku a Španělsku na mistrovství Evropy. To všechno je tým trenéra Fatiha Terima. Ten nepřekvapivě přiznal, že jeho mužstvo je ve velkých problémech. Věří ale, že souboj s Českem to zlomí.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT

Ani sám Terim na tom není ideálně. Muž, z něhož čpí respekt i za rohem, to v Turecku schytává na sociálních sítích a ve sdělovacích prostředcích. Fanoušci Turecka nadávají jemu i jeho rodině a vždy horečnatý muž tak v posledních dnech působí velmi zamlkle. "Jsem jen člověk," řekl novinářům na tiskové konferenci v Lens, kde se rozpovídal tak nezvykle dlouze, že jej po tři čtvrtě hodině musela krotit mluvčí, protože Turkům už pomalu začínal trénink otevřený pro média.

"V neděli na tréninku jsem byl potichu, to ano. Jsem jen člověk, na to byste neměli zapomínat. Mám své emoce. To ale neznamená, že bych měl s hráči nějaké problémy," uvedl Terim, ale jedním dechem dodal, že právě zmíněné soustředění neproběhlo za nejlepších okolností, což v týmu zjevně zanechalo trhliny.

Narušen byl zejména vztah Fatiha Terima s kapitánem mužstva Ardou Turanem, od jehož výkonů si turečtí fanoušci mnoho slibovali a výsledek se nedostavil. "Problémy na soustředění jsem očekával. To se před takhle důležitým turnajem může stát. Ale mluvil jsem s hráči a čekal, že se připraví co nejlépe. Nemůžete se ale připravovat až během turnaje. Okolnosti a podmínky v naší zemi nám občas situaci velmi ztěžují. Je řada věcí, o kterých nemohu před médii mluvit," pronesl tajemně.

"Hráči se stále vyvíjí, rostou, získávají zkušenosti. Já se je snažím vést ke zlepšení, vylepšit jejich hráčské i osobní životy," pokračoval. "Vybral jsem si je do týmu a teď se je snažím řídit, ostatně jako celý proces," dodal Terim.

Mluvil pomalu, rozvlekle, vrstvil věty a kupil jedno téma nad druhé. Až se ve své řeči dostal k rodině. "Je pro mě nejdůležitější věcí na světě. Nechci, aby jim někdo ubližoval," uvedl v souvislosti s vyhrožováním jemu i jeho těhotné dceři. "Poženeme to k soudu," pohrozil. O Bese Terimové, která je v šestém měsíci, totiž někdo na Twitteru napsal, že by se její dítě nikdy nemělo narodit.

"Patnáct zápasů se vám daří a pak se na vás snese kritika," povzdechl si Terim. "Jsem zklamaný a hluboce rozrušený," doplnil. Podle Terima není fér tvrdit, že pokud je rozrušený on, turečtí fotbalisté zákonitě nejsou v pohodě také.

Nejvíce ho pak rozohnil pořad státní televize TRT. "Mluvil tam nějaký profesor historie o národním týmu. Byl to pořad, který se ani netýkal fotbalu. Mám řadu přátel mezi akademiky, profesory, ale když se jich ptám na fotbal, většinou mi řeknou, že do toho nemají co mluvit. Ale na státní televizi nás kritizují. Kritizuje nás profesor historie! Proto jsem naštvaný a frustrovaný," řekl rozzlobeně. Žáhu si možná bude chtít zchladit v utkání s Českem. Teprve potom se rozhodne, zda to byl poslední Terimův zápas na Euru i na lavičce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články