Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Belgie narazila hned na úvod, favorita skolila Itálie s nejstarší sestavou historie

Lyon – První zkouška belgických kvalit na mistrovství Evropy skončila zklamáním. Jeden z horkých kandidátů na celkový triumf nezvládl střetnutí s Itálií. Vicemistr posledního Eura, jež nasadil nejstarší jedenáctku v historii evropských šampionátů, belgického favorita skolil díky gólům Emanuela Giaccheriniho a Graziana Pellého 2:0.

Ital Emanuel Giaccherini se raduje z gólu v síti Belgie
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

O týmu kolem Edena Hazarda, Kevina De Bruyna a Romela Lukakua se mluví jako o "zlaté generaci", která by své zemi měla přinést celou řadu úspěchů. Úvodní střetnutí šampionátu ve Francii však naznačilo, že pokud bude chtít skupinka hvězd používat zlaté přízvisko kromě očekávání také na základě úspěchů, musí ve Francii hodně změnit.

Proti Itálii totiž Belgie kromě několika pozitivních náznaků ve své hře ukázala i slabiny, jež jsou zejména v defenzivě. A právě chyba obrany se stala klíčovou při vítězné brance. Stoper Itálie Leonardo Bonucci poslal téměř z poloviny hřiště krásný centr, který neodhadl Toby Alderweireld. Míč se dostal k osamocenému Giaccherinimu a záložník squadry azzury tváří v tvář Thibautu Courtoisovi.

"Jsem rád za svoji trefu, ale nejdůležitější je tým. Belgie je silný soupeř a jejich největší silou jsou jejich individuality, které vám mohou ublížit vždy při hře jeden na jednoho," uvedl střelec Giaccherini.

Sílu naopak Belgičané potvrdili ve hře dopředu, i když jim souhra zejména v prvním poločase skřípala. Výborně pracující obranu Itálie však žádný z rudých ďáblů i přes závěrečný tlak prolomit nedokázal. Tečku za pohledným zápasem tak napsali v nastaveném čase po rychlém brejku znovu Italové, když se trefil Pellé. "Naše defenzivní práce byla fantastická. Myslím, že máme nejlepší obranu na Euru," chválil Giaccherini.

"Na zápas jsme se intenzivně připravovali. Všichni hráči předvedli dobrý výkon, perfektně spolupracovali. Bylo důležité jít do zápasu s takovou vášní. Chtěli jsme vytvořit tým, který umí bojovat a v němž si všichni pomáhají. Jsem velmi spokojen, v nastolené cestě musíme nyní pokračovat," pochválil své svěřence italský kouč Antonio Conte.

Že Belgie není úplně ve své kůži, naznačila už první polovina, která byla ze strany ďáblů nemastná, neslaná. Italský brankář Gianluigi Buffon kromě dalekonosného pokusu Radjy Ningollana větší práci neměl, jelikož Belgičané si vůbec nevěděli rady s takticky dobře hrající defenzivou sestavy týmu z Apeninského poloostrova, jež naplno ukázala svoje zkušenosti. S průměrným věkem 31 let a 169 dní se stala nejstarší v historii ME.

Italové neměli kdovíjakou převahu, jenže hned jejich první střela na branku skončila v síti. Curtois si nelichotivou statistiku první půle vylepšil alespoň při pumelici Antonia Candrevy z pětatřicáté minuty, která v ochozech způsobila pořádné vzrušení.

Belgičan Eden Hazard (vlevo) a Ital Andrea Barzagli v souboji o míč
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Více dramatických momentů nabídla až část druhá, v níž se Belgičané začali probírat. V třiapadesáté minutě se o vyrovnání mohl po rychlém brejku do otevřené obrany Italů postarat Lukaku, jenže tváří tvář Buffonovi jeho mířidla nezacílila přesně a míč skončil pár centimetrů vedle tyčky. Pár vteřin nato měl na druhé straně na hlavě gól Pellé, ale ten si zase vylámal zuby na Courtoisovi.

Kouč Belgie Mark Wilmots s přibývajícím časem čím dál více posiloval útok, jenomže na Italy to nestačilo. V závěru sice ďáblové tlačili a svého soka svírali. Kromě několika závarů a nebezpečné hlavičky Divocka Origiho z malého vápna, jež skončila nad, však Buffona více zaměstnat nedokázala.

Squadra azzura se naopak často pouštěla do otevřené obrany. První šance Cirra Immobileho ještě zůstala nevyužita. Vše však završil v nastavení Pellé. Belgie tak znovu nedokázala ukončit čekání na soutěžní výhru nad Itálií, které trvá už 44 let.

"V první půlhodině jsme hráli kompaktně, ale pak Italové poslali balon za obranu a skórovali. Předcházela tomu zjevná individuální chyba. Taková chyba v komunikaci by se na této úrovni stávat neměla. Byl to pro Itálii dobrý scénář, neboť je kvalitní v defenzivě. Po poločase jsme chtěli hrát více ofenzivně, proto jsem na hřiště poslal Mertense. Nic ale není ztraceno," konstatoval kouč poraženého týmu Wilmots.

Jeho svěřenci nedokázali vstřelit gól poprvé od 12. června minulého roku, kdy nestačili v kvalifikaci ME na Wales. "Jsem zklamaný. Měli jsme v závěru šance. Itálie však byla lépe organizovaná. Byli jsme připraveni, ale dobře bránili," ocenil soupeře belgický brankář Courtois.

Utkání mělo i českou stopu. Delegátem byla jako první žena v historii ME Dagmar Damková.

Belgie - Itálie 0:2 (0:1)

Branky: 32. Giaccherini, 90.+3 Pellé. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Vertonghen - Chiellini, Éder, Bonucci, Motta. Diváci: 55 408.

Belgie: Courtois - Ciman (76. Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan (62. Mertens), Witsel - De Bruyne, Fellaini, Hazard - Lukaku (73. Origi). Trenér: Wilmots.

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, De Rossi (78. Motta), Giaccherini, Darmian (58. De Sciglio) - Pellé, Éder (75. Immobile). Trenér: Conte.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články