Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Belgie: Druhá šance pro zlatou generaci. Tým plný hvězd míří vysoko

Pokud by rozhodoval pouze žebříček FIFA, Belgie by byla na mistrovství Evropy největším favoritem na zisk titulu. Situace druhého týmu světa ale zase až tak růžová není, přesto Rudí ďáblové míří vysoko. Zlatá generace kolem Edena Hazarda, Kevina De Bruyna a dalších budí pořádný respekt a semifinále by pro ně mělo být podmínkou.

Belgická reprezentace
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yorick Jansens

Čtyři roky zpátky, když se hrálo mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině, museli fotbalisté Belgie sledovat turnaj buď od televizí, nebo jako diváci na stadionu. Belgický fotbal tehdy "slavil" jubileum, jelikož se deset let nezúčastnil žádné velké akce, ať už evropského či světového šampionátu. Fanoušci Rudých ďáblů ale už tehdy tušili, že po období zklamání se blíží doba velké naděje.  

Belgie totiž do světa začala chrlit jeden elitní talent za druhým a z podprůměrného týmu se během krátké doby stal obávaný soupeř. Už na šampionát 2014 proto ďáblové přijeli v roli černého koně turnaje a došli do čtvrtfinále. Tým, v jehož kádru najdeme plno hvězd anglické Premier League, má ve Francii druhou šanci potvrdit pozici nejsilnějšího belgického reprezentačního výběru historie.

V bráně Thibaut Courtois, v obraně Jan Vertonghen, v záloze zmíněné duo Hazard, De Bruyne, v útoku Romelu Lukaku a celkově by výčet hvězd současnosti mohl ještě pokračovat. Belgický tým má v každé řadě hráče, kterého by chtěl asi každý ve svém výběru. Oproti turnaji v Brazílii ale kromě talentu a kvality přibyly většině zmíněných také zkušenosti z těžkých zápasů, jež by mohly hrát na Euru velice důležitou roli.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Belgie

Od vypadnutí s Argentinou prohrála Belgie pouze dva duely a svoji sílu naplno ukázala také v kvalifikaci, kterou ovládla s bilancí sedmi výher, dvou remíz a jedné porážky. Zajímavá jsou i čísla spojená s jejich výkony. S bilancí 2,4 vstřelené branky na zápas byly lepší pouze Polsko a Anglie, s 207 střelami na branku je překonalo pouze Německo a pět inkasovaných branek v deseti duelech = pátá nejlepší obrana kvalifikace.

Situace Belgie se zdá téměř idylická. Proč by tedy nemělo být všechno tak růžové? Většina Rudých ďáblů působí v Premier League, a to znamená jediné: spousta zápasů a žádná zimní pauza. Na Belgii by tak mohla padnout únava, jež je často v podobných turnajích klíčovou.

Jisté pochybnosti už dlouhodobě panují i nad osobou trenéra Marca Wilmotse, jehož někteří odborníci kritizují za nedostatečné taktické schopnosti, kvůli nimž nedokáže z hvězdného týmu vymáčknout maximální potenciál.

Klíčový hráč: Kevin de Bruyne. Čtyřiadvacetiletý záložník má za sebou dvě famózní sezony v Manchesteru City a Wolfsburgu. Na Euro jede jako rozdílový hráč a jedna z největších hvězd šampionátu. Jak ukázal i ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti PSG, o geniální moment se dokáže postarat prakticky kdykoliv.

Vycházející hvězda: Yannick Ferreira Carrasco. Křídelní hráč Atlétika Madrid zářil v celém průběhu vyřazovací části Ligy mistrů, i v jejím finále. Mimořádně talentovaný hráč, který předvádí chytré kličky, ale je i velice efektivní ve finální fázi. Pro Belgii by na Euru mohl být klíčový, týmu dodá rychlost a individuální zdatnost v útoku.

Nejdůležitější absence: Bezpochyby zraněný kapitán Vincent Kompany, byť bez něho se střed obrany ještě obejde díky sehranosti Alderweirelda s Verthonghenem z Tottenhamu. Proto není citelná ani ztráta dalšího stopera Nicolase Lombaertse ze Zenitu. Ale absence Kompanyho v kabině může být znát. Otázky panují nad zdravotním stavem Radji Nainggolana, jinak je Belgie prakticky kompletní.

Největší oříšek ale Belgičané musí řešit v obraně. Kvůli zranění se na turnaji neobjeví kapitán Vincent Kompany a ani Wilmotsova stoperská dvojka Nicolas Lombaerts. Skvělou náhradou se zdá být letos excelentně hrající duo z Tottenhamu, Vertonghen, Toby Alderweireld, které ale kouč Belgie možná rozdělí, aby zacelil díru na levém beku. Právě kraje obrany jsou snad jediným místem, kde ďáblové zatím žádný supertalent nemají.

Dobrou zprávou je ale pro fanoušky belgického celku fakt, že Wilmots měl tři týdny na to, aby s týmem pracoval a pokusil se "vychytat" všechny mouchy. Sedmačtyřicetiletý trenér rovněž v poslední době sám na sobě zapracoval, což se projevilo i na úpravě herního stylu. Ten byl často kritizován pro pomalost a stereotypnost, což by se ve Francii dít nemělo.

Zkouškou belgických kvalit, jež by mohla hodně napovědět o šancích týmu na Euru, bude už základní skupina. V ní Wilmotsova družina narazí na Itálii, Švédsko a Irsko, což není nejjednodušší trojlístek. Kvality ďáblové na postup však mají a pokud se na úvod rozehrají, mohla by jejich jízda skončit velice pozdě, třeba až ziskem trofeje. Zlatá generace by tak konečně potvrdila velká očekávání.

Tip na umístění podle redakce webu ČT sport: Čtvrtfinále

Konečná nominace

Brankáři: Thibaut Courtois (Chelsea/Angl.), Jean-Francois Gillet (Mechelen), Simon Mignolet (Liverpool/Angl.)

Obránci: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (oba Tottenham/Angl.), Jason Denayer (Galatasaray/Tur.), Thomas Meunier (Club Bruggy), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Vermaelen (Barcelona/Šp.), Laurent Ciman (Montreal/Kan.), Christian Kabasele (Genk)

Záložníci: Mousa Dembélé (Tottenham/Angl.), Marouane Fellaini (Manchester United/Angl.), Radja Nainggolan (AS Řím/It.), Axel Witsel (Petrohrad/Rus.), Kevin De Bruyne (Manchester City/Angl.), Eden Hazard (Chelsea/Angl.), Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid/Šp.), Dries Mertens (Neapol/It.).

Útočníci: Christian Benteke, Divock Origi (oba Liverpool/Angl.), Romelu Lukaku (Everton/Angl.), Michy Batshuayi (Marseille/Fr.).

Trenér: Marc Wilmots

Zdroj
ČT sport, ESPN, worldsoccer.com

Hlavní zprávy