Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Angličané senzačně končí! Domů je poslali bojovníci z Islandu

Nice – Islandští fotbalisté i nadále píší národní dějiny. V osmifinálovém duelu evropského šampionátu porazili favorizovanou Anglii 2:1. Rooney sice poslal Albion do vedení, ale Sigurdsson se Sightorssonem vzápětí převážili misky vah na stranu severského týmu, jehož pohádkový příběh bude pokračovat minimálně do nedělní bitvy s pořadatelskou Francií. 

Slavící Arnor Ingvi Traustason s fanoušky
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Vyprodaná aréna v Nice byla ve varu od úvodního hvizdu. Už po třech minutách totiž unikajícího Sterlinga zastavil uvnitř pokutového území brankář Halldorsson za hranicí fotbalových pravidel a rozhodčí Skomina ukázal bez váhání na penaltový puntík.

Pevné nervy prokázal kapitán Rooney. Nejlepší střelec anglické historie trefil přesně pravý dolní kout, čímž nedal šanci Halldorssonovi zasáhnout. Sveřenci kouče Hodgsona si však vedení příliš dlouho neužili, neboť autové vhazování Gunnarsona, které zafungovalo i proti českému týmu během kvalifikace, opět přineslo kýžené ovoce.

Árnason hlavou prodloužil a nehlídaný stoper Sigurdsson z bezprostřední blízkosti nemohl minout. "Je to druhý nebo třetí gól, co jsme dali po dlouhém vhazování. Je to jedna z našich zbraní, nemělo by to být překvapení," uvedl třicetiletý obránce. "Soupeř si myslel, že to bude procházka růžovou zahradou. Začali dobře, ale pak jsme je zaskočili rychlým obratem. Jsou sice dobří, ale začali panikařit. A jak všichni víte, tak Islandu se nedávají góly snadno," dodal.

Tempo osmifinálové bitvy neustávalo a Islanďané záhy skórovali podruhé. Sérií krátkých přihrávek dostali míč před pokutové území k Sightorssonovi, který se nenechal odstavit Cahillem a umístěnou, nepříliš prudkou ranou nachytal v nedbalkách brankáře Harta. Malou zemi ležící na stejnojmenném ostrově tak posunul mezi nejlepších osm mužstev starého kontinentu.

Těsně před druhým úderem Seveřanů měl gól na kopačce benjamínek Alli. Kometa letošního ročníku anglické ligy ovšem nedokázala dostatečně sklopit nárt a Halldorssona nepřekonal ani jeho spoluhráč z Tottenhamu Kane.

Do konce poločasu už diváci výraznější šanci neviděli. Angličané drželi míč, ale přes zformovaný obranný val soupeře si nedokázali vytvořit jakoukoli příležitost. Především ve finální fázi byli fotbalisté Albionu naprosto bezzubí a obraz hry se nezměnil ani po změně stran.

Kouč Hodgson se sice snažil dodat týmu nový impuls, když na hřiště poslal Wilshera s Vardym. Výraznější změnu herního projevu nicméně tento tah nepřinesl. Hvězdy Premier League působily těžkopádným dojmem, kazily i nejjednodušší přihrávky a branku Halldorssona ohrožovaly spíš nepřesnými centry než střeleckými pokusy.

I přes do očí bijící nemohoucnost však mohly přece jen dosáhnout vyrovnání. Wilshere vybídl ke skórování Kanea, jenže hlavičce obávaného kanonýra chyběla potřebná razance. Svěřenci trenéra Lagerbäcka nadále drželi hubený náskok a z rychlého brejku jej mohli dokonce pojistit. Výlet stopera Gunnarssona hasil až pohotovým zákrokem Hart.

Závěrečný tlak Albionu ovšem nepřišel, což vyústilo v největší senzaci vyřazovacích bojů na probíhajícím evropském šampionátu. Islanďané nadále píší svůj pohádkový příběh, Angličané jedou domů.

"Výsledek je obrovské zklamání, stejně jako vyřazení. Měli jsme na víc a nedošli jsme tak daleko, jak jsem si představoval. Takový konec je prostě nepřípustný," prohlásil Hodgson. "Ale na odvedenou práci jsem pyšný. Převzal jsem tým s průměrným věkem přes třicet let a teď měla Anglie nejmladší mužstvo na turnaji," dodal trenér anglické reprezentace.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále:

Anglie - Island 1:2 (1:2)

Branky: 5. Rooney z pen. - 6. R. Sigurdsson, 18. Sigthórsson. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Sturridge - G. Sigurdsson, Gunnarsson. Diváci: 33.901.

Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (46. Wilshere), Rooney (86. Rashford) - Sturridge, Kane, Sterling (60. Vardy). Trenér: Hodgson.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthórsson (78. E. Bjarnason), Bödvarsson (89. Traustason). Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články