Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Albánie si výhrou 1:0 nad Rumunskem uchovala naději na osmifinále

Lyon – Albánie si zachovala reálnou šanci na postup poté, co porazila v přímém souboji o třetí příčku fotbalisty Rumunska 1:0 brankou Armanda Sadikua těsně před přestávkou. Díky zisku tří bodů si Albánci uchovali naději na osmifinále, budou se muset ale spoléhat na přízeň ostatních výsledků.

Radost fotbalistů Albánie
zdroj: Reuters autor: ROBERT PRATTA

Ačkoli začátek utkání patřil Rumunům, Albánie se zvedla se svojí první vážnou šancí a po zbytek první půle Rumuny k ničemu nepustila. Mírný tlak zužitkovala ve vedoucí a následně také vítězný gól ve 43. minutě, který zařídila dvojice Memushaj–Sadiku. Prvně jmenovaný přichystal centr a albánský útočník zakončil hlavičkou do protipohybu rumunského brankáře.

Ve druhé půli se Rumuni nedostali do kýženého tlaku a fotbalisté Albánie si už vedení pohlídali i díky taktickému držení míče. Albánie po historicky prvním vítězství na evropském šampionátu obsadila se třemi body třetí příčku ve skupině A a bude čekat na výsledky v dalších skupinách. Rumunsko skončilo se ziskem jednoho bodu čtvrté a na šampionátu končí.

Oba týmy věděly, že musí v utkání zvítězit, pokud si chtějí udržet naději na postup. Před zápasem měli Rumuni pouze bod, Albánie neměla žádný. Obě reprezentace měly navíc záporné skóre. Do duelu o naději vstoupili lépe fotbalisté Rumunska. V první patnáctiminutovce si Rumuni vypracovali čtyři střelecké pokusy, ale ani jeden nebyl pro albánského brankáře Etrita Berishu nebezpečný.

Do nejnebezpečnější šance se paradoxně dostali na druhé straně Albánci. Rychlou akci po přečíslení zakončoval v polovičním skluzu Ermir Lenjani, ale z prostoru před malým vápnem trestuhodně přestřelil, přestože se nakonec signalizoval ofsajd. Po této příležitosti se hra vyrovnala a Albánci hrozili čím dál více. Do zakončení se prokličkoval i Ledian Memushaj.

Rumuni nedokázali zareagovat na zvýšenou albánskou aktivitu a "Orli" jim přichystali trest. Na pravé straně se uvolnil už zmiňovaný Memushaj, připravil si nádherný centr a na zadní tyči byl na hlavičku přichystaný Armando Sadiku. Rumunský brankář Ciprian Tatarusanu však neměl nejčistší svědomí, neboť souboj o míč s protihráčem vůbec nepodstoupil.

Ve druhém poločase už hráli Albánci tak, jak potřebovali. Snažili se držet míč na jejich kopačkách a nedovolit Rumunům, aby je dostali pod tlak. Albánští fotbalisté se soustředili na nepropustnou defenzivu a zároveň podnikali rychlé výpady do otevřenější rumunské defenzivy za využití nebezpečných brejků.

Hráči Rumunska věděli, že se jim postup vzdaluje, ale přes nepříznivě se vyvíjející osud se dostali pouze do jediné vážnější situace ve druhé pětačtyřicetiminutovce. Na přihrávku do volného prostoru po pravé straně si naběhl Florin Andone a po překročení hranice velkého vápna napálil míč do horní tyče.

Poté se už rumunští hráči do gólové příležitosti nedostali a Albánie si závěr utkání takticky pohlídala. "Je to skvělý pocit a jsem přesvědčený, že jsme si to zasloužili. Doufám, že budeme mít štěstí a bude nám to stačit na postup," řekl k zápasu albánský kapitán Lorik Cana. "Když se píše o Albánii, tak mají články většinou negativní titulky. Pro lidi u nás tohle hrozně moc znamená. Jsem pyšný, že jsme jim mohli udělat radost," přidal obránce Megrim Mavraj.

Výsledek 1:0 znamená konec pro rumunskou reprezentaci na Euru, naopak Albánie bude vyčkávat, jak dopadnou poslední zápasy v ostatních skupinách, a zda se tak probojují do osmifinále. "Jestli jsme si zasloužili postoupit? Ano i ne," uvedl rumunský kouč Anghel Iordanescu. "Před zápasem jsem říkal, že tohle bude největší utkání pro tuhle generaci hráčů. Byla to pravda, postup by pro ně byl obrovskou odměnou. Udělali pro to všechno, ale když ani jednou nevyhrajete, tak si postoupit nezasloužíte," dodal.

Mistrovství Evropy ve fotbale: Skupina A (hráno v Lyonu):

Rumunsko - Albánie 0:1 (0:1)

Branka: 43. Sadiku. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Mate, Sapunarul - Basha, Memushaj, Hysaj. Diváci: 49 752.

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel - Popa (68. Andone), Prepelita (46. Sanmartean), Stanciu, Hoban, Stancu - Alibec (57. Torje). Trenér: Iordanescu.

Albánie: Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Abrashi, Basha (83. Cana), Memushaj - Lila, Sadiku (59. Balaj), Lenjani (77. Roshi). Trenér: De Biasi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články