Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kondiční trenér Netscher ordinuje českým fotbalistům i vzpěračské prvky

Vratislav – Fotbalový tým se neskládá pouze z hráčů a trenérů, kteří jsou právem na zřeteli nejvíce, ale i z lidí tak trochu v pozadí, přestože je jejich přínos pro mužstvo neméně důležitý. Jedním z nich je i Jan Netscher, kondiční trenér české reprezentace. "Má práce je jiná než v normálním klubu," řekl ve Studiu Vratislav.

Jan Netscher
zdroj: ČT24

"V klubu se začíná kondiční přípravou, v reprezentaci pokračují po zátěži ze sezony. Z 99 % bývají připravení. Je potřeba pomoci hráčům po zranění, aby se dostali zpět do pohody. Naopak třeba Jaroslav Plašil se připojil později a bylo zapotřebí to dát nějak dohromady. Moje práce je připravit mužstvo na tréninkovou jednotku a případně tam vložit nějaký kondiční prvek, aby se všichni hráči cítili dobře," přiblížil Netscher rozsáhle náplň svého zaměstnání.

Bývalý skokan o tyči se snaží některé prvky atletického tréninku přenášet i do fotbalu. "Není to jen o tom, kolik by toho kdo měl odběhat nebo odskákat. Přístup z individuálního sportu, který jsem zažil já, se snažím implementovat do fotbalu. Fotbal není jen o hře, ale o spoustě prvků, které hráči dělají i mimo pohled kamer. Například Petr Čech dělá speciální cvičení, která se týkají překážkářské abecedy. Používáme i prvky ze vzpěračského tréninku," vyjmenoval Netscher.

Jak už bylo naznačeno, práce pro národní tým si s sebou nese řadu specifik. "Servis u národního týmu je nadstandardně vysoký. Jak co se týče vybavení personálního nebo schopností lidí kolem. Hráči už většinou ví, jak trénovat a co potřebují, naším úkolem je přivést je na nějakou 'cestičku', aby si případně i vyzkoušeli něco nového. Je to oboustranná spolupráce. Já se snažím týmu něco nabídnout navíc, naopak hráči přichází sami a sami si řeknou, co kdo potřebuje," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články