Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jelínek: Baroš býval dobrý, teď by měli dostat šanci jiní

Praha - "V přípravných i kvalifikačních zápasech nedává trenér šanci jiným útočníkům než Barošovi," míní bývalý fotbalový útočník Josef Jelínek. Milan Baroš podle něj býval dobrý, ovšem nyní by měli dostat šanci mladší hráči. Podle dlouholetého útočnka pražské Dukly a vicemistra světa z roku 1962 by měl trenér Bílek v případě neúspěchu na Euru přenechat místo někomu jinému. Kvalitních trenérů je prý u nás dost, ovšem stejně jako samotní hráči spíše míři za lepším ohodnocením do zahraničí. V pořadu Hyde Park diskutoval Josef Jelínek mimo jiné také o současné situaci v českém fotbalu či násilí na stadionech.

Bývalý fotbalista Josef Jelínek
zdroj: ČT24

Český fotbal hodnotí bývalý útočník Josef Jelínek jako "druhoskupinový". Jednak z finančních důvodů, a jednak také proto, že čeští hráči odchází někdy už po dvou sezonách z ČR do zahraničí. "Pro mě je to byznys s bílým masem", říká Jelínek. Fotbaloví agenti si podchytávají mladé talenty už v raném věku, a lepší hráči tak odchází do jiných evropských klubů.

Současný fotbalový tým je podle Jelínka na dobré úrovni, a to především díky plzeňské většině v národním mužstvu, ačkoliv hráče hodnotí jako zatím nezkušené, jež mají za sebou teprve první rok v Lize mistrů. Nicméně tvrdí, že bojovný hráč, jakým je například Tomáš Hübschman, měl nastoupit už v prvním zápase.

Barošova éra je pryč, teď jsou tu mladší

I přestože se za primárního útočníka považuje Milan Baroš, měl by dát trenér šanci a důvěru i jiným kvalitním útočníkům. Na starších hráčích ten tým stojí. Jelínek ovšem zdůrazňuje, že Milan Baroš býval jedním z nejlepších útočníků, a to doba je pryč. Mladší útočníci v týmu mají bezpochyby velký potenciál. "Když tomu hráči tu šanci dám, tak se jí chytne a bude se jí držet za pačesy. Baroš už pak třeba nebude hrát," míní Jelínek.

Minimální sebereflexe trenéra Bílka

Pochopení Jelínek nemá ani pro změnu postů trenéra Bílka v zápasech oproti přípravám. Bílek se pak v pozápasových diskuzích nedokáže divákům a fanouškům za zmařený zápas ani omluvit. Nevypadne z něj prý kloudné slovo a jen si vždy stojí za tím, že hráčí hráli dobře, popř. některé z nich omluví. "Myslím, že naše vedení by se k tomu mělo postavit čelem a neomouvat ten manšaft," dodává.

Nedosáhne-li tým trenéra Bílka na fotbalovém Euru úspěchu, měl by podle Jelínka v reprezentaci skončit. Kvalitních trenérů je prý u nás dost, ovšem ti mnohdy odchází taktéž do zahraničí, ačkoliv třeba jen na nedaleké Slovensko. Příchod zahraničního trenéra do českého týmu proto neshledává jako nejlepší řešení.

"S malým vnukem bych na fotbal nešel"

Vicemistr světa z roku 1962 se letos rozhodl na evropský šampionát do Polska neodjet. Vyjádřil obavy z bezpečnosti na polských stadionech, na nichž by se bál fandit v dresu svého týmu. "S vnukem bych na fotbal nešel, protože to, co by tam slyšel, je katastrofa," říká Jelínek. Fotbalové násilí u nás prý není řešeno jako například v Anglii, kde výtržníkům hrozí několikaletý zákaz vstupu na stadiony.

Dnes se ve fotbalu točí peníze

Bývalý československý reprezentant mimo jiné porovnával také fotbalovou reprezentaci tehdejší s tou současnou. Kromě jiného politického režimu se výrazně lišily i odměny pro hráče. Za mistrovství světa tehdy obdrželi zdaněných pět tisíc korun, což se se současným finančním ohodnocením vrcholných hráčů nedá srovnávat. "My jsme v té době hráli trochu víc srdíčkem než za peníze," vzpomíná na fotbalové mládí Jelínek.

To, že se současný světový fotbal točí kolem peněz, dokazuje i účast světových hráčů v ruské lize. Dříve většina z nich odmítala hrát v Rusku, dnes se ale ruská liga může pyšnit vrcholnými španelskými či portugalskými hráči. "Hráči, jako je Ronaldo, tam za chvíli budou také," dodává Josef Jelínek.

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde park

Kromě mnoha úspěchů československého fotbalu hodnotí Jelínek jako nejlepší léta šedesátá, kdy byl Josef Masopust vyhlášen za nejlepšího hráče Evropy, což se později podařilo i Pavlu Nedvědovi. Jelínek doufá, že se totéž brzy povede i dalším českým hráčům, napříkald Petru Čechovi nebo Tomáši Rosickému.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články