Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Italové si postup zajistili vítězstvím nad Irskem

Poznaň - Italští fotbalisté postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Pomohla jim k tomu dnešní výhra 2:0 nad Irskem znamenající druhé místo ve skupině C. V neděli v Kyjevě vyzvou vítěze skupiny D. První vítězství Italů od loňského listopadu zařídil v 35. minutě Antonio Cassano, v závěru zisk tří bodů zpečetil Mario Balotelli.

Italové slaví postup do čtvrtfinále
zdroj: AP Photo autor: Gregorio Borgia

Irové přitom vstoupili do utkání hodně aktivně. Hned po rozehrávce se vrhli do útoku a před Keanem musel na poslední chvíli sebrat míč brankář Buffon. Italský kouč Cesare Prandelli výrazně zasáhl do sestavy, především oproti předchozím dvěma duelům změnil rozestavení z 3-5-2 na 4-3-1-2, a na souhře týmu to bylo znát. Irové je aktivním napadáním nepouštěli na dostřel své branky a snažili se vyrážet do brejků.

Až po půlhodině se začali mistři světa z roku 2006 prosazovat. Jenže Di Nataleho střelu z otočky zablokoval St. Ledger. Irský stoper vyhrál vzájemný souboj i o chvíli později, kdy Cassano kolmou přihrávkou vysunul Di Nataleho, ten byl u míče rychleji než gólman Given, obešel ho a z úhlu mířil do odkryté branky, ale St. Ledger stačil ještě nebezpečí zachránit.

Ovšem jen na chvíli. Hned vzápětí Cassano vyslal ostrou střelu zdálky a Given nejistým zákrokem jen vyrazil na roh. Ten skvěle zahrál Pirlo přesně na hlavu Cassana, který tečí zády k brance nasměroval míč mezi tři tyče. Duff sice míč vykopával z branky, ale bylo to až za brankovou čárou.

Do druhé půle měla vydařený start "squadra azzurra", ale Di Natale ani Cassano v dobrých pozicích nedokázali prostřelit clonící beky. Italové si uvědomovali, že by jim jediný inkasovaný gól mohl sebrat postup, a tak se soustředili spíše na bránění těsného vedení.

Naopak Irové toužili po tom, aby se neloučili s turnajem bez bodového zisku. A blízko k němu měli v 78. minutě, kdy zahrával přímý kop Andrews. Mířil přesně do mezery ve zdi, ale brankář Buffon byl pozorný a stačil míč vyrazit. Pak to začalo na hřišti jiskřit. Na řadu přišly i emoce, což vyústilo v druhou žlutou kartu a vyloučení pro Andrewse, který při odchodu ze hřiště vztekle nakopl míč.

Nůžky Maria Balotelliho
zdroj: AP Photo autor: Jon Super

Definitivní rozuzlení přinesla poslední minuta, kdy se prosadil střídající Balotelli a pojišťujícím gólem vzkázal Prandellimu, že se chce vrátit do základní sestavy. Italové už potřebnou výhru udrželi a zaznamenali první tři body na velkých turnajích po šesti duelech bez vítězství, což byla nejhorší bilance v jejich historii.

Itálie - Irsko 2:0 (1:0)

Branky: 36. Cassano, 90. Balotelli. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Balzaretti, De Rossi - O'Shea, Andrews, St. Ledger. ČK: 89. Andrews. Diváci: 35 000.

Itálie: Buffon - Abate, Chiellini (57. Bonucci), Barzagli, Balzaretti - Marchisio, De Rossi, Pirlo, Motta - Cassano (62. Diamanti), Di Natale (74. Balotelli). Trenér: Prandelli.

Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady (65. Long), Whelan, Andrews, Duff - Keane (86. Cox), Doyle (76. Walters). Trenér: Trapattoni.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články