Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Itálie: Squadra azzurra ve stínu sázkařského skandálu

Praha - Mistři světa z roku 2006 necestují po generační výměně na Euro v roli horkého favorita. Přesto se nevyplatí "squadru azzurru" jakkoliv podceňovat. Na vrcholné turnaje se Italové umí připravit, i když atmosféra okolo týmu není buhvíjaká. Před šesti lety vynesl korupční skandál v domácí lize houževnatě bránící družinu Marcella Lippiho překvapivě až na vrchol, na soustředění před Eurem zasáhla výběr jeho nástupce Cesare Prandelliho pro změnu kauza ilegálního sázení na zápasy. Dokážou se Italové z nepříjemné situace oklepat i tentokrát?

Italská reprezentace
zdroj: GettyImages autor: Valerio Pennicino

Squadra azzurra nasbírala během dosavadních sedmi účastí na mistrovství Evropy kompletní sadu medailí, ta nejcennější však pochází z domácího šampionátu už v roce 1968. Od zavedení systému se šestnácti účastníky v roce 1996 postoupili Italové vždy na závěrečný turnaj, ten letošní je tedy jejích pátým v řadě. Dvakrát ale nedokázali postoupit ze základní skupiny a před čtyřmi lety skončili po prohře se Španělskem už ve čtvrtfinále. Na stříbro z roku 2000 tak už pomalu sedá prach. To na mistrovství světa slavila Itálie titul celkem čtyřikrát, naposledy před šesti lety.

Na letošní kontinentální mistrovství se Itálie kvalifikovala jako jeden z prvních týmů. V nevyzpytatelné skupině s postjugoslávským duem Slovinsko - Srbsko a lepšícím se Estonskem ztratila body jen za dvě remízy (v Severním Irsku a v Srbsku) a postup mohla slavit už po zářijovém domácím vítězství nad Slovinci. Italové bodovali tradičně především obranou, v deseti zápasech inkasovali jen dvakrát, nejlepším střelcem squadry azzurry byl se čtyřmi góly enfant terrible italského fotbalu Antonio Cassano.

Cesare Prandelli nasbíral největší trenérské úspěchy s Fiorentinou, kterou vytáhl z bojů o záchranu až do osmifinále Ligy mistrů a po neúspěšném světovém šampionátu před dvěma lety vystřídal u kormidla národního týmu slavného Marcella Lippiho. Prandelli praktikuje se svým výběrem poměrně neobvyklý systém 4-3-1-2, kde trojice středních halvů střeží prostor za jediným kreativním záložníkem.

Program italské reprezentace v základní skupině

Neděle 10. června 18:00 vs. Španělsko (Gdaňsk)

Čtvrtek 14. června 18:00 vs. Chorvatsko (Poznaň)

Pondělí 18. června 20:45 vs. Irsko (Poznaň)

Pokud by měli Italové na všech postech takovou jistotu jako v brance, mohli by pomýšlet minimálně na finále. Gianluigi Buffon patří už druhou dekádu k nejlepším gólmanům světa a letos dobyl se svým Juventusem v domácí lize po letech znovu ceněné scudetto. Spolehlivou náhradou je pak zkušený Morgan De Sanctis z Neapole.

S obranou už je to těžší. Důležitý stoper Domenico Criscito přišel o Euro kvůli podezření ze zapojení do sázkařského skandálu, další postižený Leonardo Bonucci v týmu zůstal, ale na stoperu nejspíš dostanou přednost jeho kluboví spoluhráči z Juventusu Andrea Barzagli a zkušený Giorgio Chiellini. Místo Criscita povolaný Angelo Ogbonna z druholigového FC Turín zřejmě prosedí šampionát na tribuně.

Na pravém kraji obrany může Prandelli vybírat mezi Christianem Maggiem z Neapole a Ignaziem Abatem z AC Milán. Nalevo může v případě nouze zaskočit Chiellini, jedničkou na tomto postu ale je Federico Balzaretti z Palerma.

Předpokládaná sestava:

Buffon - Maggio, Barzagli, Chiellini, Balzaretti - Marchisio, Pirlo, De Rossi - Montolivo - Balotelli, Cassano

Ve středu zálohy bude Prandelli nejvíc sázet na sehranost Claudia Marchisia s klubovým spoluhráčem z Juventusu a stále ještě jedním z nejlepších dispečerů světa Andreou Pirlem, svou poctivou černou práci si odvede i Daniele De Rossi z římského AS. Místo jen na střídačce tak zbyde pro zkušeného krajánka Thiaga Mottu z Paris St. Germain nebo milánského Antonia Nocerina.

Dvojici hrotových útočníků bude z druhého sledu podporovat Riccardo Montolivo z Fiorentiny, případně se na tuto pozici může stáhnout i Prandelliho oblíbenec Antonio Cassano z AC Milán. V tom případě by se do útoku vedle supertalentovaného "blázna" z Manchesteru Maria Balotelliho postavil nejspíše střelec Udine Antonio Di Natale.

Nominace Itálie na mistrovství Evropy

brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus Turín), Morgan De Sanctis (SSC Neapol), Salvatore Sirigu (Paris St. Germain)

obránci: Ignazio Abate (AC Milán), Federico Balzaretti (US Palermo), Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (všichni Juventus Turín), Christian Maggio (SSC Neapol), Angelo Ogbonna (FC Turín)

záložníci: Daniele De Rossi (AS Řím), Alessandro Diamanti (FC Boloňa), Emanuele Giaccherini, Claudio Marchisio, Andrea Pirlo (všichni Juventus Turín), Riccardo Montolivo (ACF Fiorentina), Thiago Motta (Paris St. Germain), Antonio Nocerino (AC Milán)

útočníci: Mario Balotelli (Manchester City), Fabio Borini (AS Řím), Antonio Cassano (AC Milán), Antonio Di Natale (Udinese Calcio), Sebastian Giovinco (FC Parma)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články