Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Irsko: Trapattoniho squadra chce snít svůj sen

Praha - Irové se na mistrovství Evropy kvalifikovali poprvé po čtyřiceti letech. Třiasedmdesátiletá trenérská legenda Giovanni Trapattoni proto burcuje své svěřence. "Je před námi výzva, která nám dává novou motivaci, emoce i cíl," uvedl kouč. Největší hvězdou výběru je bezpochyby Robbie Keane, sekundovat mu ale budou i mladí a talentovaní hráči. Los ovšem Irové nemají jednoduchý. Hned na úvod základní skupiny se v Poznani střetnou s horkokrevným Chorvatskem.

Irští fotbalisté
zdroj: Getty Images

"Naposledy jsme na mistrovství světa neprošli přes Francii. Přesto jsme si zasloužili tam být. Toho cíle jsme teď dosáhli, což je perfektní zpráva pro tým, hráče i národ," myslí si Trapattoni.

Irové začali pouť kvalifkací skvěle. Po výhře v Arménii následovalo vítězství doma nad Andorrou. Komplikací pak byla domácí porážka s Ruskem, ale Trapattoniho svěřenci si spravili chuť výjezdem na Slovensko, kde remizovali 1:1. Následovaly tři výhry a dvě remízy.

Irsko tak potřebovalo bod proti Arménii, aby si zajistilo baráž. O vše se svým gólem postaral Richard Dunne. Los rozhodl, že Irové se střetnou s Estonskem. V Tallinnu vyhráli vysoko 4:0, Estonci navíc přišli o dva vyloučené hráče. V odvetě v Dublinu se zrodila remíza 1:1 a oslavy postupu mohly začít. Teď mohou Irové, kteří jsou v pořadí fotbalových reprezentací na 18. místě (ČR je 27.), hledět dopředu, kde bude bojovný duch s nimi.

"Těším se na nové zkušenosti, na atmosféru na stadionech. Těším se i na fanoušky, prostě na vše, co nás čeká," řekl Stephen Kelly. "Je to můj první velký turnaj a doufám, že mi po něm zůstanou jen ty nejlepší vzpomínky," dodal. "Myslím, že si cestu ještě můžeme prodloužit. Nemáme tady sice hvězdy nebo výrazně výjimečné hráče jako třeba Španělé. Ale máme dobře organizovaný, vyvážený tým se silným charakterem," vysvětlil Trapattoni.

Irům by mohla scházet tvořivost, ale výhodou je neutuchající vášeň. "Není moc týmů, kteří hrají s takovým zápalem jako my. Věříme si. Sebedůvěra a zaujetí jsou možná největšími zbraněmi, co můžete mít. Jsem přesvědčen, že pokud budeme hrát jako v kvalifikaci, uspějeme," řekl Kelly.

Předpokládaná sestava:

Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady, Whelan, Andrews, Duff - Keane, Doyle

Irsko má v týmu několik zajímavých talentů (byť má na šampionátu druhý nejstarší kádr hned po Rusku), ale Trapattoni se drží vyzkoušených a otestovaných. Dal jasně najevo, že bude spoléhat na hráče, kteří hráli celou kvalikfaci. "Máme dobrý mix fotbalistů. Myslím, že to je to, co potřebujete na velkém turnaji. Já a pár dalších kluků sice hrálo na mistrovství světa před deseti lety, ale většina týmu tuto zkušenost nemá. Na druhou stranu jsou hladoví po úspěchu, dokázat něco pro zemi a to pracuje pro náš prospěch," uvedl Shay Given.

Program irské reprezentace v základní skupině

Neděle 10. června 20:45 vs. Chorvatsko (Poznaň)

Čtvrtek 14. června 20:45 vs. Španělsko (Gdaňsk)

Pondělí 18. června 20:45 vs. Itálie (Poznaň)

Irsko ale nemělo moc štěstí při losu základní skupiny. Irsko začne základní skupinu v Poznani proti Chorvatsku, s nímž naposledy před rokem remizovalo v přípravě 0:0. Pak pocestuje do Gdaňsku, kde se střetne se Španělskem. Následně je čeká boj s Itálií. V něm nastoupí na hřiště s černými páskami. Výběr Trapattoniho tak uctí památku obětí střeleckého útoku na bar v severoirském Loughinislandu, ke kterému došlo v roce 1994 během utkání stejných soupeřů na mistrovství světa.

"Obrovským úspěchem bude postup ze skupiny. V další části turnaje se už může stát cokoliv, tak uvidíme," řekl Kelly. "Proč by Irové nemohli snít velký sen? Nikdo taky nevěřil Řecku, že může vyhrát ME. Samozřejmě ale potřebujeme trochu štěstí. Doufám, že dojdeme daleko a něco dokážeme," dodal Given.

Nominace Irska na mistrovství Evropy

brankáři: Shay Given (Aston Villa), Kieren Westwood (AFC Sunderland), David Forde (Millwall FC)

obránci: John O'Shea (AFC Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Sean St. Ledger (Leicester City), Stephen Ward (Wolverhampton Wanderers), Paul McShane (Hull City), Stephen Kelly (Fulham FC), Darren O'Dea (Celtic Glasgow)

záložníci: Keith Andrews (West Bromwich Albion), Glenn Whelan (Stoke City), Darron Gibson (Everton FC), Damien Duff (FulhamFC), Aiden McGeady (Spartak Moskva), Stephen Hunt (Wolverhampton Wanderers), Paul Green (Derby County), James McClean (AFC Sunderland)

útočníci: Robbie Keane (Los Angeles Galaxy), Kevin Doyle (Wolverhampton Wanderers), Simon Cox (West Bromwich Albion), Jonathan Walters (Stoke City), Shane Long (West Bromwich Albion)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články