Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hráči dělali maximum. A co Bílek?

Český národní tým jede domů, stejně jako další tři reprezentační výběry, které neprojdou skrz čtvrtfinále. Ať na to koukám zleva nebo zprava, dostat se mezi osm nejlepších týmů starého kontinentu, do V.I.P. společnosti, beru jako velký úspěch. Nicméně konfrontace s Portugalskem mě utvrdila v dojmu, že jsme měli suverénně nejlehčí skupinu. Jsem přesvědčen, že všichni kluci dělali maximum pro úspěch, ale můžeme to samé říci o trenérovi?

Josef Němec
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Hráči se jako jeden muž za Michala Bílka vždy, když bylo potřeba, postavili. Nejinak tomu bylo i na ME. Zde nastává otázka: Vrátil to Michal Bílek týmu v rámci svých možností a kompetencí? Mám na mysli nominaci, základní sestavy do jednotlivých utkání a střídání v nich. Byť bylo jasné, že trenér bude do mrtva sázet na Milana Baroše, čemuž já rozumím a ztotožňuji se s tím, vezme do nominace další tři útočníky, o kterých záhy prohlásí, že nemají výkonnost. Proč nemohl být v nominaci například Krejčí? Minimálně při tréninku by hrál proti Rosickému, Barošovi, Hübschmanovi, střílel by na Čecha a hlavně by viděl zevnitř ten nejlepší euroturnaj. ZKUŠENOST K NEZAPLACENÍ.

Nerozumím tomu, že Štajner sledoval Euro doma. Měl být v dějišti, ale hlavně na hřišti. Ještěže vyšla donominace Daridy. Ten pocit u mě umocnilo vystoupení Dana Koláře. Rval se, bojoval, snažil se, ale bylo to málo a nestačilo to. Trenér Bílek na to má jiný názor, je třeba ho respektovat, ale já tvrdím, že jak Darida, nebo i Štajner by si s rolí první alternativy za Rosického poradili lépe. Základní sestava s Ruskem, to byl přehmat na několika pozicích. Limberský, Petržela, Hübschman na lavičce, proč? Rezek na hřišti, proč?

Další dvě vystoupení ve skupině byla o parník lepší. Výkon už i se záblesky fantazie, obzvlášť první poločas s Řeckem, kdy byl ještě na hřišti Tomáš Rosický. I přes slabé výkony Jardy Plašila nás záložní řada herně i gólově dotlačila k postupu ze skupiny, a ještě z prvního místa.

No a jsme u sestavy na Portugalsko. Až na zmiňovaného Jardu Plašila jsem byl moc pro. Kompaktní obrana, Darida do hry, jen škoda našeho virtuóza Tomáše Rosického, že nemohl. Obyčejně Jarda Plašil začínal tahat nohy v šedesáté minutě, ale ve čtvrtfinále už ve třicáté. Nevím, jestli má kolem sebe auru nedotknutelnosti, ale jeho 4 x 90 minut mi připadne od trenéra jako kudla do zad zbytku týmu.

Minimálně ve třech případech by jeho střídání zcela určitě našim pomohlo. Když si vybavím druhý poločas s Portugalskem a střídání tvořivého Daridy za Rezka? Proč ne Ligou mistrů ošlehaný Plzeňák Petržela nebo vlastně první alternace při Rosického zranění Dan Kolář? Zopakuji: hráči, kluci, hrdinové, udělali a vydřeli maximum. Výsadou těch nej trenérů je i šťastná ruka při střídání, ale každý kouč se stále učí. Celý turnaj hodnotím, s výhledem k lepším zítřkům, velice pozitivně. Je na čem stavět, zároveň je co zlepšovat, ideální kombinace pro pracovité a ctižádostivé. Fandové, buďme stále tím dvanáctým hráčem jako v zápase s Řeckem nebo Polskem, držme si palce. Tohle je pouze můj názor, nikomu ho nevnucuji, nicméně mám tu výsadu se s vámi o něj touto formou podělit.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články